Tårar av olika anledningar

 Idag har det varit kommunstyrelsemöte, ett möte där vi försökte få majoriteten att ta det lite lugnt och kontrollera att alla siffror stämmer innan de tar det i särklass viktigaste beslut jag har varit med om att ta! Vi har heller inte fått se den genomlysning som vi beslutade om på det senaste kommunfullmäktigemötet, vi vill att någon extern person ska gå igenom hela ekonomin för att se var vi kan spara pengar, men nu har majoriteten väldigt bråttom. En del av protokollet direktjusterades och kan läsas på kommunens hemsida.

Vi ville se de besparingsförslag som nu finns i detalj då de detajerade förslag vi tidigare har sett tydligen är ett arbetsmaterial, men det fick vi tyvärr inte. Skulle jag sitta som majoritet skulle jag vilja ha både svångrem och hänglsen innan jag är med och fattar beslutet. Jag tror att om detta beslut drivs igenom ser Nordmalings kommuns framtid mycket mörk ut. Jag önskar att vi istället kunde ta tillvara allt engagemang som finns runt om i kommunen och satsa framåt. Vi borde marknadsföra oss som kommunen där man satsar på att hela kommunen ska leva. En kommun där man ser till att barn och föräldrar har valfriheten att själva välja om barnen ska gå i en mindre byskola eller i en större skola på centralorten. 

Det känns som att man stångar sin panna blodig just nu utan att det ger resultat. Tårarna kommer eller är nära att komma varje dag nu, jag får ont i magen då jag tänker på vad som håller på att hända. Hotet mot byskolorna upptar stor del av min tid och mitt engagemang och än ger jag inte upp hoppet, jag tror ändå att någon/några ska inse vad de håller på att driva igenom. Jag hoppas att vårt slit ger resultat på torsdag då det är dags för kommunfullmäktige. Jag måste fortsätta hoppas för att orka kämpa vidare och jag vill återigen tacka för alla positiva ord jag möts av överallt i kommunen, ni ska veta att det verkligen betyder mycket att få känna att vi är många och att vi kämpar tillsammans!

Imorgon är det dags för skolavslutning i vår kommun. Alla minns vi våra skolavslutningsdagar, en dag som består av både glädje, förväntan och ibland lite sorg. Avsked är inte alltid lätt. Mina två äldsta barn ska gå på sina skolavslutningar imorgon, de längtar efter sommarlovet men ser också fram emot hösten då de ska återvända till skolan. För mina barn ser det ut som att de får återvända till sin skola i alla fall denna gång, men för många andra i kommunen ser det kanske inte ut på samma sätt. För många andra barn är det så att de inte säkert vet var de ska gå i skolan till hösten. Istället för gläjde känner många bara sorg och osäkerhet och de känslorna ska barn inte behöva ha då de går på sommarlov!

Jag har inte bara mina barns skolavslutning att gå på imorgon utan också min fantastiska klass sista skolavslutning i Nordmaling. Den avslutningen kommer innehålla både sorg, glädje och stolthet. Jag är så otroligt stolt över mina fina elever och glad för deras skull. Mina tårar kommer dock med all säkerhet att rinna även imorgon, jag önskar på ett sätt att jag fick ha dem kvar lite till samtidigt som jag vill att de alla ska gå vidare i livet. Jag kommer sakna dem mer än de någonsin kommer att förstå. Lycka till i framtiden älskade 9C!

3 kommentarer

 1. Petra Åberg

  Jag håller med i allt du skriver Madde, och hoppas såååååå mycket att någon av de ja-sägande ska inse vad deras röst innebär och ändra sig tills på torsdag!!!! Du är en kämpe & vi håller tummar & tår för att vi som vill ha kvar våra fina byskolor kommer ut från Oasen leendes på torsdag!!!
  Massor av kramar!!!❤
  /Petra å

 2. Ingela Nilsson Nachtweij

  Välformulerat och skrämmande. Jag bor i Småland och känner igen diskussionen från min grannkommun där man ivrigt lagt ner skolor på sin landsbygd.

  Hoppas verkligen att ert fullmäktige tar rätt beslut och går emot kommunstyrelsens idéer om att skolnedläggningsaalternativet är rätt väg för Nordmaling. Det perspektivet vill en centerpartist från Vimmerby skicka med er efter att ha läst det glödande och känslomässiga blogginlägget som är ett av de bästa jag läst. Barnen är vår framtid och tänk på det. Astrid Lindgren var en person som satte barnen främst och det borde fler politiker också göra. Har man lagt ner en skola så är det mycket definitivt för en by om det inte finns några som vill starta friskola. I Tranås kommun på en liten ort som heter Adelsjö tror jag gjorde man så och nu bussas barn från centralorten till den skolan för att den fått så bra rykte. Själv tycker jag att skolan ska vara jämlik och likvärdig i hela landet så kommunen bör ta sitt ansvar och värna alla de skolor som kan leverera den kvalitet på undervisningen som barnen förtjänar. Lycka till i din kamp, Madeleine!

 3. Madelaine Jakobsson

  Svar till Ingela Nilsson Nachtweij (2013-06-11 05:18)
  Tack Ingela! Ja, det här är verkligen en fråga som berör och jag hoppas allt jag kan att det tas rätt beslut på torsdag. Vi är otroligt många som kämpar i frågan runt om i kommunen. /Madde

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.