Sänkta löner först för lärare och undersköterskor…Anders Borgs nya giv

Såg "Uppdrag granskning" ikväll om Stena Lines lönepolitik bland sina anställda på "lyxbåtarna" i deras rederi. Det visade sig att de som tjänade sämst och hade de sämsta villkoren var filippinare som tjänade så lite som 18 kronor i timmen, fick jobba sex månader i sträck 12-15 timmar per dygn.

Britter och holländare som jobbade på samma båt och utförde samma arbetsuppgifter tjänad betydligt mycket mer. Det som verkligen ställde allt på sin spets var att VD:n för Stena Line en holländare tyckte att det var bra avtal som dessa filippiner hade, han menade på att jämförelsen med vad de skulle ha tjänat i sitt hemland gjorde att de i hans åsikt tjänade bra hos Stena Line.

Stämningen bland de som jobbade var inte bra, britterna såg sina arbeten hotade eftersom det helt klart var lönedumpning med så låga löner och om rederiet fortsatte på den vägen skulle snart europeerna inte finnas kvar.

Ännu mer skrämmande är att vår egen finansminister Anders Borg börjar tänka i samma banor. Först lägger han sig i lönebildningen, sen tror han att lägre löner ger fler jobb trots att det visar sig att det inte stämmer.

Nu säger han dessutom till de som jobbar inom skolan alltså lärarna, undersköterskorna inom vården och de som jobbar inom omsorgen att de har för höga löner.

Skämtar karl ??? Tror han verkligen att det blir fler jobb för att lönerna sänks. Faktum är att det är precis motsatsen som sker. Alltså rika länder har betydligt lägre arbetslöshet än fattiga länder.

Men det är väl det som de som de vill , dumpa lönerna och stimulera arbetskraftsinvandring med människor som inte har förstånd att kräva svenska löner. Jag undrar hur länge det dröjer innan vi får se den första lönedumpningen i Sverige…

Med tanke på alla de miljoner och åter miljoner som dumpas över direktörerna så tycks ju Moderaternas poltik gå ut på att öka klyftan mellan rik och fattig så mycket som möjligt under deras regeringstid och det har de väl lyckats bra med för klyftorna blir bara större och större…

 

Etiketter: , , , , , ,

3 kommentarer

 1. Aroon

  Man blir ju skeptisk till allt vad politik heter och den samhällsutveckling som pågår. De fem största bankerna tjänar massor med pengar samtitidigt som människor som satsat i fonder har fått en vinstmarginal på 0 kr under en 10-årsperiod. Samtidigt delas det ut miljoner i bonusar. Mona Shalin som sparkade sig själv får nu 140 000/mån. Jag tycker svenska folket måste öppna ögonen och se vilket lurendrejeri som s k ”etablerade” sysslar med. De borde sitta inspärrade bakom galler istället för att gå lösa och fortsätta med sitt lurendrejeri. Hur faan kan man finna förtroende för ett samhälle som beter sig så svinaktigt, samtidigt som vissa lever på svältlöner och blir hänvisade till slaveri. Det har blivit poppis tjäna pengar på andra, samtitidigt som man slår sig för bröstet och tycker man är duktig och samhället uppmuntrar också och tycker det är förträffligt.

 2. sosse

  Det är en skrämmande utveckling på arbetsmarknaden vi går till mötes.
  Folk tänker nog inte på framtiden för sina barn och barnbarn i Sverige idag.
  Alla kommer inte att kunna bli elektronikingenjörer och läkare och vd:ar i framtiden.
  Många kommer att jobba inom transport och sjukvård inom de lägst betalada yrkena.
  Då gäller det att inte arbetsrätt och löneskillnader har dumpats, så gapet mellan rika och fattiga i Sverige är tillbaka som på 1920-talet.
  Borg motsäger sig själv.
  De skryter om skattesänkningarna för undersköterskor och så vill de samtidigt sänka ingångslönerna för dem.
  Hur falskt klingar inte detta inom moderaternas politik?
  Samtidigt kliar jag mig i huvudet över sossarna.
  Äntligen fick vi en sosseledare med pondus och talförmåga som uttrycker sig väl.
  Men redan nästa dag har vi en ekonomisk talesperson som motsäger sosseledaren.
  Juholt säger att vi inte kan göra Sverige rikt och rättvist genom att vakta varandras hundar,bädda varandras sängar och klippa varandras hår.
  Då säger nya ekonomiska talespersonen att han själv utnyttjar rut-och rot och att det underlättar vardagen.
  Nu sossepartiet blir folk förvirrade igen och skakar på huvudet.
  Alltså ,om nu rut och rot är bra och inga skattehöjningar behövs enligt sossarna så undrar ju folk vad som är skillnaden mellan Juholtsossen och Reinfeldtmoderaten.
  Den nye sosseekonomen verkar ha hamnat fel och vara moderat utan att han vet om det själv!
  Eller menar Juholt att det är högt i tak hos sossarna om man tycker borgarnas politik är bra?
  Juholt borde förklara det här för svenskarna i god tid inför 2014.
  Men nu har vi en tid när de Fria marknadskrafterna styr världen så de skandinaviska länderna borde nog tänka på vad vi byggt upp inom arbetsrätt och arbetsregler innan vi får det som i Östeuropa och Filippinerna,Kina och Indien.

 3. sosse

  Såg i en kommentar att någon tyckte du skrev för mycket om politik.
  Jag tycker tvärtom.
  Det är så få som törs uttrycka och diskutera öppet sina åsikter idag utom politikerna själva.
  Det behövs fler människor på verkstadsgolvet som törs säga vad de tycker.
  Politik pratar man liksom inte om,man ser på Rapport osv.men att uttrycka sina personliga åsikter öppet törs man inte.
  Svenska folket är fega när det gäller politiska åsikter.
  Där borde vi ta lärdom av de mer hetlevrade fransmännen.engelsmännen och folk på andra sidan jordklotet.
  Du har bra och innehållsrika bloggar om politik,så fortsätt med det du.
  Det finns så många andra bloggar med stickning och syltrecept osv.
  Men det är klart att har du ett himla bra recept på Västerbottenspaj eller hjortronssylt så är det kul att läsa sånt också!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.