Regeringen försöker driva planekonomi inom energiområdet

Det är ett gammalt och föråldrat sätt regeringen försöker sig på och genom att främst pusha på kärnkraften. Man vill med andra ord riva upp den uppgörelse de själva var med och drev igenom  under Reinfeldt. I den ingick även Centern som nu inte är med i regeringen. Den gick ut på det skulle vara lönsamt bygga ny kärnkraft och att i princip vem som helst skulle få bygga bara kostnaden täcktes av beräknade intäkter och att staten inte gick in med stora medel. Det är precis det som nu måste hända om ny kärnkraft ska till.

Både Näringsliv och kraftbolag tycker nu det är märkligt at bygga något som inte ens kommer ge billigare el, utan tvärtom ännu dyrare. Det måste med andra ord till enorma statliga subventioneringar om man inbillar sig ny kärnkraft ska till. Vem är beredda satsa i förlustföretag?

Jag redogör bara för vad jag hört och sett. Jag tar inte ställning varken för eller emot. Mer infrastruktur av snabbladdare över hela landet säger sig nu regeringen vilja bygga ut. Hur ska det gå till när vi inte ström tillräckligt redan? För mig får de göra vad de vill, det blir nog bara pannkaka av alltihop.

Ny kärnkraft är inte något quick fix som de vill få oss tro det som plagierar för det. Det verkar mestadels vara känslostyrt.

Det ryktas att man vill byta ut Busch mot Stenevi 🙂

2 kommentarer

  1. brorson

    I en kaiptalistisk ekonom i(som anhängarna föredrar att kalla ”marknadsekonomi”) bestämmer ägarnavad bolagen, de äger, ska göra. Och det har bolagens VD:ar att rätta sig efter. Gör de inte det, byts de ut. Staten äger Vattenfall och staten, d.v.s. regeringen SKA bestämma. Om Vattenfalls ägare inte gör det, ska hon bytas ut. Jag vill minnas att Vattenfalls dåvarande VD blev utbytt, när han inte ville rätta sig efter de direktiv han fått av ministern Åsa Romson, MP. Hon gav order att han skulle hålla tyst, når han varnade för konsekvenserna av dåvarande regerings politik. Värre ministerstyre får man leta efter.

    Det är ett allvarligt hot mot både demokrati och marknadsekonomi, om VD:ar för statliga bolag börjar agera som om det vore deras egna helägda privata bolag .Det är inte planekonomi om staten äger några reaktorer .och skaffar några till.. Det privata ägandet i svensk elproduktion – även gamla vattenkraftverk, som staten har ägt i decennier – är tillräckligt stort för att ett utökat statligt ägande skulle strida mot EU:s konkurrensregler. Och staten har ju ägt några av de nu nedlagda reaktorer, utan protester från EU. Som f.ö. bara för ett par dagar sedan har godkänt ett kraftigt utökat ägande av tyska staten i det landets elproduktion, Och det med fossila bränslen.

    VD:n för den privata lobby-organisationen Svenskt Näringsliv ska inte bestämma över de statliga bolagen. Han ska inte ens bestämma över de privata bolag, som är medlemmar i organisationen. De ska bestämma över honom. Han har all rätt att framföra att regeringen bör undanröja hinder för privata investeringar inom såväl energisektorn som andra sektorer. Men det är ytterst riksdag och regering som har att bestämma att så ska ske.Och jag håller med honom i just den här frågan. Men med tillägget att det inte bara är hindren för privata investeringars som ska undanröjas. Även hindren förnya statliga investeringar.

    Jag tvivlar inte ett dugg på att ny kärnkraft kommer att vara en lönsam investering. Jag har f .ö. själv varit delägare i svensk kärnkraft, men det var med en liten aktiepost på några tusen kr .Jag tvivlar inte på att ny kärnkraft kommer att bli en populär folkaktie för oss mikrokapitalister. Många bäckar små. Ny kärnkraft kommer att bli lönsam, förutsatt att det inte byggs för många reaktorer Med den ökadeinhemsk el-efterfrgåan som förutspås till 2045, fins – enlig mina beräkningar – en marknad för totalt 20 reaktor av nuvarande storlek, varav 14 nya.

    Din uppgift i ett tidigare inlägg att elförbrukningen inte har ökat sedan 80-talet, ter sig rrovädrig med beaktande av all ny, energibesparande teknik, som har kommit under tiden. Som exempel kräver de ellok, som byggdes under 1970-talet och framåt bara hälften så mycket el, som de, som byggdes under 1950-talet. Kärnkratmotståndarna vill ersätta denna nya teknik med med energislösteri, såsom batterier med sina stora omvanlingsförjuster. Elektrifiering av landsvägstrafiken i stället för ökat utynttjande av de järnvägar, som redan finns, o.s.v.

    • brorson

      Tyvärr blev det några skrivfel i ovanstående kommentar. Jag hoppas att läsaren förstår att det är VD som ska bytas ut om denne inte gör som ägarna vill.

      tyvärr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.