Det krävs kunskap

Lördag, en grå sådan. Det talas om snöfall. Sovit hela åtta timmar, vilket är ett mindre rekord. Det är säkert ett halvår sedan jag sovit så länge. Känner mig klar i knoppen, rent av spirituell. Idag ska jag försöka köpa ett par skor, en till varje fot – något jag misslyckats med i Umeå.

Sitter här vid köksbordet och tänker på mina begränsningar och möjligheter. Onekligen är det en fördel att känna till vad som bromsar mig och vad som driver mig framåt. Det räcker inte att konstatera att jag har en massa diagnoser, det krävs kunskap för att kunna leva med dem. När det gäller min diabetes, krävs det kunskaper om den kost jag ska äta, om vikten av motion och om hur insulinet verkar i min kropp. Det krävs även kunskaper om kopplingarna mellan diabetes och bipolär sjukdom. Plötsligt högt blodsocker kan uppstå av stress, vilket gör att hormonet kortisol pumpas ut i kroppen som i sin tur kan leda till ett depressivt skov. Allt hänger ihop.

bipolär

Vi som har ADHD tvingas tidigt i livet lära oss olika strategier för att kompensera och ibland dölja våra brister och svårigheter. Trots att det kan bli rejäla omvägar, så går det att med olika knep lösa en del av de problem som uppstår. Jag som knappt kunde läsa och skriva när jag gick ut årskurs sex blev senare i livet journalist och författare.

Det är inte ovanligt att vi med ADHD kan verka ojämna. Vi kan vara otroligt kunniga och skickliga på flera områden, men totalt bortkomna inom andra. Vi kan mycket väl göra karriär på olika områden, men samtidigt ha svårt att knyta slipsen, åka skidor, räkna ut enkla tal och att städa vår lägenhet. Det kan inte nog poängteras:  ADHD är inte ett attitydproblem eller resultatet av dålig uppfostran. Det är klart att miljön kan ha inverkan, för en dålig uppväxtmiljö kan onekligen förstärka symtomen. Det är ett neuropsykiatriskt funktionshinder. Det sitter i hjärnan, inte i knäna.  ADHD är något man föds med, men är inget som påverkar den intellektuella förmågan.

För övrigt så är det bara ett par dagar kvar innan Skellefteå berättarfestival kör igång. Det blir en intensiv vecka. Torde vara trött när den är avklarad.

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.