Vicke Lilltroll

Synd att inte klaga !!

Äggbrist

Vår livsmedelskedja är känslig med dagens stordrift och centralisering.

Vansinne att tex Yttertavle Ägg skickar sina ägg till jämtland för att packas ,sen transporteras de tillbaka till butiker i Umeå.

Och nu när då detta packeri brunnit ner till grunden finns knappt ett ägg i livsmedelsbutikerna i Umeå.

Och tittar man nu vidare på vår äggproduktion när salmonellan kommit in hos flera stora äggproducenter funderar man på om det inte vore bättre med mindre enheter fördelade över Sverige.

Problemet med detta vore att då skulle Sveriges äggproducenter inte överleva ekonomiskt, då skulle vi svämmas över med billiga utländska ägg från producenter som inte har samma djurlagar.

Ok ,man skulle väl önska mer av svensk hönshållning också, MEN är då konsumenterna villiga att betala för detta.

Jag tror inte de är det, det är bara att idag när maten gått upp i pris se på de ekologiskt producerade produkterna som minskar katastrofalt i försäljning.

Då väljer hellre konsumenten billiga ”fulproduker ” från andra länder och vår försörjningsgrad minskar ännu mer och är idag under 50% .

För egen del så har vi egen försörjning, ägg ,kött, grönsaker producerar vi själv och 70 % av vår egen energi på vår gård.

Produktionen som vi tidigare haft som då försörjde ca 2000 personer i bland annat städer har vi lagt ner på grund av dålig lönsamhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.