Betr. Internetbedrägerier

Såg Uppdrag granskning i går kväll där en hackare (som ville väl) tagit sig in i olika bedragares datorer/mobiler. Det var främst de som lurar människor – främst äldre – att gå in på deras internetbankkonto med bank id. De kan få ett kod de ska slå in och gör de det kan bedragaren/bedragarna ta över deras dator och utan bekymmer se hur mycket medel som finns insatt där. Genom manipulation och ett ”fint prat” och trots de oftast har utländsk brytning har de övat in ett språk som döljer detta. För ett vant öra och om man är minsta misstänksam hörs det att det är en bluff. De är råa bedragare som inte har några skrupler och kan lura åt sig belopp som en individ kan ha sparat ihop under ett helt liv, ett arbetsliv och som nu går upp i rök på ett par minuter.

Jag hade själv under en tid satt in pengar, ja ingen stor summa, en EU-kommisionär eller varför inte ett kommunalråd såsom exempelvis Han(S) Lindberg får ut varje månad från regionen. Till saken hör när jag skulle ta ut beloppet behövde jag först ringa och där blev jag förfrågad vad jag skulle använda pengarna till(?). Efter den incidenten slutade jag sätta in några slantar där. Det var ett sk Okq8 kontokort. Till saken hör också att jag fått flera förfrågningar i annan bank och blivit tvingat till redogörelser vad jag använder pengarna till mm, osv och det för kunna använda kontot för att betala räkningar mm.

Är inte detta svagt att kolla upp vanligt folk, men släppa igenom skurkarna? Kan vi annat vänta när systemet ser ut så här. Och när man får en liknande förfrågan, eller på annat vis ifrågasätts, om man då vill vara oärlig, varför tala sanning då?

Sverige har blivit en kassako där oärliga människor (skurkar) skor sig på människor som kan ha arbetat hela livet och sparat en slant som de under bara några minuter förlorar. Det måste vara något fel i hela banksystemet när det blivit så här.

Skulle man komma över pengar tidigare, innan internetbanken kom till, måste skurken råna en bank eller på annat vis, fysiskt komma över pengarna.

Den, hackaren (inte lagenligt) lämnade över en del av sina uppgifter till polisen, såna som höll på med utreda dylika brott, men de verkar fan så dumma. De arbetar efter någon typ av mall som bedragarna genomskådat och ligger långt före. Justitieministern var också ditkallad av de som gjorde programmet, han lät lika dum han.

Den nya tekniken verkar tagit alla med storm och är ihåligare än någonsin. Den verkar som gjord för främst bedragare.

Skulle jag ”råka” få några pengar över så inte i fan har jag dessa på lönekontot. Vem vågar ha några medel där idag då det ser ut så här. Kontot ”bredvid” går inte komma åt genom bank id.

Ibland ringer också telefonen och ett okänt ”konstigt” nummer kan dyka upp. Mobilen kan också varna, ”spam” kan det stå. Svarar inte på såna samtal.

Bedrövlig utveckling i samhället där skurkarna är de som gynnas.

3 kommentarer

  1. Drutten

    Ja men så är ju Sverige också de kriminellas paradis. Även jag svarar bara på tfn nummer jag vet är OK.

  2. edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

    Om det ringer (okänt mystiskt nummer) bara några signaler och sen lägger på. Ring inte upp (av nyfikenhet), det är precis det man vill.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.