Vikariesituationen i Lycksele

Många har den tron att vi lärare bara kan anmäla oss sjuka, så skulle det vara.

Jag själv jobbar som nyexaminerad lärare på Forsdalaskolan och ska berätta vad som hände en vanlig måndag, när det som inte fick hända hände.

Klockan 8 på morgonen kommer jag på jobbet och ska förbereda mig för de lektioner jag ska hjälpa till med. Min huvudsakliga uppgift är att hjälpa och stödja mina kollegor. Jag går in på lärarrummet för att snappa åt mig en kopp "java".

I lärarrummet sitter rektorn som har vikt tiden till att göra klassbesök, som han har som arbetsuppgift och som görs väldigt ofta. Denna morgon sitter han med 2 scheman och försöker få vikarier på sådana platser där två lärare blivit sjuka. Samtidigt har han fått beskedet att inga vikarier finns att tillgå. Självklart så frågar han mig om om jag kan hjälpa till och när det ändå är kollegor i mitt lärarlag är det alltid bättre att vi försöker klara det själva.

Precis då ringer telefonen och en till av våra kollegor meddelar sjukdom, och en febril verksamhet blir ännu intensivare. Så efter ett snack med den kollega som borde ha fått hjälp av mig, ger förstående mig "ledigt" så att jag får snappa åt mig en annan kollegas två första lektioner. Rektorn själv tar ett antal lektioner i olika klasser och andra lärare får jobba i helklass istället för delklass.

Så fram till lunch har vi löst det, men strax innan lunch kommer rektorn och säger att han ska till en byaskola efterlunch, så i farten lovar jag att om han tar första halvan av lektionen så tar jag andra. På det sättet hinner jag i alla fall få 20-30 minuter att äta. När jag byter av rektorn så frågar han mig om jag kan ta en bildlektion på eftermiddagen, så då får jag skippa en stödlektion med två elever med utländsk härkomst. Istället åker jag och har en bildlektion på en annan skola.

Det var en extrem måndag som följdes av en inte lika extrem tisdag och så vidare.

Av mina planeringstimmar på måndagen blev det noll. När vi har friluftsdag samma vecka får jag "knycka" mina utländska elever och introducera dem i teknikpasset.
Av rektorns besök i klasserna blev det inget heller för han hade lektioner själva i andra klasser.

Så ser verkligheten ut i Lyckseles skolor. Så om någon där ute tror att vi har massor av behöriga lärare som sitter hemma och väntar vid telefonerna, så är det inte fallet. Vikarier är ofta time-out ungdomar som tänker läsa på högskolan men som har varit i skolverksamhet i 15-17 år vid de här laget och tar ett år ledigt. Sen har vi ett antal hockeyspelare som behöver en inkomst vid sidan av hockeyn. De sliter ar–t av sig i denna roll, där de aldrig vet var de hamnar, vad de ska göra och vilka de möter. Jag lyfter i alla fall hatten av för dessa slitvargar.

Etiketter: , ,

6 kommentarer

  1. bertan

    Du både överdriver och har poänger. Naturligtvis finns inga behöriga lärare sittandes hemma, när det inte en finns behöriga lärare i skolan. Poängen är att det inte är så noga med kunskapen eller innehållet på lektionerna, uttan mer en form av fritidsledarverksamhet i form av att hålla ordning, så att man inte river klassrummen. Men detta gäller ändå, oberoende hurvida läraren finns tillgänglig eller ej. Att rektorn själv tar lektioner, är jag inte förvånad över. För något kvalitetstänkande får man verkligen leta efter. Dessutom visar det på att kompetensen saknas för att hålla lektioner.

  2. bertan

    Med den beskrivning du gör, kanske föräldrar börjar förstå varför barnen inte lär sig något i skolan. Den situation du beskriver är väl inte unik, men att ta vilka vikarier som helst är rent tjänstefel. Men uppenbarligen kan man sätta betyg ändå, precis som den musiklärare som var på fem lektioner under förra vårterminen. Vad som händer på lektionerna har ingen betydelse, bara någon i slutänden sätter betygen så inga kontrollerande myndigheter får upp ögonen för skolan. Jag är inte förvånad över oorganisationen, allt annat skulle ha förvånat. Varför inte sätta in vaktmästaren el kökspersonal?

  3. Statligt ansvar istället för S-kommunalt.

    Kajs kommentarer säger väldigt mycket om den socialdemokratiska skolan med Rektorer som är utvalda
    och med lärare som mer trånar efter svunna sjukskrivningsregler. Vi får den skola vi förtjänar.
    Enda räddningen är Folkpartiets Jan Björklund. Ärligt talat, finns det något parti som är mer trovärdigt gällande svensk skolpolitik?

  4. Förälder

    Tänk om detta varit ett lasarett, där plötsligt ett par av kirurgerna blir sjuka. Plötsligt är den adminstrativ överläkaren på inspektion, men kommer plötsligt på att han kan hoppa in och operera för det är så roligt! Samtidigt säger ha till den kirurg som brukar operera höftleder, att du kan ju ta dagens hjärt- och hjärnoperationer. Jag skall gå ut på gatan och se om det finns några lediga hockeykillar som kan vikariera för dig. För förhoppningsvis vet dom var höftleden sitter om dom varit skadade. Skulle du vilja besöka ett sådant lasarett? Policyn på Forsdalaskolan är ju samma.

  5. Lärare

    Lite slarvigt, kanske. Men problemet verkar vara allt för generösa sjukskrivningsregler. Att tycka är en sak. Att ansvara för det man tycker, något annat. Att hantera problemen som Kaj beskriver är typiskt för de förskolefasoner som för närvarande råder inom grundskolan i Lycksele. Politik, S-märkta och dåligt utbildade skolledare är orsaken. Allt har tyvärr sin förklaring. Kunskapsföraktet är idag väl kännt bland lärarna i Lycksele. Självklart sitter en del nöjda. Men allt för många knyter nävarna i byxfickan. Sammantaget kan vi kalla det hela ett mycket dåligt ledarskap.

  6. Kalle

    Jag har många års erfarenhet av den svenska skolan och har träffat många så kallade lärare. En och annan lärare hade man med lätthet kunnat byta ut mot en kaktus och det skulle ha funkat lika ”bra”. Så nästa gång en lärarkollega är sjuk kan du ställa en krukväxt på katetern med en pekpinne stoppad i jorden och säga till rektorn att du löst problemet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.