104 platser upp!

I morse var jag inbjuden till Svenskt Näringslivs presskonferens angående rankingen av företagsklimatet i kommunerna. Jag gissade att vi skulle ha klättrat eftersom vi fick poängen från enkäten i maj. Där ökade vi mest i hela Västerbotten och ligger för första gången på godkänd nivå, rent poängmässigt.

Då det gäller rankingen låg vi förra året på plats 267 (av 290 kommuner) och årets mål var att hamna på plats 220, vilket vi tyckte var ett rätt högt ställt mål. Vi hamnade på plats 163! Vi hoppade upp 104 platser! Otroligt kul! Så här skriver Svenskt Näringsliv, VK och VF om detta.

Det ligger ett hårt och målmedvetet arbete bakom detta. Det startade med att det genomfördes 100 intervjuer med 100 företagare för att ta reda på vad de tyckte och vad de saknade. Där framkom det att många företagare hade tröttnat på det politiska käbbel som länge hade pågått i kommunen, de skämdes för sina förtroendevalda! Fruktansvärt och ett av våra stora vallöften var att jobba för ett bra politiskt klimat, vi måste jobba tillsammans för att få till en utveckling och där är vi på rätt väg, mediabilden av Nordmaling håller på att förändras.

Företagarna ville också ha mer information från kommunen och en bättre dialog och där genomför kommunen företagsfrukostar och andra träffar och jag, kommunchefen och vår näringslivsutvecklare  genomför minst ett företagsbesök i veckan. Vi har en handlingsplan då det gäller näringslivsarbetet och vi sammanställer den information, de tankar och ideer som vi får på våra företagsbesök så att alla politiker och tjänstemän kan ta del av det som vi får höra och se. Då vi besökte alla handlare i Nordmaling insåg vi till exempel att vi måste jobba med de frågor som rör upphandling. Upphandlingsfrågor är ett problem i en kommun i Nordmalings storlek då vi inte har en eller flera personer som  jobbar enbart med dessa frågor utan det är utspritt på många och ingen besitter egentligen expertkunskaperna inom området, nästa vecka ska vi dock träffa upphandlingsbyrån för att lära oss mer om dessa frågor och för att komma fram till hur vi ska jobba framöver.

Mitt mantra har hela tiden varit, och är fortfarande, att vi politiker inte kan utveckla kommunen själva utan att vi behöver otroligt mycket hjälp från de som verkar och/ eller bor i kommunen. Det är företagen som skapar jobben, inte kommunen. Kommunen kan dock skapa bra förutsättningar för företagarna och vi måste visa att vi tror på utveckling! Även våra tjänstemän har en stor del i att vi klättrar uppåt i rankingen, det är många som träffar företagarna och alla gör ett mycket bra jobb. Vår näringslivsutvecklare Conny Nordendahl ska ha en extra eloge för sitt fantastiska arbete! Jag köpte tårta till personalen i kommunhuset idag för att visa min uppskattning.

På eftermiddagen idag genomförde vi veckans företagsbesök och det kändes ju jättekul med rankingen i ryggen. Vi besökte Ortolab, ett väldigt spännande företag med utvecklingspotential, ett mycket intressant besök, tack Jörgen och Pelle för att vi fick komma!

presskonferenssvenskt näringslivtårta

2 kommentarer

  1. fd sossen

    Du jobbar på bra Madde

    Mindre käbbel är precis vad vi behöver i kommunen.

    även om åsiker rätt o fel s behövs det det en enig ledning av fårskocken. det har du visat du har

    // en som gick klass ve dig

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.