Är det alltid av godo ….

 Att sälja ut statliga eller kommunala verksamheter eller att avreglera marknader?

Det finns ju numera ett antal misslyckanden som regeringar gjort i de fallen. Ett lysande exempel är ju avregleringen av elmarknaden som lett till skyhöga priser för konsumenterna.
Ett annat är apoteksmonopolet som lett till dels ökade priser men också att man inte klarar av att ligga med tillräckligt stort sortiment av receptbelagda produkter så att kunderna blir lidande när de inte får sin medicin.
På telemarknaden försvinner nu snart all fast telefoni och vi tvingas använda mobiltelefoner vare sig vi vill eller inte. Det är möjligt att det är helt smärtfritt i storstadstäta områden och förmodligen i hela Sverige men upp hos oss i norr är inte täckningen 100 procentig. Vilket gör att det blir osäkert för många.
Nu pratas det om att företaget Samres AB som har tagit hem fler upphandlingar inom området för färdtjänst. Företaget är starkt vinstdrivande och planerar att lägga ut verksamheten i Senegal. Tanken som dyker upp i mitt huvud är då när tant Hulda på bredaste Vilhelminadialekt ska beställa färdtjänst och någon senegales svarar …..vad händer då? Eller om farbror Kurt i Skånska Tomelilla ringer , vem förstår honom?
De anställda senegaleserna får en kurs i svenska på under sju månader och sen ska de kunna hantera svensk färdtjänst beställningar med de många olika dialekter som våra äldre fortfarande pratar. För mig blir detta helt knasigt.
Samma företag har redan försökt lägga ut verksamhet till moldaviska teleoperatörer men det gick åt skogen när de fick 12 000 klagomål eftersom de som svarade i telefonerna inte kunde tillräckligt bra svenska.
Varför gör ett företag samma misstag igen? Pengar är svaret naturligtvis, de senegalesiska arbetarna kostar mindre än hälften av vad svenska arbetare gör. Och företaget är inget annat än ett privat välfärdsföretag med främsta syfte att tjäna pengar.
Att man misslyckats tidigare har de helt glömt bort…
Är det så här regeringen tycker att det gynnar Sverige. Att vi säljer ut verksamheter till företag som lägger verksamheten utomlands istället för här hemma. Var det inte regeringen som påstod att sossarnas politik skrämde iväg företag utomlands. Vad kallar man detta då? Minskar den här typen av företag arbetslösheten i Sverige.?
Istället för att förenkla som regeringen eller främst Centerpartiet lovade i valrörelsen så har man gjort tvärtom. T ex upphandlingsreglerna för småföretagare har blivit krångligare och krångligare. Gynnar det svensk företagsamhet?
Men det är väl så att det är pengarna som styr i allt och för Anders Borg och Alliansen är det viktigare att det blir ett privat ägande än att företagen stannar i Sverige med sin verksamhet…
Själv tyckar jag att allt blir in absurdum!
Etiketter: , , , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Aroon

  Visst är det märkligt. Först sa man att arbetskraften var för dyr i Sverige. Då flyttade man till Öststatländerna. Polen, baltikum etc. Sedan mycket i samband med EU-inträden höjdes lönerna eftersom i dessa länder. Nu är inte heller där lönsamt, då drar man iväg till Pakistan, Indien o s v. Jag undrar är det gratis arbetskraft man är ute efter? Jag tycker det är skamligt av företagen (dom större i alla fall) hur man utnyttjar olika kryphål i olika samhällen för att tjäna så mycket som möjligt utan att ge tillbaka en cent på sina enorma vinster. Inför förmögenhetsskatt igen. Speciellt på företag som är skrivna i Sverige men har sin verksamhet till största delen utomlands. Det ska svida rejält, det är den bästa medicinen. I annat fall kan dom lika gärna lägga ner. Det står tusen andra på kö som vill starta upp och etablera sig. Jag tycker man borde göra som med krigsförbrytare. Jaga dom jorden runt tills de gjort rätt för sig om de inte vill betala sin skatt direkt. Vi måste börja ta i med hårdhandskarna med denna kategori som fördärvar vår jord och ställer till elände världen över. Se bara på USA. Mijardärena vill inte betala några cent extra i skatt på sina enormma förmögenheter. Vanligt folk får stå för saneringen (som brukligt). Nådastöten för USA var under president Bush tid. Alla krigen var det centrala i penningflödet. Korruption och då som alltid kunde inte vissa hålla fingrarna i styr utan förskingrade miljarder från krigskassan som skulle gått till annat.

 2. Inga-Britt Gustavsson

  Är helt överens med dig om alla avregleringars idioti . Det är helt enkelt ett bra sätt för ansvariga politiker att avhända sig allt vad ansvar heter .
  allt blir sämre . tyvärr så visste man nog också om det !! Här i Lidköping har vi sedan några år tillbaka färdtjänstbeställningar som sköts från Moldavien !!
  Och det är andå en S- styrd kommun !
  Jag vill skrika och sparka i väggarna !!!

 3. Göran Jonzon

  I viss mån ger jag dig rätt i synpunkter du presenterar här. Infrastrukturen anser jag bör vara samhällsägd. Vägar, järnvägar, fjärrvärmenät, vattenstamledningar och avloppsnät, och strömnät är några sådana.

  Dock medger jag att jag inte har någon lösning till hur effektiviteten i så fall skall upprätthållas.
  Historien visar att så fort man skapat ett sådant monopol så börjar förslappningen och byråkratiseringen urholka verksamheterna somdå går i stå och stagnerar.

  Att privatisera och kunkurrensutsätta löser effektivitetsproblemet, men endast ifall nya småföretag ständigt kan utmana. Ditt exempel på elbolagens ocker på elpriset, beror just på att regelverket styr bort privata småleverantörer.
  Du får inte leverera ström baklänges genom din nya elmätare! Helt bisarra regler som gynnar oligopolen.

  När det gäller skolor och vårdinrättningar bör man finna en balans där privata ges möjlighet att på rättvisa villkor utmana de offentliga organisationerna.
  Det ger en välbehövlig press för att upprätthålla ekonomisk hushållning med resurserna.

  Varför folk som behöver en viss medicin en lördag ska behöva anpassa sig till det gamla apoteksbolages öppettider har jag däremot ingen förståelse för.
  Volvoverkstäderna, Gamla Posten, Nordea och Apoteket uppvisar samma beteendemönster hos personalen.
  Man kliver in som kund och ser drygt halva arbetsstyrkan bortvända från kunderna. sysslande med mycket viktigare ärenden än att serva sina kunder.
  Varför kan de inte prioritera de som står vid disken och syssla med administrationen när kunderna har gått?

  Detta självupplevda ser jag som det sista stadiet när konkurrensutsättning omedelbart står för dörren.

 4. debattentusiasten

  Attans roligt det här.
  Tycker dem ska testa med Babben Larsson på grötigaste gotländska eller Susanne Alvengren,eller samiska och så en riktig skåning innan de startar.
  Stackars afrikanska flickor,(de ska ju vara duktiga på språk, så inget fel i det).
  Men att de ska kunna hitta varenda gatstump i Sverige med en världskarta framför sig låter (gu,vad roligt ha,ha)(Obs,inget nedvärderande mot töserna,snarare mot det penningstinna företaget)lite långsökt.
  Det är väl chaffisarna som får besvär också kan man tänka, när adressen de ska till visar sig ligga i småland istället för Stockholm och vice,versa.
  Himla roligt det här ändå!

 5. Aroon

  Om man vill framstå lite av en ”besserwisser” tycker jag det framkommit en del kloka argument ang för/emot monopolet. G.J:s tycker jag har rätt i att det lätt blir passivitet och ineffektivet om konkurrensen blir för liten eller ingen alls. Vad beträffar elmarknaden är den inte avreglerad helt. Fortfarande har exempelvis Vattenfall monopol på elnätet. Det ser man på elräkning med enkel koll. Trots bundet elpris har det totala elpriset i mitt fall höjts med åtskilliga ören på bara ca: 6 mån. Det är ju helt sanslöst och i o m detta följer andra nätbolag med i prishöjningen. Från början var det ju skattebetalarna/samhällsmedborgarna som mer eller mindre ägde Vattenfall och det skulle ses som en god samhällsservice ge billig el till de flesta hushåll i Sveriges land. Tyvärr lockade större vinster och elen blev kommersiell. Tack å adjö sa Vattenfall (direktörerna och de som försåg sig med enorma bonusar på skattebetalarnas bekostnad) och etablerade sig i bl a Tyskland där man nu i princip spolar V-fall.
  Som alltid i Sveriges historia under modern tid, sett hur lönerna växt (ja inte för alla) och effektiviteten sjunkit och staten balanserat detta genom införda skatter på i princip allting. Bensinen, alkoholen, tobaken, elen o s v. Då statskassan sinat är det första man gör höja dessa skatter. Argumenten om återhållsamhet och besparingar samt minskade miljöutsläpp kunde man lika gärna öva upp en papegoja att ideligen upprepa. Samma dåliga inlärda fraser utan argument och innehåll.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.