Nu är jag LÄRARE

Nu gäller det att börja jobba på allvar känns det som. Man är anställd som lärare för att lära elever det man tillgodogjort sig på universitetet.

Idag känner jag mig lika nervös som när jag började första klass. För jag ska skriva om en lärare som jag jobbar tillsammans med. Hon har varit min handledare när jag gjort min verksamhetsförlagda utbildning (praktik) under lärarutbildningen. Risken är alltså stor att hon och mina kollegor hinner läsa det här under dagen. Jag kommer ju ändå vara lika öppen och ärlig som jag alltid är.

När min sambo och de som jag mötte inom skolväsendet fick höra att jag fått denna kvinna till min handledare, så var det unisona svaret vilken tur jag hade. Jag fick höra vilken duktig, spontan och nydanande lärare hon var. Jag såg framför mig en kvinna i storleksklassen som min mellanstadielärare. Nästan en guru vad det gällde pedagogi och didaktik. Så jag var nog lika nevös som i ettan när jag skulle möta henne för första gången.

Döm om min förvåning när jag träffar en helt vanlig klok kvinna. Och under våra nästan fyra år av praktikpass, så har vi utvecklat ett kollegial vänskap som jag inte trodde var möjlig. Hon har uppmuntrat mig när jag varit osäker. Hon har tagit ner mig när jag blivit för kaxig. Hon ställer frågor och hon ger svar. Och alla förtroerliga samtal vi har haft under åren, har varit väldigt givande. Hon ska gå i pension till jul, verkar det som, men jag kommer att passa på att vrida ur de sista dropparna av ren och äkta visdom ur vårt samarbete. För hon har skapat en säck som alla mina kunskaper från UmU, mina livsvisdomar och mina ideallärare hamnar i och blir en sammansatt kunskap. Hon gjorde som Bernini i Vatikanen, hon tog ett stenblock och skapade en staty. Skönheten är väl diskutabel, för resultatet blev en 45 årig tomtefomad gubbe, med hästasvan och vardande tomteskägg.

Så den lärare som idag ska få mitt tack, är den lärare som upptäckte att jag måste få hjälp. Hon heter Ingrid Sahlman, och finns i mitt arbetsliv varje dag nu när jag jobbar som lärare på Forsdalaskolan. Och när jag möter elever så är hennes råd det som binder ihop mina ideala lärare till den lärare jag är idag. Och finns där som någon form av mentor trots att jag fortfarande en militant nörd som vet bäst.

TACK Ingrid !

Etiketter: , , , , , , , , ,

6 kommentarer

  1. undrande

    Vilka arbetstider har ni? Reagerar på tidpunkten för ditt bloggande? Inte bloggar du väl på arbetstid??

  2. Reaktionär

    Jaha, jag trodde att du varit lärare länge. Det är så du har framställt dig, så har jag uppfattat dig. Det är alltså inte förrän nu du börjar… hm

  3. Syokonsulent

    Ja jag har trott detsamma sedan länge, men nu vet jag inte vad jag skall tro. Lämmnar nog läsningen av denna blogg till förmån till de som skriver som de LÄR.

  4. Kai P

    Tack för den tid som läst den. Jag blir dock fundersam när man säger att jag framställt? Min blogg är mina tankar och åsikter, de står jag för. Jag har aldrig, vad jag kan hitta, framfört mig som något annat än en som idag arbetar i skolan och jag är född 1964, så jag kan en hel del mer än bara skolämnen. Något som idag behövs mer än någonsin idag i skolan. Och jag önskar ni hittar någon annan blogg att läsa när ni nu lämnar mig…

  5. Marino Carlsson

    Jobbar man på snickeri eller annan rullbandsfabrik med 12,3 minuters raster och 25,6 minuters lunch så förstår jag att du grubblar över bloggtid och skolpersonals arbetstid. När man jobbar i skolan så finns de ett visst antal timmar som är avsatta som egenarbete eller annan tid vilket innebär att du har en hel del arbete på hemmaplan med läxrättning, planering etc. Därav kan ett schema innehålla håltid under dagen vilket ger gott om tid att printa ner ett par rader i en blogg.. Så, då behöver du inte vara så misstänksam längre..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.