Miljöarbetet är på gång i kommunen!

I Nordmaling har vi nu klubbat och antagit lokala miljömål, med en utgångspunkt i de nationella målen. Vi har valt att rikta in oss specifikt på en giftfri miljö och då framför allt för våra barn och unga. Tillsammans med studenter från universitetet genomför våra miljö- och hälsoskyddsinspektörer nu en inventering av våra förskolor, för att sedan kunna arbeta utifrån vad inventeringen ger för resultat. Det känns oerhört roligt att vi äntligen är på gång med dessa frågor, då jag motionerade om Giftfri vardag, redan 2014, nu blir det verkstad och verklighet!

Forskningen visar allt tydligare att den ökande användningen av farliga kemikalier och mixen av de ämnen vi utsätts för är skadlig för vår hälsa och miljö. Ett exempel är hormonstörande ämnen som kan återfinnas i såväl schampo som tandkräm. Kemikalier finns i nästan allt som vi kommer i kontakt med. De finns i kläderna vi har på oss, elektroniken vi ständigt är nära, möblerna vi vilar i, maten vi äter och vattnet vi dricker.

Vi måste kunna lita på att våra livsmedel är säkra, att textilier vi köper in till kommunen inte ska innehålla antimögelmedlet dimetylfumarat, att inte barnleksaker innehåller bisfenol A, att vattnet vi dricker är säkert eller att suddgummin i skolan inte innehåller ftalater och att vi i kommunens verksamheter inte vistas i en miljö där golvmattan innehåller gifter. Likaså att våra barn i våra förskolor leker i säkra lekmiljöer som inte har slipers, gamla däck eller gammal elektronik på lekplatser/lekmiljöer.

I förra veckan anordnade Centerpartiet i Nordmaling tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan en kväll på temat antibiotika i mat och vikten av närodlade livsmedel med både Kristina Yngwe, vice ordförande för riksdagens miljö och jordbruksutskott (C) och LRF:s ordförande Arne Lindström som inbjudna gäster. Bilden kommer från det mötet.

Fler och fler förstår att det är oerhört viktigt att vi vet vad vi stoppar i oss och att vi vet vilka material vi omger oss med. I Nordmaling är vi på gång men vi måste allihop hjälpas åt för att vi ska nå målet en giftfri miljö!

antibiotikakväll

 

.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.