Lappland ligger i snö

Ingen vår här inte och inga blommor som börjar sticka upp. I andra delar av landet demonstrerar man för klimatet för att det sägs värmts upp som är skadliga för människan. Även vissa djur skulle här ingå liksom vissa växter. Havsvattnet eller ytvattnet sägs också ligga på ”skadliga” 21 grader. Vilket hav och vilka vatten nämns inte, eller något som jag känner till.

Då är frågan skulle vi också häruppe protestera mot det påstådda varmare klimatet, när vi här fortfarande fryser med och meterhöga drivor och ett vintertäckt landskap?

Det är klart världen stor och här råder olika klimat. Vattnet och de olika haven är gigantiska, 80 % av landytan ska vara täck av vatten och här förmodat haven.

Det försvunna planet MH370 med 227 passagerare plus besättningsmän som spårlöst försvann 2014 och aldrig hittats trots intensiva försök hitta det. Det tros med ganska stor säkerhet medvetet styrts av någon, kanske någon annan än den egentlige piloten som var ansvarig. Ombord fanns två ytterligare piloter som steg ombord, fast då som vanliga passagerare om någon av dessa direkt kapat planet. Det har man bara teorier kring.

Man har kunnat följa rutten av planet även sedan man tappade kontakten genom olika satelliter och det visar det gjort en U-sväng direkt efter sista kontakten och sedan dess är det borta. Det skulle röra sig om ca: 300 till 400 mils avvikelse, så långt har man kunnat spåra planet och där det beräknas helt försvunnit ur sikte. I indiska oceanen som är enorm om vi då pratar om hav, vatten och uppvärmning. Endast en person har kommit på ett annat sätt spåra planet och det genom radiovågor. Det är ett enormt arbete och en engelsk expert har nu tagit över, samme en som skulle spårat var covid ursprungligen kom ifrån. Man tror nu att planet finns på botten nära där man sist hade uppgifter om det och efter att bensinen tagit slut och kraschlandat i hög hastighet mot havsytan. Man har också hittat delar av det som bekräftar det. Efter att nu dessa uppgifter framkommit om radiovågor kommer man återuppta sökandet i närtid. Hoppet att hitta planet och slutligen den svarta lådan hoppas man ger information vad som hänt.

Jag vill i detta sammanhang nämna det enorma ytor som haven ger upphov till och att det kan vara som att söka en nål i en höstack, hur vi får uppgifter om havens temperaturer. Vilka havsvatten är det man relaterar till? Det sägs inte.

Kan det vara lika svårt ändra i klimatet som att hitta detta spårlöst försvunna plan i ett nästan för oss oändligt stort hav där nu havstemperaturen sägs nått en temperatur där en kollaps skulle vara nära. Finns det inte andra risker i vår värld som kan vara lika farliga och hur kommer vi överleva om vi tänker oss att ingenting av det vi nu har kommer finnas. Är det inte det man säger?

De som skränar mest om ett farligt och dödligt klimat vilka alternativ har de istället för hur vi tänker överleva?

Vissa saker förstår jag, andra inte

3 kommentarer

  1. kenth

    Allt handlar om pengar idag.minsta lilla avvikelse gör de styrande nästan i byxan för. Trist att det blivit så att pengar går före sunt förnuft.

  2. brorson

    Våren har väl alltid kommit senare till Lappland än till Skåne och Blekinges kustbygder, där planterade men övervintrade palmer numera kantar gatorna. Klimatkris? Och även till Lappland har väl våren kommit tidigare än förr, så att spannmålen hinner mogna före nästa vinter? Klimatkris? I Uppland är det snart dags för en fjärde höskörd per per år. Och i låglänta delar av Norrlands inland kanske en andra höskörd per år?

    Hörde en intervju med en uppländsk bonde: ”Jag har då inte sett någon klimatförsämring, men däremot en inkomsktförbättring”. Ja, naturligtvis, med längre växtsäsong och ökad koldioxidhalt i atmosfären. Problemen för renskötseln, att det översta snölagret smälter under varma vinterdagar och fryser till is under nätterna, så att renarna inte kommer åt gräset under, borde kunna lösas genom stödutfodring med hö eller maskinell fräsning av isen. Hörde för resten en travhäst-ägare berätta att norrländskt hö har det högsta näringsinnehållet, tack vare fler soltimmar per dygn under den i.o.f.s. korta växtsäsongen. Det gäller i.o.f.s. även södra Sverige, där årets första höskörd har högsta näringsinnehållet.

    Att rejält kalla vinternätter fortfarande förekommer i Norrland har dock en fördel: behovet av kemiska växtskyddsmedel är mindre, varför dyra delikatesser av hög kvalitet borde vara en norrländsk specialitet. Den dogmatiska vurmen för närodlat, gör vardagsmaten onödigt dyr för norrländska konsumenter, samtidigt som norrländska odlar utsätts för en onödig prispress. Mitt förslag är godsexperesståg, som transporterar norrländska delikatesser till välbeställda konsumenter i södra Sverige och sydsvenska basvaror som returlast till norrländska konsumenter. En bra matsedel är en blandning av basmat och delikatesser med varierat näringsinnehåll.

    Svenska politiker är helt förblindade av lögnpropagandan om sämre klimat. Nu har nordiska ministerrådet enats om skatt på socker och kött, vilket är både bra och dåligt. Vid ett studiebesök hos en fabrik, som just börjat producera marmelad utan tillsatt socker, berättades att tillsatt socker behövs inte vid hög frukthalt i marmeladen, vilket dock gör marmeladen dyrare. Lågpris-marmelad innehåller låg frukhalt, hög vattenhalt och tillsatt socker. Konsumenter luras av det låga priset. Resultatet är fetma, speciellt hos låginkomsttagare. Köttskatt är däremot dumheter, eftersom de betande djuren behövs som omvandlare av växtprotein till animaliskt protein i kalla regioner. I tropikerna finns fler växtslag, med protein, som människor kan tillgodogöra sig direkt. Förslag:

    1) Sätt definitvt stopp för politiken, som infördes under 1800-talet att ”lapp ska vara lapp”, varmed samer förbjöds att driva jordbruk. Starta småskaliga jordbruk och trädgårdsskötsel som binäringar till renskötseln. Förbjud vindkraftparker i renskötselområdet.
    2) Förbjud nu bostadsbebyggelse på de högavkastande jordbruksmarker i Skåne, Väster- och Östergötland, östra Svealand som längs Norrlandskusten.
    3) Börja odla sydfruker (växtförädlade sorter av apelsiner, m.. fl.) på den skånska sydkusten.
    4) Efter nedläggningen. som redan ar skett) av sockerbruket i Roma på Gotland. bör odlingen av sockerbetor ersättas med akacia-skogar för produktion av flytande honung. Idag importeras all flytande honung.
    5) Använd kylvattnet från kärnkraftverken för odling av tomater och andra grönsaker i växthus under hela året.

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Småskaliga jordbruk (som en gång fanns här) är en av lösningarna om vi vill kalla oss klimatsmarta. Men vem vill det, arbeta även helger? Bättre att att gå till affären där allt finns. Sova ut lördag, söndag få lön den 25 varje månad. Det är så vi inrättat samhället. Vem vill ändra i det? Moderater, Socialdemokrater eller några andra?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.