Straffa barnmisshandel.

Nu något som kom som ett slag i ansiktet var programmet om våld mot barn. "Den som spar sitt ris, hatar sin son" är en fras som jag trodde var död. Nu visar det sig att detta våld som sedan länge varit förbjudit, har börjat få mer legitimt enligt många.

Att sen Högsta domstolen ger alibi till en rent barock tolkning av lagen och grupper som försvarar barnmisshandlare. Man trodde att medeltiden slutade för 500-1000 år sedan, men så är det inte.

http://svtplay.se/v/1947569/dokument_inifran/hon_ville_ju_inte_lyda

Och nu visar Björklund att det inte bara i skolfrågan han inte har en aning om….

Etiketter: ,

10 kommentarer

  1. Revisorn

    Som vanligt blandar du ihop begreppen. Barnmisshandel är väl alla överens om skall förbjudas och bestraffas men vad som åsyftas är barnaga. Detta är en helt annan sak. Ivårt samhälle är det ibland för lite av detta och det skulle inte skada att många barn och ungdomar, fick en bättre uppfostran hemifrån. Då kanske vi fick se bättre moral och ett större ansvarstagande från dessa. Barnagan är en del som ingår i uppfostran. Sedan överdriver du med att kalla detta medeltid. Har du någon kunskap om barnmisshandel eller barnaga var gällande i detta samhälle? Håll dig till fakta.

  2. Kalle

    Ytterst få födda på 80- och 90-talet blev agade och vi ser ju hur fantastiskt bra de mår idag! Nej vänta nu, är inte den psykiska ohälsan i de årgångarna extremt hög och omfattande? Märkligt med tanke på den uteblivna extremt farliga agan. Jag tror du har sett för mycket våldsfilmer, all aga är inte som i Ondskan eller Good Will Hunting. Vetekatten om jag inte hellre tagit örfilar istället för en den psykiska misshandel jag fick utstå under min uppväxt.

  3. ann-louise

    Hej Revisorn!
    Du som inte vet om du ska skratta eller gråta för att jag står på andra plats på MP Västerbottens riksdagslista!(bara så du vet vem jag är)
    Du säger att Kai blandar ihop begreppen … men slår du upp ordet ”aga” i Nordstedts svenska ordbok så lyder förklaringen: ”kroppslig bestraffning särskilt av barn i förment uppfostrande syfte”
    och vad betyder då ordet ”förment”? Jo: ”som (med orätt)påstås vara något eller ha något.”
    Så … vad tycker du är skillnaden mellan barnmisshandel och aga?
    Till ”Kalle” vill jag säga att psykisk misshandel är såklart lika illa som barnmisshandel.

  4. revisorn

    Till Ann-louise. Du skriver ju själv vad skillnaden är mellan misshandel och aga. Vilken aga är i uppfostrande syfte och behöver inte innebära något negativt, medan misshandel talar för sig själv och där syftet är ett annat än vid aga. Jag trodde inte man behövde en uppslagsbok för att förstå denna skillnad, vilket också gått att fråga vilken person som helst ute på gatan och du fått ett svar. Jag kan ju inte säga att jag är direkt imponerad,då man via ett uppslagsverk försöker påstå att Kai inte blandat ihop begreppen. Aga och misshandel är två skilda saker, vilket enkelt kan inses och förstå

  5. ann-louise

    Hej ”Revisorn” å alla ni andra som tycker att lite aga kan väl aldrig skada!
    Jag tog till uppslagsboken för att sortera bland alla ord som jag å många med mig å (typ du ) svänger sig med. Du, revisorn, tycker det är ett tecken på hjälplöshet,det tycker inte jag. Aga är en form av misshandel vare sig du vill eller inte. Att ta till uppslagsboken tycker inte jag är ett tecken på hjälplöshet, vilket du tydligen tycker?
    I min värld är aga en förskönande form av misshandel, då föräldern eller annan vuxen inte räcker till. Kan vi börja diskussionen där så är jag med …

  6. Revisorn

    Till ann-louise. Du utgår från din värld och då påstår du att aga är detsamma som misshandel. Det är klart om du utgår från dig själv, kan aga bli vad som helst. Att detta skulle vara ett tecken på att föräldrarna inte räcker till är rent skitprat. När föräldrarna inte räcker till, är som idag när många har en låt-gå mentalitet, där konskevenserna blir att barnen inte vet vad ansvar, moral m.m. är. Aga är ett sätt att uppfostra, där gränserna klargörs på ett tydligt sätt. Vilket är barnet till hjälp. Misshandel är ex.låt-gå uppfostran. Men fortsätt att slå i NE och tolka allt från din värld.

  7. ann-louise

    Revisorn skriver: ”Barnagan är en del som ingår i uppfostran. ”
    Att aga är faktiskt förbjudet i Sverige idag (tack och lov) Om du anser att barn ska leva ”i herrans tukt och förmaning” så är det kanske relevant med fysisk och psykisk bestraffning?

  8. ann-louise

    Hämtat från Vikipedia:
    ”En metastudie från 2002 som analyserade 60 år av vetenskapliga studier om barnaga drog slutsatsen att barnaga var korrelerat med flertalet nackdelar, och inga fördelar annat än omedelbar åtlydnad.”

  9. revisorn

    Aga handlar inte om bestraffning, utan om uppfostran där man lär barn vad som är rätt och fel. Samtidigt som barn utvecklar ett samvete om vad som är rätt och fel, en form av socialisation. Barn behöver inte leva i herrans tukt och förmaning, men dom behöver gränser för att kunna fungera i samhället. Men i ditt utopiska samhälle behövs väl ingen uppfostran, utan barnen vet väl redan vid födseln vad som är rätt och fel! Har du läst studien från 2002? För i den står inte vad du anger, utan detta är ett fragment av studien. Du borde kanske först se def. av aga innan du använder denna som källa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.