Vicke Lilltroll

Synd att inte klaga !!

Rena elbilar ??

Byt inte ut er gamla bil i förtid , kör slut på den först

Mike Berners-Lee, ledande expert på koldioxidutsläpp och forskare vid Lancaster University, säger att det kan vara mer miljövänligt att helt enkelt behålla din gamla bil.
Baserat på hans forskning beräknas en ny bil, under tillverkningsprocessen, släppa ut cirka 600 kg koldioxid per 10 000 kronor slutkonsumenten spenderar på bilen.
Som exempel tar vi en Volkswagen Golf 1,2 TSI BlueMotion som släpper ut 114 gram koldioxid per kilometer. I snitt kör svenska bilägare 1 200 mil om året, eller 6 000 mil på fem år. Detta motsvarar 6,84 ton koldioxid. Men då bilen kostar 197 500 kronor i inköp har den redan producerat drygt 11,8 ton koldioxid redan innan den rullat en meter. Enligt Berners-Lees teori släpper bilen då ut hela 18,68 ton koldioxid de första fem åren.
Jämför vi detta med en tio år gammal Golf 1,4 TSI som släpper ut 149 gram per kilometer uppgår det totala utsläppet under fem år till 8,94 ton koldioxid. Om vi kompenserar med 10 gram per kilometer extra för att bilen troligen inte är lika ”ren” som när den var ny blir siffran ändå avsevärt mycket lägre än den för en ny bil, 9,54 ton.
I verkligheten krävs det dock en del för att hålla en äldre bil på vägarna, åtgärder som även de genererar koldioxidutsläpp. Hur mycket utsläpp det genererar är dock nästintill omöjligt att uppskatta, men för att nå upp till de utsläppssiffror en ny bil genererar krävs en ohyggligt opålitlig bil.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.