Vicke Lilltroll

Synd att inte klaga !!

Vindkraften levererar !!

Just för tillfället levererar vindkraften 4.8 % ,och detta när kylan kopplat sitt grepp om hela Sverige. Ska detta funka behövs andra kraftkällor till som är stabila

Det finns idag ca 5400 vindkraftverk , problemet är att de ofta inte levererar tillräckligt när det behövs.

Ofta när politiker snackar de installerad effekt , men det är ju inte samma sak som verklig effekt

Måste till rejäl baskraft

 

14 kommentarer

  1. Basic Rules

    Professor (KTH) Jan Blomgren intervjuas i Swebbtv,
    Detta är en kort sammanfattning avseende den
    Krisande vindkraftverken.

    Vindkraftparken Markbygden ett , går nu tekniskt sett i konkurs, hur stort är detta? Huvudägare (ca 75%) är Kinas statliga kärnkraftsbolag CGN, som har bundit elpriset på felaktig nivå berättar Jan Blomgren. Anledningen till att man bundit elpriset för lågt är troligen överetablering av vindkraft. När man kalkylerade kostnaderna för att bygga vindkraftsanläggningarna räknade man med ett högre elpris, men eftersom vindkraften producerar mycket när det blåser, faller priset på el och produktionen blir olönsam jämfört med vad man kalkylerat. Genom att man har tecknat ett så kallat PPA (Power Purchase Agreement) och därmed måste leverera el till ett visst pris, men inte kan leverera egen el, måste man i stället köpa in den till ett högre pris än man själv får betalt när man säljer den.
    Idag finns mellan tre och fyra tusen vindkraftverk i Sverige och av dem står ungefär tusen i anläggningar som är konkursmässiga säger Jan Blomgren. Spanska Siemens Gamesa, som ägs delvis av tyska Siemens Energy, tillverkar vindkraftverk. Efter att det framkommit att livslängden för vindkraftsverken är betydligt kortare än angivet tappade Siemens Energy 80 miljarder kronor i värde på börsen. Nu ser det ännu värre ut berättar Jan Blomgren, både tyska och spanska staten går in med pengar för att förhindra konkurs. Det politiska priset för att låta detta gå i konkurs blir för stort..

  2. Christer

    Är (var) det 4,8% av Sveriges produktion? Eller 4,8% av maximal kapacitet för vindkraft? Skrämmande siffror oavsett vilket.
    Borde verkligen vara en ögonöppnare på vilken ”miljökämpe” som helst.

  3. brorson

    Svenska psykologer har utvecklat fungerande behandlingar mot klimatångest – utan fördubblad elförbrukning och förstörda landskap. Kritiker menar att diagnosen leder till patalogisering av befogad oro för jordens undergång inom sju till tio år. Ja, men nog börjar klimathysterin likna en epidemi? Läkemedelsindustrin torde hänga på med fossilfria järnpriller.

  4. Leif

    Kärnkraften leverar

    I och med omställningen till fossilfri energi kommer elförbrukningen att öka kraftigt i Sverige. Regeringen och SD har presenterat en Färdplan för ny kärnkraft och varit tydliga med att de vill att Vattenfall ska bygga nya reaktorer i Sverige snabbt. Men enligt Vattenfalls ägardirektiv ska de agera affärsmässigt och generera vinst. Enligt Anna Borg är det inte lönsamt på kommersiell grund att bygga kärnkraft. För att det ska löna sig för bolaget behöver staten vara med och dela på den ekonomiska risken.

    • tjalle (inläggsförfattare)

      Tack Leif ,inte lika otrevlig som du brukar vara. Jo det är dyrt med kärnkraft ,men ännu dyrare med energikällor som inte levererar vissa tider

      • brorson

        Anna Borg tillsattes som VD så sent som 2020 av den förra regeringen, som inte ville ha kärnkraft. Hon verkar mest förhala de nödvändiga besluten och kan göra det p.g.a. en energiminister, som verkar sakna grundkunskaper i elektricitetslära och företagsekonomi. Busch har fortfarande inte – p-g.g.a. motstånd från Borg – tillsatt den utredning, som utlovades i Tidö-avtalet för att undersöka om de är tekniskt möjligt och ekonomiskt försvarbart att starta upp någon av de nedstängda reaktorerna i Ringhals. Borg säker att den skulle ha en återstånde drifttid på bara sju år efter återsstart,. utan att (mig veterligt) redovisa hur hon kommit fram till den slutsatsen.

        Den helrenovering, somt torde föregå en ev. återsstart torde ge en livstidsförlängning på 10 – 15 år. Hur högt kommer elpriset att vara under den tiden, som kommer att präglas av fortsatt effektbrist och konkurser för vindkraften. När det gäller helt nya reaktorer, så måste man skilja mellan subventioner och kreditgarantier, som bör uppfattas som ett slags försäkring mot oförutsedda förlluster Sådana skulle kunna uppstå framför allt p.g.a. politik, men också p.g.a vikande el-efterfrågan (ju fler nya reaktorer som byggs, desto störr risk,) eller utvecklingen av nya reaktortyper med väsentligt lägre bygg. och driftkostnader. Risken för detta ökar givetvis med tiden, men det räcker inte att de nya reaktorerna uppfinns. De måste byggas också.

        Detta är en företagsekonomisk fråga, som handlar om byggtid, byggkostnad , räntaoch avskrivningstid. Eftersom löner och material ska betalas löpande under byggtiden, men intäkterna varmed detta ska betalas kommer först vid driftstart, kommer det att finnas en ackumulerade kapitalskuld vid driftstart. Man har då att välja mellan lång avskrivningstid och växande oförutsebarhet med tiden eller en kort avskrivningstid, som kräver ett högre elpris,. särskilt under de första åren.

        Lägg då märke till att både Jan Blomgren, som är professor i reaktorfysik, och Magnus Henreksson, som är professor i nationalekonomi verkar föredra kärnkraft framför vindkraft. Henreksson har särskilt varnat för övertro på den gröna omställningen och de nya industristtsningarna. Blir de en flopp kommer el-efterfrågan att bli lägre än vad regeringen har räknat med .Det hotar inte de först byggda nya reaktorernas lönsamhet. men kanske de sist byggdas. Jag förespråkar därför ett slut på förhalningarna och kortast möjliga byggtid genom god planering och upphandling samt skiftarbete. Men när de reaktorerna har tagits i drift kan man ta det lugnare med den fortsatta utbyggnaden. Vi behöver lagom många nya reaktorer fort – inte en massiv utbyggnad på sikt. Innan den fortsatta utbyggnaden kan det vara bra att avvakta både den tekniska utvecklingen och utvecklingen av el-efterfrågan.

        Det ekonomiska resonemanget skiljer sig inte jättemycket från bondens val att köpa en ny traktor av fortsätta att köra med den gamla några år till. Men vi har politiker, som aldlig har drivit egna företag eller ens varit anställda som arbetare i vinstdrivande företag. LO:s kurser i företagsekonomi för fackliga styrelseledamöter är faktiskt jättebra. Men i det läget tränger sig politiska broilers, som aldrig haft ett jobb utanför politiken, före i kampen om de politiska uppdragen, med följd att S inte längre är något arbetarparti.

    • tjalle (inläggsförfattare)

      Intressant när S börjar kritisera sin egna energipolitik Leif. Hur vill du förklara detta? Och MP känner sig överkörda. VAD KOSTADE DETTA VANSINNE OSS SKATTEBETALARE

  5. Lars Gidlöf

    Ja, hur mkt el behövs vid denna tidspunkt då? Om det inte behövs mer, så är vindkraft väldigt enkel att reglera, vilket t ex inte kärnkraft är, och man reglerar då med det enklaste medlet. Enkelt.

    Ni måste komma med fakta, inte massa spekulationer

    • tjalle (inläggsförfattare)

      Kärnkraftproduktion
      Till skillnad mot vattenkraften körs inte kärnkraften för att snabbt ändra elproduktionen detta är en baskraft. Kärnkraften används alltså inte för att kompensera för variationerna i den väderberoende vind- och solkraften, eller förändringar i elanvändningen.Reglera får vi göra med vattenkraften. Vindkraften ger upphov till ett flertal störningar som riskerar minska elkvalitén på det svenska kraftnätet. En av dessa störningar är så kallad reaktiv effekt, reaktiv effekt kan beskrivas som skummet i ett ölglas, de upptar onödig plats och sänker nyttjandegraden på grund av för låg svängmassa. Vad vi vet om framtidens effektbehov vet ingen men gissningar finns ju

    • Mique

      Jag håller fullständigt med dig Lars! Enbart spekulationer från lågutbildade tyckare, utan vare sig kunskaper, sunt förnuft eller medvetenhet! Värst är internettrollet ”Brorson” med sina oändliga ”massiva murar av text” fyllda med pseudovetenskap, desinformation och obefintliga källhänvisningar!

      • Christer

        Jag tror att trollet(?) Mique ska avstå från att tro sig kunna bedöma andra skribenters utbildningsnivå. Den kunskapsnivå han själv väljer att visa lämnar ju en hel del att önska.

    • tjalle (inläggsförfattare)

      Jo det är ju bra att det fungerar bra ibland och som jag skrev det är detta som är problemet.Baskraft saknas,kärnkraft som bas och vattenkraft som reglerbart.Och för att balansera nätet,funkar även med svänghjul som installerats i England av ABB.Det är svårt att hålla frekvensen annars när vindkraften går på högvarv de dagar det blåser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.