Vicke Lilltroll

Synd att inte klaga !!

Tänkvärda ord ,av ett storhetsvansinne

Alla svenska städer skall växa och svenska stadsarkitekter har fått hybris. Alla är inne i en åsiktstunnel, allt skall byggas på höjden och dessutom mitt i stan.

Dagens situation är mycket värre än miljonprogrammet. Den stora skillnaden är att det då fanns svensk arbetskraft och svenskt byggnadsmaterial att tillgå – men idag är det billigaste prislappen och utländsk arbetskraft som gäller.

Samma vansinne råder i många städer i Sverige – alla skall växa och invånarna skall bo i höghusgetton. Över två miljoner människor skall flytta in till städer med en redan dålig service.

Med berått mod – och med stolthet – tömmer man landsbygden. Sverige urbaniseras snabbast av alla länderna i hela OECD – och vi är stolta över det. Sverige leder tävlingen mot botten. Vart tog det trygga, stabila industrilandet Sverige vägen?

Boverket och Regeringen säger att det saknas 700 000 lägenheter i Sverige. Antag att varje lägenhet/hus bebos av tre personer – då innebär detta att två miljoner personer måste flytta från landsbygden eller att invandringen måste öka. Kostnaden för alla dessa lägenheter, hus och infrastruktur beräknas till tiotusen miljarder kronor.

Alla dessa miljarder ger inte en enda krona i exportinkomst. Det blir ett eldorado för byggare, markägare, banker, importerade lågbetalda byggnadsarbetare från Östeuropa, importerat byggnadsmaterial från Asien.

I stållandet Sverige tillverkas inte längre armeringsjärn. Pengarna rinner rakt ut. Dessa tiotusen miljarder behövs istället till skolor, äldrevård, sjukvård och för att hålla hela Sverige vid liv.

Ingen vågar ställa de obehagliga frågorna:

* Är en stad bättre för att den är större? När är storleken bäst?

* Blir det mindre våld i förorterna, brinner färre bilar? Blir skolresultatet bättre?

* Var skall alla människor komma ifrån om alla städer i Sverige skall växa? Svaret är: Från landsbygden och från invandring, annars går inte matematiken ihop.

* Vem skall se till att städerna får mat, odla potatis, ta upp fisk och föda upp kycklingar? Är svaret Lidl eller Coop?

Mantrat är att landsbygden skall tömmas med alla till buds stående medel.

Vad vi ser är en modern variant av Maos ”den långa marschen” – fast tvärtom. Mao tvingade ut folk till landsbygden, dagens despoter tömmer landsbygden på människor.

I maktens boningar saknas de avvikande åsikterna. Ingen vågar säga att landsbygden krävs för att Sverige skall leva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.