Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Skolnedläggning förnekas…

”Det handlar ju inte om att vi lägger ner någon skola, utan det handlar om en strukturförändring”

Den 3:e maj hölls en diskussionskväll på Kafé Station, temat var Stad mot Land i Umeå. Det  diskuterades bl.a. vad som bygger hållbar tillväxt och om det kanske vore önskvärt med en jämnare fördelning av resurser mellan stad och landsbygd. Av naturliga orsaker lyftes även aktuella frågor kring de pågående nedläggningarna av mellanstadiet i Bullmark och Botsmark. När skolfrågan fördes på tal så tog Margareta Rönngren (S) till orda och lyckades klämma ur sig följande: ”det handlar ju inte om att vi lägger ner någon skola, utan det handlar om en strukturförändring”

Först och främst så hade nog många önskat att den nuvarande ordföranden i För- och grundskolenämnden, Moa Brydsten bemödat sig att ge sin bild kring denna ”strukturförändring”, men vi får väl nöja oss med att hennes företrädare tog till orda. Lite märkligt är det dock…

Margareta Rönngren har ju faktiskt delvis rätt i sak. Alla typer av förändringar kan i någon mening ses som strukturella, dock är det så att framförallt känsliga och omfattande ingrepp i samhället eller i företag brukar anonymiseras genom att de benämns som strukturella förändringar. Som sagt hon har ju delvis rätt, problemet är väl snarast att hon med denna manöver nedvärderar hela frågan till ett pappersbeslut där alla mänskliga aspekter anses ovidkommande. Vilket förstås är en ganska effektiv maktstrategi! Men lika mycket som hon har rätt så har hon också fel! För hur hon än vänder och vrider på sina politiska ord kan hon aldrig komma i från att det faktisk också handlar om nedläggning av mellanstadiet på två skolor.

Den politiska ledningen är faktiskt inne på helt rätt spår när det gäller det här med strukturella förändringar. De inser att något måste göras för att få kommunens finanser på fötter och så långt är ju allting frid och fröjd! Men återigen tvingas vi höja rösten och säga:  Tänk om och tänk rätt… För det är precis som vanligt med den här ledningen, de missar helt och hållet själva grundproblematiken och därför förstår de inte heller var de strukturella förändringarna egentligen behöver göras.

De försöker alltså åtgärda ett problem trots att de inte ens har klarat av att identifiera var felet finns. Om de hade använt lite sunt förnuft så skulle vi inte behöva bevittna den katastrofala ”strukturförändring” som de nu startat i en blomstrande tillväxtbygd. Den förändring de drivit igenom kommer i bästa fall att resultera i en minimal besparing på några ynka skattekronor och det sannolikt endast på väldigt kort sikt. Om det nu blir någon besparing överhuvudtaget vill säga för med tanke på de bristfälliga underlagen verkar detta allt mer osannolikt och i längden vet vi nog alla hur det här kommer att sluta…

Hade våra ledande politiker varit begåvade med en gnutta självinsikt och förmåga att förstå konsekvensen av sina handlingar så hade de kanske redan upptäckt den verkliga orsaken till Umeås problem, något som alla vi andra sett och påtalat under en lång tid. För jag tror inte att någon annan än de själva blir förvånade när jag nu säger att Umeås verkliga problem i huvudsak sitter i den politiska strukturen. Så för att tala klarspråk! Det är ni politiker och hela beslutsapparaten som kärvar, det är inte verksamheterna här ute i verkligheten som är problemet!

I nuvarande struktur så saknar ledningen i de olika nämnderna det helhetsperspektiv som krävs för att hela Umeå ska fungera på ett bra sätt. De sitter som små påvar i sina respektive stuprör och ser endast till den egna nämndens behov. Det här är förstås inte bara deras fel, strukturen är ju uppbyggd på ett sådant sätt att de kanske inte tycker sig ha några alternativ. Personligen tycker jag dock att de har massor med alternativ men de verkar vara alldeles för fega för att påtala bristerna i systemet och kliva fram och stå för det som är rätt och riktigt. Kanske det är rädslan att missa karriärmöjligheter som hindrar dem från att göra det som faktiskt är bäst för hela samhället. Men kring detta kan vi förstås bara spekulera…

Exakt hur denna hämmande stuprörsstruktur skall förändras på bästa sätt kan jag inte ge något bra svar på. Men ett första steg på vägen mot den nödvändiga strukturella förändring som Umeå så desperat behöver måste väl ändå vara att alla politiker börjar inse att helheten är det som är viktigast och att den alltid skall beaktas när beslut skall fattas. Det som dock är helt klart är att den nuvarande i princip helt slutna beslutsstruktur som finns för varje nämnd måste bort snarast. Ansvaret för Umeås helhet är det som skall vara ledstjärnan och inte huruvida man klarar nämndens budget eller inte! Så ta av er skygglapparna så att ni också kan se den grundläggande strukturen för vad den egentligen är. Det börjar dock vara bråttom för ni har snart raserat en stor del av Umeås landsbygd!

Så det är nu dags att ni, politiker, slutar smita undan från ert ansvar. Ni är valda av folket för att ni skall göra det som är bäst för Umeå, inget annat! Det kan inte vara så vansinnigt svårt att förstå, eller….

En kommentar

  1. Pingback: Guben i låddan… | Axebros syn på politiken…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.