Moderaterna i Vilhelmina gjorde ett bra val(?), men trots det inget inflytande

Av totalt 27 mandat fick Socialdemokraterna – 8 mandat, Kristdemokraterna – 6 mandat, Centerpartiet – 3 mandat, Vänsterpartiet – 3 mandat, Sverigedemokraterna – 3 mandat, Politiskt alternativ – 2 mandat, Moderaterna – 2 mandat.

Det slutgiltiga valet stod mellan S och KD vilken av dessa som skulle inneha kommunalrådsposten. Det skedde genom omröstning i själva ”församlingen” där S fick flest röster och därmed också posten som kommunalråd.

För Centern blev det ett otroligt ras och det genom att de suttit tillsammans med S och styrt kommunen senast. De var dessa också som tog beslutet om skolnedläggelse i både Malgovik men även Nästansjö. Det var synnerligen impopulärt och C tappade mest och S något mindre. Kommer C repa sig inom Vilhelmina, det är den stora frågan. Inte inom närmaste tiden, men inom fyra år? Beror nu på Vilhelminas utveckling, eller ska vi säga fortsatta avveckling? Det verkar ändå som vi ökat i invånarantal de senaste åren eller året. Enligt Ekonomifakta skulle vi ha en befolkningsmängd av 6 485 invånare. Ett tag var vi nere på under 6 000, omkring åren 2018 om jag rätt kommer ihåg. När vi var som störst var invånarantalet omkring 8 000, men det var längesedan.

Jag klagar varken på service, kommunal eller offentlig som helhet. I övrigt torde handel finnas för att tillfredsställa våra behov. Sedan internet kom har dock de fysiska butikerna minskat drastiskt. Det är ett problem.

Det är inte lätt för dessa ”småkommuner” hävda sig när allting utanför – stadsmiljöer – bara fortsätter växa och suga åt sig allt som svampar. Internet med jobb även utanför städerna blev direkt det motsatta. Alla tidigare jobb försvann istället. Konstig utveckling som (ledande) politiker medvetet medverkar till och även godvilligt ställer sig bakom. Hur ska man annars tolka det?

Vi, Vilhelmina behåller fortfarande första platsen som största kommun av de tre övriga omkring. S-uman, Åsele och D-tea.

Lycksele närmast stad 12 mil bort. Umeå 23 mil. Långa avstånd, hur går det här med elbil?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.