Epoken Gunnarns flygplats är över

Alla sagor slutar lyckligt i sagornas värld, men i verkligheten där råder andra regler… Detta blev man i dagarna abrupt påmind av. När jag säger abrupt var det kanske det för vissa. För mig kom detta inte som någon överraskning. Jag skriver detta utan ett uns av präktighet, för en lokalpatriot som mig är det är naturligtvis aldrig kul att se delar av hemkommunen läggas ner.

Som kommunledning är det förståeligt att man måste tro på kommunen, men man måste vara realistisk. Det tog mig en minut att prata med en fd. högt uppsatt inom rikstrafiken för att få mina farhågor besannade. Har rikstrafiken bestämt sig är utsikterna väldigt små att de kommer att ändra sig.

Flygfrågan har aldrig varit en ödesfråga för vår kommun, det finns mer i Storuman kommun än Sveriges (vad blir det 5:e?? längsta) landningsbana. Det finns ingen anledning att tappa hoppet även om det inträffade har ett visst symbolvärde. Jag ser en hel del goda förutsättningar som Storuman har som andra glesbygdskommuner saknar. Bland annat har vi en god geografisk placering för både väg och järnväg även om järnvägen inte är elektrifierad. Ingen ser väl en direkt koppling mellan flyg och hållbarhet? Det är bara en tidsfråga innan Vilhelmina flygplats befinner sig i samma sits som Storuman gör just nu, jag ger den flygplatsen 10 år. Vidare har vi en stark industriell utveckling med nyetableringar inom flertalet sektorer. Det rör sig om stora investeringar, lägg därtill vindkraftsinvesteringar i Blaiken.

En investering ser man om i ett långt perspektiv, inget kraftbolag vill se sina pengar gå upp i rök. Det finns jobb i Storuman men för få kvalificerade arbetarämnen, det är liksom i övriga landet en snedfördelning och en dålig matchning på arbetsmarknaden. Jag tycker att företag inom kommunen måste bli professionellare samtidigt som befintliga företag måste förnyas.

Genom att fokusera på en given flopp och sätta all tilltro till flygets fortlevnad lade man alla äggen i en dömd korg. Vi måste ta ett kalldousch och fräscha till skallen så vi kommer på andra tankar. Tänk positivt. Det kommer lösa sig men inte utan målmedvetna drag baserat på en sund omvärldsuppfattning.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.