Vicke Lilltroll

Synd att inte klaga !!

Inte lätt att vara bonde ,

När en bonde odlar vete för att det ska bli mjöl men falltalet är fel säger bagaren NEJ. Då blir det inte vetemjöl utan istället blir det fodervete. När en bonde odlar havre men kärnorna är för små eller har fel färg säger havregrynstillverkaren NEJ. Då blir det inte Havregryn utan istället blir det foderhavre. När en bonde odlar korn för att det ska bli öl men proteinhalten är fel säger bryggaren NEJ. Då blir det inte öl utan istället blir det foderkorn. Jag kan dra fler exempel men jag tror ni förstår!
Väldigt många av oss som odlar gör det med målet att producera grödor för humankonsuntion men i år är vi väldigt många som missar det målet.
Spannmål som inte duger till Havregryn, öl, sprit, bröd, bullar och annat som vi äter och dricker blir helt enkelt foderspannmål!
Foderspannmålen använder alla vi som har grisar till att få grisarna att växa. Våra kollegor som har mjölkkor ger korna foderspannmål för att de ska producera mer mjölk. All spannmål går åt!
Ibland när människor uttrycker sig väldigt kritiskt om ALL köttproduktion tänker jag på två saker; med kunskap kan samtal nyanseras och livsmedelsmarknaden är komplex.
Visst hade det varit tokigt att kassera en massa spannmål som inte funkar till människor om man kan mata grisar med den!
Det finns mycket mer att säga om detta men vi nöjer oss här. Förhoppningsvis har några av våra vänner på sociala medier fått lite mer insikt i hur livsmedel kan produceras!
Så kära konsument bereder på en jobbig vinter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.