Vicke Lilltroll

Synd att inte klaga !!

Elbristen i ”Fjollträsk”

Larmen om elbrist i Stockholm och de andra storstadsregionerna beror nämligen inte på att det produceras för lite el i Sverige, utan på att näten inte är tillräckligt utbyggda för att transportera elen från där den produceras till städerna där den ska förbrukas. Inte förrän 2027 beräknas kapaciteten i stamnätet vara tillräcklig.

Det är ju självklart tråkigt för Stockholm. Men för det företag som behöver expandera och ha säker tillgång på el finns en väldigt enkel lösning: Flytta produktionen dit där tillgången är säker. Varmt välkomna norr om Dalälven om du inte vill vänta i nästan tio år på att anslutas till elnätet.

Det är nämligen här som den största delen av Sveriges elproduktion sker, och det är något som faktiskt inte går att flytta till storstadsregionerna. Vi i Norrland har dämt upp våra älvar och byggt vindkraftverk på våra blåsiga åsar, och det är tack vare det som det går att tända lampan när man kommer till jobbet i Stockholm. Vad vi däremot inte fått för detta, är betalt. I stället har vi fått se hur samhället avstår från sina åtaganden – hur företag får lägga ner för att postgången inte fungerar, hur vägarna får sänkta hastigheter i stället för ny beläggning, hur myndighetskontoren flyttar allt längre bort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.