MatFrisk på VK

Bli frisk av din mat

Men tänk då lite mer…

  Netdoktor och Aktuellt/Svt förmedlar följande visdomsord:

Igår rapporterade Aktuellt, SVT, om att skalen i de majskärnor som bildar popcorn är nyttiga.

…popcornskal innehåller mycket höga halter av nyttiga antioxidanter, polyfenoler som kan skydda mot bland annat hjärtkärlsjukdomar och cancer. 

”Popcorn är en näringsmässig guldklimp”, säger forskarna… 

Källa: netdoktor och Svt.se

Antag att vi synar påståendet från en annan synvinkel. Majskorn blir inte popcorn utan att upphettas i olja. Fineli.fi redovisar tre olika varianter av popcorn, Micro popcornPopcorn och Popcorn matolja. Alla tre innehåller någorlunda likvärdiga mängder av energi, kolhydrater och fett, men skiljer sig åt vad gäller fettsyrasammansättningen. 

Först vill jag påminna om att alla fleromättade fettsyror, inklusive omega-3 och omega-6 är känsliga för oxidation, härskning, i en långt större utsträckning än enkelomättade och mättade fettsyror. Du har förmodligen lärt dig att man skall vara mycket försiktig vid användning av trassel och linolja vid målning. En trasselsudd med linolja kan självantända om det får ligga öppet. Intressant nog beror det på linoljans innehåll av just oxidationsbenägna fleromättade fetter. 

Popcorn matolja utgörs mer än 1/3 av hela fettmängden av just dessa oxidationsbenägna fettsyror! Om nu observationen att popcornet är rikt på antioxidanter är korrekt så återstår ändå frågan om det räcker till för att hindra att fettet i popcornet härsknar, blir det en positiv nettoeffekt?

Sedan återstår frågan om omega-6 och omega-3-fettsyrorna balanserar varandra i rimlig utsträckning. Omega-6 räknas som i huvudsak inflammatoriskt och omega-3 antiinflammatoriskt. Som tumregel bör de balansera varandra, i vart fall bör inte n-6/n-3 vara högre än 4.

Enligt fineli.fi är n-6/n-3 för Micro popcorn = 50, för Popcorn = 20 och för Popcorn matolja =4.6. Den senare balansen är OK, men totalmängden rekordhög, mer än 11g per 100 gram popcorn.

Så den kritiska frågan återstår att ställa och besvara, skyddar popcorn mot hjärtkärlsjukdomar och cancer?

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.