Vicke Lilltroll

Synd att inte klaga !!

Atoller som sjunker

För det första är jag ingen klimatförnekare men blir lite undrande vad gäller ”översvämmade ” Atoller

Det slås upp stort nu i pressen att det beror på enbart klimatpåverkan vilket bara är halva sanningen

En liten förklaring vad en Atoll är

 

Först bildas en ö genom tillväxten hos en aktiv vulkan. Genom att jordens litosfärplattor rör sig, flyttas även det hål i jordskorpan som leder upp genom vulkanön, varvid vulkanen så småningom slocknar. Runt kanterna på ön bildas ett korallrev.

Efter det att vulkanen slocknat, gör den egna tyngden att den sakta sjunker. Korallrevet fortsätter att växa, och till slut sticker det upp över ytan och buskar och träd får fotfäste där. Mellan korallrevet och ön bildas en lagun. I detta stadium befinner sig exempelvis Bora Bora.

Så småningom kommer ön i mitten att sjunka under havsytan, och kvar blir bara korallrevet som hela tiden vuxit. Det som nu bildats, är en atoll och den består inte av vulkaniskt material utan av koraller. Bora Bora är inte en atoll eftersom det fortfarande finns en vulkanö i mitten. Bora Bora kommer att bli en atoll, men först om cirka 1 miljon år.

 

Som sagt var Atoller kommer alltid på sikt att SJUNKA och det är vad de gör nu , då är frågan stiger havet  eller sjunker de .

Atoller har alltid fått överges när de sjunkit för mycket

En kommentar

  1. Basic Rules

    ”Klimatförnekare” är ett begrepp som bara gynnar just de verkliga klimatförnekarna, dvs de som synes förneka att jordens klimat alltid förändrats, verkar som om jordens uppvärmning började 1979, då det sakta men säkert började bli lite varmare. På så sätt kan man göra klimatet just ”dagsanpassat” alarmerande.
    Vi har haft extrema vädervariationer, torka, enorma skogsbränder som berör flera stater USA ,senare delen av 1800 och början av 1900 talet var just extrem i flera avseenden- även i Europa. Värme och orkaner av sällan skådad magnitud särskilt i USA finns dokumenterat(men utraderat i dagens statistik), som är just är lämpat för dessa extremer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.