Statsfinanser utan verklighet

Hur kommer det sig att trots att det finns mer pengar i skattkistan än någonsin, så har vi som land inte råd med något som vi klarade förut.

Svaret är enkelt.

För i världen använde vi skattepengarna till den offentliga verksamheten. Man betalade medborgarnas gemensamma kostnader för de pengar som medborgarna gemensamt betalade in.

Idag låses mer och mer av pengarna upp i system som hindar dessa finanser att användas.
Vi har en finansmarknad som betalas av skattepengar.
Vi har ett pensionsförvaltning som betalas av skattepengar.
Vi driver företagande med skattepengar.

Vad som görs mindre och mindre idag med skattepengar är att betala för det som medborgarna gemensamt betalar för.
Nedskärningar i skolan.
Nedskärningar i vården.
Nedskärningar i omsorgen.
Nedskärningar i offentlig förvaltning.

Nedskärningar i chefsbonusar och politiker arvoden.      OOOPS! Nu blev det fel, för här skärs det inget, så det tar jag tillbaka.

Är det inte dags att framåtsträvande och nytänkande politiker börjar renodla vad skattepengen ska gå till.

Etiketter:

8 kommentarer

  1. Revisorn

    Vi har ingen finansmarknad som drivs av skattepengar och att företagandet skulle ha samma mjölkkossa är att vara ute och cykla. Tidigare fick dom flesta hjälpa till och bidra till den allmänna välfärden, vilket ex. innebar skolor, sjukvård etc. Idag skall 1 förvärvsarbetade försörja 2-3 som är helt improduktiva. Är det då underligt att man drar ned på välfärdssystemen? De nya moderaterna har försökt att börja ändra på detta, men både gjort för lite och varit för klena i sin politik. Här krävs hårda nypor där varje som parasiterar på systemet får ta konsekvenserna av detta. Hyr Thatcher.

  2. Erik Fredriksson

    Intressant att få ta del av din ”Idékläckareblogg” Kai!
    Hur tänker du när du menar att saker har funkat tidigare, vore kul om du kunde redovisa vad du menar med att saker har funkat tidigare? I alla fall de senaste trettio (30) åren!
    Jag kan till viss del ha förståelse för ditt sätt att raljera men…tacksam för svar!

  3. Mr Cool

    Kai lever i den vanliga naiva vänstertron att ”statens kassakista är oändlig och det är bara en fråga om hur allt skall fördelas”. MP:s flummande med friår och stöd för 6-timmars arbetsdag visar en fundamental okunnighet om ekonomi. Svenskarna behöver jobba fler timmar för att säkra välfärden och kvällsöppna bibliotek är ingen framkommlig väg. När det gäller urholkningen av skolan så har den pågått i årtionden och Svenska elevers studieresultat sjunker jämfört med omvärlden. Kanske en inkompetent lärarkår är en bidragande orsak. En röst på MP är en röst på ett stenåldersamhälle med hög skatt.

  4. Kai Pärnänen

    Svar till Erik Fredriksson (2010-03-08 18:52)
    SVAR
    Vi hade råd med gator och snörröjning men det har vi inte idag. ¨
    Vi hade råd med skolböcker men det har vi inte idag.
    Vi hade råd att ha ålderdomshem men det har vi inte råd med idag.

    Vi har råd med kommunaltföretagande!
    Vi har råd att entreprednisera!
    Vi har råd att slå ut människor!

    Jag skäms varje dag när jag ser dagens pensionärer få sina pensioner sänkta för att dagens vuxna ska får några korvören mer i plånboken. Samma pensionärer som gnetade ihop till deras barns välfärd, men idag ska de fortsätta betala för att ”ongadj—-na” orkar inte vänta. De ska ha pensionen idag!

  5. Kai Pärnänen

    Svar till Revisorn (2010-03-08 18:47)
    Finansmarknaden förder vi kollektivt på minst två sätt.

    1. När det går åt h–vete så betala vi bankernas skulder. Det gjorde vi i början av 90-talet och det gjorde vi för två år sen. Vi fick inte en krona tillbaka utan skrev bara blanka checker.

    2. Vi har ett pensionssystem som delvis bygger på börsens nyckfullhet. Detta system bygger på de miljarder som vi kollektivt sätter in i det. Så var det inte förr, då vi använde pensionspengarna som buffert i det offentliga.

    Och företagandet i Sverige behöver bara städa sina skulder genom konkurs. Då betalar staten lönerna till de anställda.

  6. Erik Fredriksson

    Du får medhåll till en viss gräns, men:
    Det kanske är så att vi inte kan generalisera ekonomi på det sätt som du gör utifrån att vi då upplevde en expansionsfas och dessutom hade en inställning att allt skulle betalas i realtid, dvs det sattes ej av medel för framtida investeringar, underhåll, pensioner, förmåner osv…
    Kan det vara så att vi har levt med en falsk förhoppning? Vad tror du?

  7. Mr Cool

    Ok Kai, du talar om framtid men är det då den här typen av ”ekonomer” som skall styra landet???

    Saxat ur dagens DN ”Miljöpartiets oppositionsborgarråd hade dyrast räkning för tjänstemobilen Miljöpartiets Yvonne Ruwaida är en av Telias bästa kunder – på skattebetalarnas bekostnad. På mindre än två år har oppositionsborgarrådet i Stockholm ringt för 44.575 kronor, dubbelt så mycket som något annat borgarråd”.

    Man tar sig för pannan när man ser vad dessa ”flummare” håller på med. Hon har dessutom oredovisade kostnader för sexsiffrigt belopp!!!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.