Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Mer om Guitars fusk

Häromdagen avslöjade jag Guitars allvarliga bidragsbluff. Om någon missat detta så hittar ni det i ett par av mina tidigare inlägg. Här kommer ändå en resumé. För att göra en lång historia väldigt kort så ligger det till så här. Guitars består av tre företag varav det ena på låtsas ägs av en påhittad ideell förening enbart för att kunna få kulturbidrag som de inte är berättigade till. Som sagt väldigt kort…

I tidigare inlägg har jag alltså hävdat att det hela rör sig om en ren bluff som verkar vara iscensatt av våra ledande politiker tillsammans med Guitars. Jag har också sagt att det inte går att bli medlem vilket jag fortfarande hävdar med hänvisning till de resonemang jag fört i tidigare inlägg.

Men… För det finns ju alltid ett men! Kan det vara så att Guitars och deras medbrottslingar trots allt lyckats tänka till här? För iscensätter de en sådan här bluff i mångmiljonklassen kan de ju inte vara helt tappade bakom en vagn, eller också är det precis det de är! Men åter till detta gäckande men. När de planerade denna miljonbluff kan det ju faktiskt vara så att någon av dem läst på litegrand om vad en allmännyttig ideell förening egentligen är för något! Så någon i detta klipska gäng insåg säkert att en förening måste ha stadgar, styrelse och medlemmar som betalar medlemsavgift.

Så i sann Janne Josefsson anda blev det helt enkelt till att dyka lite djupare i denna bidragsbluff. Efter rigorösa efterforskningar där inga nya fakta om denna förening hittades lyckades jag ändå komma i kontakt med människor i Umeå som hade hört ett rykte om denna blufförening. Ryktet som florerar säger att det tydligen går att bli medlem i denna hemliga förening trots allt. Men medlemsavgiften är tydligen så hög att ingen normal människa har råd.

Om det nu ändå är så att det finns stadgar, en styrelse och medlemmar, då kanske allting är i sin ordning i alla fall, eller??? För att kunna svara på dessa frågor måste vi titta lite noggrannare på vad som faktiskt gäller för allmännyttiga ideella föreningar:

En allmännyttig ideell förening är en ideell förening som bedöms ha sådan verksamhet att det blir befogat att den är begränsat skattskyldig. Skatteverket och förvaltningsdomstolarna ställer fyra krav på ideella föreningar, för att dessa ska anses allmännyttiga:

Här nedan kikar vi närmare på valda delar från två av dessa krav.

Öppenhetskravet:

En allmännyttig förening får ej endast formellt uppfylla öppenhetskravet, exempelvis genom att alla får bli medlemmar, men medlemsavgiften är så hög att endast välbärgade personer i praktiken kan inträda. Kravet på öppenhet innebär att medlemsintagningen ej får göras på godtyckliga eller diskriminerande grunder.

Vi kan alltså konstatera att även om det nu eventuellt går att bli medlem så innebär det ändå inte att öppenhetskravet kan anses uppnått eftersom medlemsavgiften är väldigt hög och föreningen genom detta i realiteten inte är öppen. Denna påhittade låtsasförening är fortfarande lika sluten och kan absolut inte anses vara allmännyttig. Att de skulle vara villiga att överlämna ägarskapet för sitt företag i händerna på en öppen ideell förening är ju som vi konstaterat tidigare helt absurt. Det finns inte en chans i världen att de skulle våga sig på en sådan manöver. Så återigen det här är inget annat än en ren bluff som dessutom verkar vara välsignad från högre politisk ort.

Ändamålskravet

Verksamhet som huvudsakligen syftar till att tillvarata medlemmarnas ekonomiska intressen, anses ej vara allmännyttig. 

Det ter sig väldigt uppenbart att hela upplägget med att låta en ”ideell förening” äga ett av Guitars tre aktiebolag inte kan ha något annat syfte än att tillvarata ägarnas, förlåt, medlemmarnas ekonomiska intressen. För utan alla bidragsmiljonerna skulle verksamheten ha havererat eftersom denna extremt nischade verksamhet inte kan bära sina egna kostnader. Så även utifrån ändamålskravet måste vi konstatera att den förening som äger Gitarrmuseet inte kan anses vara allmännyttig.

Det är ju alltid intressant att se vad de inblandade själv har att säga, så därför klistrar jag in ett stycke från en VK-artikel där Fredrik Fagerlund uttalar sig om bidraget på 2,4 miljoner som beviljats till den ideella förening som tagit över Guitars museum.

I en första kommentar från Fredrik Fagerlund, delägare i Guitars museum så är beslutet om fortsatt stöd ett år positivt.

– Jättebra! Då kan vi fortsätta jobba för att försöka öka intäkterna och klara oss utan kommunalt stöd i framtiden, säger Fredrik Fagerlund.

Vet inte hur ni reagerar på detta men jag tycker inte att det direkt osar av allmännyttiga ideal i Fredriks snack om ökade intäkter. Fast han kanske pratar om ökade intäkter i aktiebolaget Guitars museum som han är delägare i och inte om den ideella föreningen Svenska Gitarmuseet som äger aktiebolaget. Ja oavsett vad han pratar om så är detta fortfarande en gigantisk bidragsbluff där Umeås skattebetalare har blivit grundlurade och ett fåtal individer har kunnat fylla fickorna med våra skattemedel.

Extra intressant är det att regelverket kring Umeå kommuns föreningsstöd har fastställts av vårt högsta beslutande organ, Kommunfullmäktige. Så att de borde veta vad som gäller råder det absolut inget tvivel om…

Utifrån alla oegentligheter som framkommit så anser jag det rimligt att kräva:

Att alla bidragspengar som utbetalats till Guitars ”ideella” förening skall återbetalas eftersom de utbetalats på felaktiga grunder.

Att alla ansvariga politiker och tjänstemän som hjälpt till med denna bidragsbluff skall avskiljas från sina uppdrag med hänvisning till att de uppsåtligen kringgått Umeå kommuns regler och begått grovt tjänstefel. 

 

En kommentar

  1. Pingback: Åtala de skyldiga… | Axebros syn på politiken…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.