Våld löser allt …?

Fortfarande finns det vuxna som tror att man kan slå in saker i barn. Mjuka sinnen som står på vid gavel och tar in allt de ser, hör och gör. Dessa ska stängas, helst hårt och brutalt, så att barn inte ska fortsätta ta in saker.

Jag har aldrig blivit agad av mina föräldrar, trots att jag är född och var 15 år när det förbjöds. Mina föräldrar uppmuntrade istället oss barn att söka och finna. Vi diskuterade, läste, sökte och skapade kunskap och åsikter.

Den svenska advokaten Ruby Harrold-Claesson, 61, är ordförande i Nordiska kommittén för mänskliga rättigheter, driver en kampanj att det ska vara rätt att slå barn för att skärpa upp dem. Med vilken vetenskaplig grund anser hon att hon har rätt.
(http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article5614279.ab)

För det kan inte vara bara i länder som har avskaffat rätten att aga där alla typer av nannyprogram frodas. Och ser man deras lösningar med barn som är "helt omöjliga" så finns inget som visar på att aga ens är en möjlighet.

Det handlar om att hinna lyssna, förklara och förstå. Jag ska ta detta som ett exempel på vad som händer när vi inte förstår barnets fråga:
– Mamma varifrån kommer jag, frågar barnet?
Mamman som blir helt ställd och sätter sig ner och börjar förklara om allt som sker vid befruktning, graviditet och födsel. Hon är ju ändå en modern och förstående mamma.
– Men mamma, Kalle kommer från Gävle, var kommer jag från?

Skulle dessa helt befängda idéer om våld mot barn få gehör, det över min döda kropp, så är väl nästa steg att det är O.K. att slå kärringen också! Att tortera fångar och misstänkta! Lite våld är bra mot homosexualitet! Förståndshandikappade kan behöva lite "dask på stjärten" för att få förstå bättre. Vi kan väl samtidigt leda in 25 miljoner judar i speciella läger, för att bota dem. Listan blir värre och värre !!!

Jag FÖRDÖMER våld som ett medel för inlärning. Det kommer jag att jobba stenhårt med att vi aldrig ska återkomma till. Politikerna var kloka 1979, och vi är visare idag. Låt oss se människor med så här barocka idéer som clowner vi kan skratta åt, och sen när vi är ensamma kan man fälla en tår för idiotin de står för.

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Elin

  Jag är inte för att slå barn. Men jag tycker att den här kvinnan har en poäng i att dagens föräldrar många gånger verkar vara rädda för sina barn. Eller i alla fall att ta konflikter med dem.
  Däremot tror jag inte att det blir bättre av att ge dessa föräldrar rätten att slå sina barn. Då kanske de tar till näven istället för att lära sig prata med sina barn och ta konflikterna på ett konstruktivt sätt. Och då är problemet fortfarande inte löst.
  Lösningen ligger väl snarare i att få dessa konflikträdda föräldrar att lära sig ta ansvar för sina barns uppfostran, att sätta gränser på ett bra sätt.
  Men att tillåta barnaga är väl att straffa barnen för att föräldrarna inte kan sätta gränser.
  Sen kan jag förstå frustrationen hos föräldrar vars barn har (eller kommer att få) en diagnos typ autism/adhd/damp/m.fl. När ingenting biter, vad man än säger. När tålamodet tog slut för en timme sen och man kämpar fortfarande. Min bror har sina stunder av trots och retsamhet som jag lovar slår de flesta andra barn.
  Men att slå honom när tålamodet tar slut ger ju ingenting annat än signalen att man får slåss när man blir arg – något som vi absolut inte vill lära honom.

 2. Kai P

  Härligt Elin. Det är precis vad jag menade om det inte kom fram.
  Vi som vuxna bör börja som ett kollektiv säga ifrån. Om jag möter barn utan cykelhjälm, så säger jag till. När jag ser ungdomar röka, så berättar jag vad som väntar. När jag ser elever skada prylar, så ids jag prata med dem.
  Tack för din kommentar.

 3. Elin

  Jo, men jag tror faktiskt att många vuxna drar sig för att säga åt andras ungar. Jag gör det också, men kanske mest av anledningen att jag inte tror att de ska lyssna på mig, att jag är för ung för att inge någon respekt 😉 Men sedan inser jag efteråt att det skiljer ca 10 år mellan mig och de där ungdomarna … Vi hade några ”fjortisar” som satt och levde om i vårt trapphus på Villaryd när vi bodde där, och dem gick det faktiskt att säga till. De pep iväg ganska fort när sambon la på argaste basrösten 😛 Så kanske funkar det att säga åt dem, kanske funkar det till och med bättre när någon okänd gör det. Det hade då funkat på mig för 10 år sen. Usch vad man hade skämts då! Fast å andra sidan har jag sagt åt andra ungdomar som bara käftat emot …

 4. Kai P

  Visst käftar ungdomar emot, men värre är ändå tystnaden. Det är det största problemet att färre och färre föräldrar/vuxna säger ifrån. Vi som gör det får faktiskt respekt om vi pratar med dem. Förklara för ungdomarna, för de är kloka innerst inne. De går att resonera med de flesta, och jag tror att det inte hjälper att skrika åt dem att de ska vara tysta. Det är faktiskt motsatta signaler.
  Men det som min blogg handlade om har vi båda tagit avstånd från, våld löser inte problemet. Däremot detta som kommentarerna är, kommunikation, löser det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.