Politiska roller

Valet närmar sig och tyvärr hårdnar debattklimatet, jag hoppas dock att det kommer hållas på en bra nivå även under valrörelsen. För oss i Centerpartiet har det varit viktigt att skapa tillfällen för kommunens invånare att komma med inspel hela tiden, inte bara nu under valrörelsen. Vi har kampanjat ofta, vi har bjudit in till politikfik på olika håll i kommunen i flera år och vi har bjudit in till olika former av öppna möten under hela mandatperioden. Den största delen av medborgarkontakten sker dock via mail, telefon och spontana möten runt om i kommunen, det kan vara i mataffären, på stranden eller i skidspåret. Medborgarkontakterna är verkligen något jag har gillat med det här uppdraget. Jag anser också att det är viktigt att hela tiden ha i bakhuvudet vad det innebär att vara förtroendevald, vi som är folkvalda har allihop fått ett förtroende att förvalta.

Som kommunstyrelsens ordförande i en liten kommun blir man involverad i högt och lågt, stort och smått och det är också tjusningen med uppdraget. Jag har lärt mig så oerhört mycket under dessa år, både om kommunens verksamheter men också om en mängd andra frågor. Som kommunstyrelsens ordförande i Nordmalings kommun är man den enda heltidsarvoderade politikern, oppositionsrådet har en 20%-ig ersättning och ska jobba därefter. Där har det nu på slutet diskuterats lokal/kontor för oppositionen vilket inte finns i dagsläget. Dels är det trångt i kommunhuset och svårt att ha ett rum för en person som bara är på plats en dag i veckan och dels funderar vi på varför det behövs. För att möta medborgare behövs inget kontor, medborgarna som kommer förbi kommunhuset är lätträknade, de ringer, mailar eller pratar med oss när de träffar oss. Om det är våra egna medlemmar som vill träffa oss så får varje parti ordna egna möten för det.

Under den här mandatperioden har vi jobbat hårt med att få till samarbete och samförståndslösningar över partigränserna, allt för att på bästa sätt utveckla kommunen. Vi har jobbat hårt för att den politiska debatten ska ta klivet upp ur sandlådan och vi har jobbat hårt för att alla ska få tillräckligt med information i olika frågor. Det funderas och klagas en del på att oppositionen idag inte ”bråkar” tillräckligt mycket, men är det verkligen det vi vill ha? Bråk och tjafs i politiken igen? Oppositionen ska självklart granska och komma med egna förslag och idèer, det kan man dock göra på olika sätt. Vi kompromissar ofta under våra sammanträden för att komma fram till gemensamma lösningar som blir långsiktigt hållbara. Sedan skulle det vara intressant att se hur många motioner vi har bifallit denna period, vi är av åsikten att bra förslag ska bifallas oavsett förslagsställare. Man måste också kunna skilja på sak och person, även om vi debatterar och har olika åsikter så ska vi hålla det på en bra nivå och vi blir inte ovänner bara för att vi tycker olika. Oavsett vad som händer i valet och hur valresultatet blir så hoppas jag verkligen att detta nya sätt att jobba på har satt sig, ingen gynnas av att vi kliver ner i sandlådan igen, allra minst kommuninvånarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.