Vicke Lilltroll

Synd att inte klaga !!

Miljön

I Sverige finns det ca 300.000 aktiva jägare som varje år löser ut det statliga jaktkortet från Naturvårdsverket. Jakten är alltså mycket stor, en folkrörelse, och man brukar säga att jakten inte är en hobby utan en livsstil. De som jagar vårdar inte bara viltet, dvs gör en samhällelig insats, utan för dem är jakten ett sätt att skaffa sig mat direkt ur naturens eget skafferi. Man tar endast av överskottet och för dem som jagar är det viktigt att maten de lägger på tallriken är klimatsmart och hållbar.
Folk pratar mycket om att vara just klimatsmarta och att välja hållbara lösningar / alternativ. Vad man glömmer är att jägare har haft en livsstil som genomsyrats av just detta länge. Man går direkt ut i skogen och skjuter sin egen mat. Dessutom är ju jakt kul såklart.
Våra bönder är samhällsbärande. De fixar så att du och jag har mat på bordet. Ett hårt arbete som de utför och de är sannerligen riktiga hjältar. Bondens uppgift är fantastiskt viktig och vad många glömmer / eller inte förstår är att bonden gör något som tryggar fortsättningen för oss alla. Han / hon ser till att vi bibehåller de öppna landskapen. De öppna landskapen är en förutsättning för biologisk mångfald och massor av arter är helt avhängiga av att de öppna landskapen finns.
Djurrättsfolk, veganer och klimatalarmister, skäller på och skam- och skuldbelägger jägare och bönder idag och har en massa synpunkter på dem och reser krav. Trots att de om några lever hållbart och klimatsmart. Har veganerna själva någonsin kontrollerat vilka klimatavtryck transporterna av vissa av deras livsmedel gör när de ska transporteras över halva jordklotet före måltid? När man skövlar regnskogar för att de ska tillverkas?
De man kastar skit på idag sitter ju i själva verket på lösningarna till de problem man vill göra gällande. Har man idag helt glömt fotosyntesen? Vet man inte att gå ut i skogen och själv skaffa sig den mat man lägger på tallriken är det mest klimatmarta valet man kan göra? Vet man inte det ovärderliga arbetet bonden gör för den biologiska mångfalden? Förstår man inte att växande skog är fantastisk på alla sätt eftersom den binder så mycket kol.
Sluta skam-och skuldbelägga och skälla på dem som är lösningen och kan komma med massor av bra förslag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.