MatFrisk på VK

Bli frisk av din mat

Man måste inte vara hungrig för att gå ner i vikt!

Att jobba med verktyg som inte biter och åka på bakhala skidor är oerhört stressande, särskilt om man förväntas prestera något. Samma sak gäller när man får välmenande råd som inte fungerar. Med stor sannolikhet har du själv försökt banta bort några få (eller riktigt många) kilon och upptäckt hur svårt det kan vara. Man försöker äta mindre vilket snart ger svårbemästrad hunger, man försöker motionera vilket ger god aptit. 

Om du får förnumstiga råd hur du skall bete dig för att bli smal och lycklig så kan du lite diskret titta på den eller de som vill hjälpa dig. Inte sällan är de själva klart överviktiga, ett par exempel är kändisar i TV:s Fråga Doktorn.  

Lars-Erik Litsfeldt har skrivit om den frustration man lätt känner som  överviktig i en informationsrik men samtidigt lättläst bok som främst vänder sig till yngre men även bör kompisläsas av föräldrarna och andra som bryr sig.

LCHF, Low Carb High Fat, sprider sig med fantastisk hastighet genom Sverige och är numera välkänt för minst en fjärdedel av svenskarna, men hittills har nästan all information vänt sig till vuxna. Framgångarna har varit större bland de lite till åren komna, vi som växte upp innan den hittills rådande fettskräcken slog rot ordentligt. Vi har både smak- och andra minnen som gäller ”riktig hemlagad mat” och är därför hyfsat lättövertalade att försöka den nygamla kosten.
 
Har man däremot vuxit upp med lättmjölk, plastost, snabbmat och fryst pizza i kombination med klämkäcka råd av typen ”ät mindre och spring mer” så kan LCHF-tänket kännas lite avlägsnare. Men om man greppar de ganska enkla bakomliggande sambanden och resonemangen så ökar förståelsen.
 
Baserat på sina egna och andras erfarenheter samt med betydande kunskap om kroppens grundläggande funktioner berättar författaren steg för steg vad som sker i kroppen. Man får basala och allmänt accepterade kunskaper i biokemi och fysiologi, kunskaper som kommer i skymundan när livsmedelsindustrin gör ”vetenskapliga studier” som inte siktar på att vidga kunskap utan istället ställer frågor som kan besvaras med deras produkter.
 
Trots att man t.ex. mycket väl känner till att diabetiker typ 2 får sina blodsockervärden kraftigt försämrade av högt kolhydratintag så är ett av vårdprofessionens första svar på detta problem att förskriva mediciner istället för att föreslå att man skall minska användningen av kolhydratrik mat. 
 
LCHF som metod att gå ner i vikt bygger på att ta kontroll över några av kroppens viktigaste hormoner. Till dem räknas det anabola hormonet insulin som bland annat utsöndras vid för höga nivåer av blodsocker som nästan uteslutande beror på kolhydrater i maten. Insulin beskrivs som blodsockersänkande, men mindre ofta får man veta att det till stor del sker genom att omdirigera blodsockret så att det lagras som fett istället, dessutom stängs den naturliga användningen av kroppsfett som energikälla vilket tillsammans betyder att det är lätt för en kolhydratätare att lägga på sig några gram här och där. Ynka tio extra gram fett per dag ger klart över 4 kilo viktökning per år. (Jo faktiskt, fettväven innehåller nämligen vikt i form av blodkärl och annat). Och detta kan pågå i många fler år än du gärna tror.
 
”Men om jag inte skall äta bröd, pommes frites och pizza, vad finns då kvar?” Lugn, boken avslutas med en receptdel som ger många välsmakande alternativ.
 
 • Jag rekommenderar LCHF for the next generation till både unga med viktproblem, deras kompisar och föräldrar samt vårdpersonal och andra som förväntas hjälpa dem tillrätta med sina problem. 
 
Optimal förlag har under de senaste åren givit ut en mängd böcker om LCHF, inte minst böcker om matlagning. Vid min senaste räkning rörde det sig om ett trettiotal som direkt eller indirekt gäller LCHF.
 
Lars-Erik Litsfeldt
Optimal förlag
Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

 1. Angelica

  Har testat LCHF två gånger men fått så svår eksem att jag varit tvungen att sluta. Har aldrig haft problem med eksem innan. Vet du vad det kan bero på? Riktigt tråkigt då jag gick ner ca 10 kg utan svårighet och skulle vilja köra det nu igen =/

 2. Erik Edlund

  Svar till Angelica (2012-02-02 00:22)
  Känner inte igen den sortens reaktion och har därför inget konkret svar. Mitt förslag är att du denna gång gradvis undviker alla uppenbara kolhydratkällor, typ pasta, potatis, ris, juicer, bröd och liknande.

  Många misstolkar HF-delen och tror att den innebär att man påtagligt skall öka fettintaget. Så är det inte, i praktiken blir man nöjd på mindre mängd mat och äter totalt sett mindre än förr, i vart fall under viktnedgångsfasen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.