Vicke Lilltroll

Synd att inte klaga !!

Nedläggning av jordbruken

Lönsamheten sjunker på våra svenska jordbruk och självförsörjande graden minskar.

Konsumenterna måste tänka till, att det de behöver i kristider måste de också handla svenskt i normala tider.

Görs inte detta finns inget i butikerna vid kristider , startsträckan är oerhört lång att öka produktionen av svenska matvaror

4 kommentarer

  1. kenth

    Förr var jordbruken överlevnad för familjerna
    som drev dem för att få mat på bordet. Numera är det ett fåtal storbönder som driver djur o odling på landets mark. Det finns folk som vill ha självhushåll och jordbruk men då säger myndigheterna(läs EU) stopp . Vill man komma undan konsumtions samhället är man klassad kriminell…varför?

  2. tjalle (inläggsförfattare)

    Vill inte säga att man är kriminell om du vill ha självhushåll men det finns regler även för de som måste följas. Utveckla gärna vad du menar är kriminellt ? Och jag håller med om att det lutar åt att staten vill ha stora multinationella företag som ska ha kontroll över våra livsmedel. Men vi mindre kommer att få allt större plats i framtiden ,det är vi som står för mångfalden .Tyvärr har jag pausat vårt jordbruk på grund av att ingen lönsamhet finns trots de höga matpriserna. Detta beroende på importerade varor svämmar in över våra gränser. Mat producerad utan svenska krav på hur de odlas eller föds upp

  3. Kenth

    Några exempel: Bonden får inte dricka sin egen mjölk utan måste köpa den på affären.
    Byråkratin runt ett litet jordbruk tar musten ur många som vill satsa .
    Likadant det kamerala med registreringar, tillstånd, osv.
    Att kunna producera sin egen mat drömmer nog många om men det är få förunnat
    orka med det. Storbönder styrs av ekonomin…inte de små utgifterna…
    Att kunna ha en gårdsbutik och sälja av sin överblivna produktion är också
    besvärligt med avgifter tillstånd osv. och där konkurerar storköpens priser
    med billigare massproducerat

    • tjalle (inläggsförfattare)

      Du får som bonde dricka din egna opastöriserade mjölk och även sälja en viss mängd
      Och som du skriver är det inte så lätt att odla till självhushållning. Du får räkna på ca 2 timmars arbete i odlingarna per dag. Då är det lite lättare att föda upp ditt kött om du har marker och husbehovsslakta detta. Men sen är det frågan om vinsten med det.Har du egna höns och vill ha ägg och inte har eget foder är det en förlustaffär. Har bedrivit jordbruk i hela mitt liv tillsammans med annan verksamhet.Är själv självförsörjande på grönsaker ,kött, rotfrukter, spannmål (foder till djuren) och ägg. Dock har vi pausat större delen av produktionen som troligen skulle hålla liv i 4000 personer .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.