Stekpannan

Av , , 2 kommentarer 9

Jag är 52 år och har en 2-årig kockutbildning i bakfickan. Jag har i stort sett lagat mat sedan näsan nådde ovan spiskanten. Trots detta har jag aldrig ägt en stekpanna som nått en högre ålder än ca 1 år.

Om jag minns rätt så skulle de första teflonpannorna inte diskas med diskmedel. Efter några år så kom Teflon Rolls-Royce 2000 som till skillnad från de tidigare skulle diskas med just – diskmedel. Jag diskade var panna efter konstens alla regler men tro ni inte på fan att trots detta höll de inte längre än knappt ett år.
När maten var fylld av små svarta teflonbitar så var det givetvis dags att kasta ettåringen och köpa en ny. År ut och år in.

Så plötsligt började TV-shop att presentera en gudagåva till alla Teflonhatare: Cerafit Fusion med ”Släpplättbeläggning”.

Redan där borde man ju ha anat oråd!

En keramisk stekpanna där man varken behövde fundera på om den skulle diskas med diskmedel eller inte eftersom ”ingenting fastnar” och ville man av någon anledning bara fräscha upp den – ställde man bara in den i diskmaskinen.
Släpplättbeläggningsstekpannan som kostade 1295: – höll en vecka – därefter brände allt fast!

Så var det då dags för en ny stekpanna och det googlades vilt. Alla pannor med släpplättbeläggning undvek hårt liksom teflon. Kvar var då en gammal hederlig gjutjärns panna a’ la mormor.

”Att bli med gjutjärn är nästan som att skaffa sig ett husdjur. Den kräver en del skötsel, men ger mycket positivt i utbyte.”

Jag gick in på Servera och köpte en gjutjärnsstekpanna från Skeppshult för 700: -.

Den har aldrig diskats med diskmedel, större infettningar har regelbundet gjorts, små inbrända rester har fått kokat bort med lite vatten, den har fått stått fylld med salt och gottat till sig – trots detta bränner det fast!

Falukorvens skivor ser ut som en hög bleka likdelar, köttbullarna är grå, halloumin är efter stekning i 1 millimeter tjock och panerad fisk blir avstulen hela paneringen. Den härligt gyllenbruna frasiga ytan sitter fast i stekpannans botten.

I går skulle jag lite snabbt steka kebabkött. Kvar i stekpanna blev små smulor om jag inte stekte på tvåan – vilket resulterade att det tog 20 minuter på var sida av kebabflarnen.

Jag öppnade ytterdörren och hivade iväg Serveras stekpanna från Skeppshult för 700: -.
Nu är jag alltså tillbaka på ruta 1 och undrar om det trots är en Teflonpanna med en livslängd på 1 år som gäller?

16976240_10154986208363698_867880102_n

 Hittade på sonens Snapchat…

Städtorsdag

Av , , Bli först att kommentera 5
Jag verkligen älskar bortförklaringar!
I vår familj har vi infört städtorsdag. Städtorsdag innebär att alla familjemedlemmar samtidigt (till galet hög musik) hjälps åt att dammsuga, torka golven, städa badrummet och dammtorka – basic helt enkelt!
I dag sa Ynglet:
– Alltså varje torsdag tycker jag är lite överdrivet, varannan torsdag borde räcka!
Nu ska vi i åtanken till denna bortförklaring ha – att Ynglet under hela förra städtorsdagen hade ett oerhört viktigt ärende på Biltema…och sågs inte till förrän Städtorsdagen var över!

städtorsdag

Jag fick det bäst

Av , , 1 kommentar 8

Eftersom jag i stort sett jobbat varje natt sedan julafton hade jag inte ägna en tanke åt vad jag skulle klä mig i för vacker blåsa på nyårsaftonen. Julförberedelserna sög även detta år all energi och den lilla jag hade kvar fördelade jag lite här och var under nattvaken.

Så ibland måste man göra en vild chansning för att någonting bra ska hända. Bättre att dra en rövare och lita på turen än att inte ens våga göra ett försök.

Därför skrev jag en To Do List åt maken klockan 07:00 på nyårsaftonsmorgonen, gick och la mig och hoppades på nyårsturen:

1. Väck mig klockan 14:00

2. Glöm inte att åka på bolaget

3. Köp en nyårsblåsa åt frun

När maken väckte mig klockan 14:00 hade han varit på bolaget och denna kreation hängde så vackert i hallen.

Nyårsblåsan
Passade perfekt!

 

Nyårrr

Bosses Godisströmming

Av , , Bli först att kommentera 3

Bor man i skärgården ska man naturligtvis inte gå på storkonsum och köpa importerade inläggningar från havet. Naturligtvis ska man åka till närmaste fiskebod och köpa nyfångat.

Gamla Salteriet i Obbola har galet många delikatesser. Jag hade gärna låtit samtliga fått pryda mitt julbord – men man måste ju välja. Bland sikrom, lax och mangosås hittade jag en liten burk där till och med namnet var frestande:
Bosses Godisströmming!
– Vem är Bosse? frågade min kära vän.
– Bosse, det är Bosse Wranding, sa fiskarhustrun bakom disken.

Bosse Wranding var min ingifta morbror som sorgligt nog gick bort för ett par år sedan. Bosses Godisströmming ska stå på det vackraste fatet på det kommande julbordet. Bäst för honom att den är god!
Så här skriver Salteriet om Bosses Godisströmming:

”Bosse Godisströmming är en av kundernas favoriter tillsammans med klassiker som Rullströmming och Ättikströmming. Bosses Godisströmming tar mellan varven slut och tiden till att få fram mer kan tyckas lång.
Så här går det till: fisken som ska användas till Bosses måste först skinndras, sen frysas tre dygn för att sedan ligga i en lag en natt innan den kan läggas i kryddlag. Där ska den mogna två dygn innan den kan läggas på burk. Från att strömmingen har fiskats tar det alltså totalt sju dagar innan inläggningen är klar att säljas och färdig att ätas.”

Sill1

Kanten

Av , , Bli först att kommentera 4

Ett ständigt återkommande samtal vid middagsbordet då nu 19 år var betydligt yngre:
­– Kom tillbaka och ät upp maten!
– Jag har ätit upp all mat ju.
– Nej, det har du inte. Det ligger en hel korvskiva kvar på din tallrik.
– Nehedu, det är bara en kant!

kant

Glöggmingel

Av , , Bli först att kommentera 3

I går var det första advent och vad är första advent utan glöggmingel? Och ett glöggmingel utan glöggtilltugg är inget glöggmingel och då är det inte heller första advent.
Sagt och gjort!
I går bjöd jag hem några kära vänner, packade in dottern i bilen och åkte iväg till Storkonsum för att köpa glöggmingelsaker. Jag älskar att laga pillrig mat som mångfärgade kanapéer, festliga drinktilltugg och praktfulla snacks.

Det behöver inte vara så jäddrans avancerat utan ju enklare desto roligare!

Först ut var den självklara lussebullen. Därefter den klassiska pepparkakan med både skivbar och klämbar ädelost. Därefter fick glöggminglarna njuta av de pillriga tilltuggen:

Glöggmingel1

Brända mandlar

1 dl vatten
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
lite kanel

Släng ihop allt i en stekpanna och låt det koka på svag värme tills det börjar ”knäppa”. Häll upp allt på ett smörpapper och bred ut.
Supersmarrigt!

Glöggmingel3

Pluttade Bacon

Bacon
Dadlar
Chevre

Skär ett snitt i dadeln och pillra ut kärnan. Tryck i stället dit en bit chevre och linda en bit bacon runt. Pressa dit en tandpetare och stek i stekpanna eller enklare – i ugnen.
Farligt gott!

Glöggmingel2

Snittskinka

Päron
Ädelost
Lufttorkad skinka

Ja alltså svårt är det inte om man klarar av att skära en bit av ädelosten och lägga den på en bit päron. Att sedan skära en bit av den lufttorkade skinka och vackert tvillra ihop den med hjälp av en tandpetare – kan vara knepigare.
Ganska gott – det skulle egentligen vara färska fikon istället för päron men Storkonsum hade slut på fikon så låt fantasin fritt flöda.

Glöggmingel4

Krämig Brie

Små Krustader
Brie
Fikonmarmelad

Skär brie i små kuber och stoppa ner dem i krustaderna. Sjuss in i ugnen en pyttestund så osten smälter lite. Toppa med fikonmarmelad strax innan servering. Tror det funkar lika bra med hjortronsylt.
Gött!

 

Advent

Av , , Bli först att kommentera 8

Det handlar om att börja i tid med stöket.

När folk helt galet rusar omkring med julhetsen kokande inombords så tänkte jag mossa ner mig i en gammal fåtölj med glöggimman runt om. Knäcken ska få knycka mina plomber och jag ska le så där julsött avslappnat hela julen.

Därför har jag för länge sedan julpyntat.

Förra året hade jag varit oerhört ambitiös och skapat en fantastisk kreation:

31927118

Varför hålla på och göra sammalikadant varje jul, tänkte jag och sparade pepparkakshuset under hela våren, sommaren och hösten – i syltförrådet.

hus

Osis!

 

 

Naken eller klädd..?

Av , , Bli först att kommentera 5

Jag har alltid funderat på varför det inte finns redan klädda julgranar att köpa?
Julgranar som har kulor som blänker, glitter som glittrar, stjärnan i topp och framförallt – juleljusen redan på plats!

Det sägs att:
– Grunden för ett lyckligt äktenskap är att klara av att tapetsera tillsammans utan att bråka.

Jag säger:
– Prova för fasen att reda ut och sätta upp julgransbelysningen istället.

Vid den senaste julgransplundringen bar jag ner julgranen i källaren och gömde den i ett mörkt rum. Fortfarande klädd i sina ljus, kulor och glitter. Där har den stått så vacker och grann hela våren, genom en tropisk sommar och förbi en prunkande höst.

Fördelarna med en redan klädd gran är många. Lika många som åsikter och traditioner om när den ska kläs.

Nackdelarna med en klädd gran är bara en:
– Morsan, gå ner och kolla i vardagsrummet så får du se en överraskning, sa ynglet i går.

Julkissemissar

Familjen

Av , , 1 kommentar 4

I lördags hade vi en helt fantastiskt familjedag med hemmavarande barn, utflugna barn samt respektive. Mormor och morfar kom förbi en stund på kvällen men de var svårare att lura ner i badtunnan. Kvällen avslutades med att svärsonen stoppade ner mobilen i ett vattenglas för att bevisa att den tålde vatten. Det gjorde den och det var nästan bäst!

fiske1

fiske2

 

familj5

 

familj2

familj1

familj3

 

familj4

fiske3

familj6

familj7

familj9

 

familj8

fiske5

fiske4