By måste rivas/flyttas för gruvdriftens skull? (updat)

Orsak:  Byn Liikavaara i Gällivare töms och byborna måste flytta när Aitik Boliden ska bryta kopparmalm i byn, rapporterar SVT Norrbotten. Malmen ska brytas i ett dagbrott, och hela byn töms och rivs. Även E10 påverkas, och vägen måste dras om. Men den nya gruvan som öppnas 2023 kommer bara att finnas under åtta år.

Jag tycker vi kan fråga oss om detta är rimligt? Det skryts hur städerna utvecklas men på vilkas bekostnad då, att byar måste rivas? Hela Norrbotten inland verkar nu bli en enda stor vindkraftpark med uttag och förädling av malm med s k vätgas. Det kommer krävas 50 TWh extra el vilket är lika mycket som hela Danmark behöver.

Det är fruktansvärt stora planer och byar offras och att folk måste tvångsförflyttas tar man ingen hänsyn till. Den s k ”elektrifieringen” måste till varje pris ske. Gruvan det nu handlar om tillhör Boliden och dess gruvdrift, ett ofantligt hål i marken av gigantiska mått.

Samtidigt som miljöorganisationerna (i princip de flesta partier är med på tåget också) verkar för att vi ska elektrifiera men inte vill att naturen ska ta smällen, är det precis det som händer. Vi kommer inte varken bli gladare eller rikare (befolkning som här bor) av detta.

Norrlands Inland och glesbygden kommer bli ännu befolkningsglesare och fattigare, tvärtemot vad man försöker tuta i folket som här bor.

Renare luft, mindre avgaser och annat utsläpp är naturligtvis inget jag är emot. men vad får vi istället?

Jag tvivlar på att det kommer lyckas så bra som man tror.

Ingen heller nämner vilka maskiner man använder när man bryter malmen här. Kan det vara miljövänliga batteridrivna? Skulle inte tro det, det är med stor sannolikhet dieselfordon. Det är bara dubbelmoralen man hänger sig och att ”vanligt folk” ska ”straffas”. Sveriges styrande och myndigheter är inte mycket bättre än Putinregimen som lägger områden under sig. Vad gör Sverige med Norrbotten/Västerbotten, Inlandet och glesbygden?

De redan rika områdena kommer gynnas ännu mer. Främst S-holm men även Malmö och G-borg.

2 kommentarer

  1. Ove

    Den gröna omställningen är bullshit. Allt handlar om pengar och utnyttja Norrland ännu mera. Men vi står ju med mössan i en handen som vanligt.

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Absolut, så e det. Tids nog kommer folk fatta, men då är det för sent. Då kommer Norrlands Inland och glesbygd se mera spöklikt ut än någonsin. Endast gamla trasiga uttjänta vindsnurror som står där och gnisslar som gamla spöken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.