Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Guitars – Huvuden ska rulla

Här snackar vi skandal MED STORA FETA BOKSTÄVER…

Nu måste huvuden rulla och varken ansvariga politiker eller tjänstemän ska komma undan…

Hej Robert,

Tack för ditt intresse i Svenska Gitarrmuseet Ideell Förening. För närvarande har föreningen 6 medlemmar och fler på väg in. Jag, Ottiliana Rolandsson, sitter som styrelsens ordförande med följande ledamöter: Annsofi Tapani, Ing-Marie Halling, Anna Olofsson, Jonas Svedin, Hans Lidgren och Fredrik Fagerlund.

Se bifogat information om medlemskap och föreningens stadgar.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Ottiliana Rolandsson, Ph.D
Museichef, Guitars the Museum
[email protected]

Smått otroligt, jag fick ju faktiskt svar på mina frågor!

Här nedan kan ni se vad styrelseledamöterna i den ”ideella” föreningen har för kopplingar till aktiebolagen och/eller andra intressenter i denna stora bluff:

Jonas, Hans och Fredrik sitter alla i styrelsen för Svenska Gitarrmuseet AB

Ottiliana är anställd som museichef på Gitarrmuseet

Ann-Sofi Tapani var till alldeles nyligen VD i Bostaden.

Anna Olofsson är marknadschef på Umeå kommun

Ing-Marie är museichef på ABBA the museum, som har ett samarbetsavtal med Gitarrmuseet

Det är väldigt intressant att föreningen har 6 medlemmar men det sitter 7 personer i styrelsen! I min värld så ska man vara medlem om man ska sitta i styrelsen. En förening är till för sina medlemmar. Grundregeln är därför att man ska vara medlem för att sitta i styrelsen. Men stadgarna kan föreskriva annat, och då gäller förstås stadgarna. Som förväntat så står det inget i stadgarna om att man inte behöver vara medlem så det innebär att detta inte är korrekt.

Jag har också en hel del åsikter om att 4 av 7 i styrelsen är anställda och/eller delägare/styrelsemedlemmar i aktiebolaget. Vad gäller lämpligheten i att som marknadschef på Umeå kommun sitta med i denna styrelse borde inte ens behöva lyftas här, för det är ju så urbota dumt att jag saknar ord!

Det här behöver en egen rubrik för nu är det allvar!

Ni kanske minns mina tidigare inlägg där jag skrev att Gitarrmuseet är den enda av Umeås alla 750 bidragsberättigade föreningar som inte hanteras av Föreningsbyrån. Utan Gitarrmuseet hanteras av Näringslivsenheten. Redan här är det hela väldigt anmärkningsvärt. Det blir dock sju resor värre, kanske rent av åtta! För döm om min förvåning när jag ser att Anna Olofsson som sitter i styrelsen samtidigt är anställd som marknadschef just på Näringslivsenheten! Här snackar vi dubbla stolar! På den ena stolen sitter hon och hanterar bidraget som utbetalas till den ”förening” där hon råkar sitta i styrelsen. Så på den andra stolen sitter hon och håvar in de bidragsmiljoner hennes egen avdelning på kommunen hanterar. Fullständigt skandalöst…

Apropå styrelsens sammansättning: I ideella föreningar är förtroendevalda en sak och anställda en annan. Anställda ska inte sitta i styrelsen och för att undvika många problem ska de helst heller inte vara medlemmar. Detta bör skrivas in i stadgarna. I föreningar som har anställd chef och som delar upp ansvaret mellan styrelsen och denna chef, brukar chefen vara ständigt adjungerad till styrelsen. Denne deltar alltså i mötena som föredragande bland annat, men utan rösträtt. Så det rimliga vore precis som vi konstaterat tidigare att ingen av ägarna eller de anställda som har ekonomiska intressen i föreningen genom sin koppling till aktiebolaget skulle sitta med i styrelsen. Men det skulle ju som sagt kunna äventyra det ekonomiska upplägget bakom hela denna gigantiska föreningsbluff.

Här kommer informationen om medlemsskap!

15 000 kr i insats + 1 000 kr/år är ju inte så farligt! Så vad tror ni, ska vi gå med i föreningen och rösta in oss i styrelsen på årsmötet för att sedan besluta om återbetalning av medlemsinsatsen…

Hej!

Tack för ditt mail och för att du vill verka för att utveckla Umeåregionens musikintresse och turistnäring. Kul!Nedan finns lite matnyttig information och vi ser fram emot att höra tillbaka från Dig inom kort.Medlemskap i Ideella Föreningen Svenska GitarrmuseetIdeella Föreningen Svenska Gitarrmuseet verkar för att utveckla musikintresset och främja besöksnäringen iUmeåregionen. Vi emotser från nya medlemmar ett brev ställt till föreningens styrelse där man på ett personligtsätt beskriver hur man vill tillföra föreningen kunskap och engagemang för att kunna vidareutveckla detta arbete.Du kanske är musikhistoriker? Du kanske brinner för pedagogik? Du älskar att skriva. Eller har du helt andrakunskaper att tillföra?Vänligen skicka din medlemsansökan till: [email protected] – med dina kontaktuppgifter.I nuläget jobbar föreningen med guidade visningar av skolklasser. Ambitionen är att utveckla denna verksamhetytterligare med pedagogisk verksamhet och prova-på arrangemang. Medlemsinsatsen är till för att stödjapedagogisk utveckling och främjande av ökat musicerande bland vuxna och ungdomar.Medlemsinsats: 15 000 kr vid inträde.Medlemsavgift: 1000 kr / årligen. Verksamhetsåret gäller. Den 1 januari till den 31 december.När styrelsen i Ideella Föreningen Svenska Gitarrmuseet beslutat om medlemskap för ny medlem som godtagit debifogade stadgarna skickas ett brev med föreningens bankgiro till den blivande medlemmen. Där betalasovanstående medlemsinsats. Medlemsavgiften betalas med 1000 kr oavsett tidpunkt under verksamhetsåret.Medlemskapet är därmed avtalat.

Som förväntat så fanns det en styrelse och stadgar. Men det enda detta gör är att bekräfta att det här inte är något annat än en bluffupplägg för att lura till sig kulturbidrag. Dessutom hade jag helt rätt gällande att Umeå kommun har spelat en avgörande roll i denna bidragsbluff. Nu återstår som jag ser det endast en rejäl upprensning i kommunens korridorer…

7 kommentarer

  1. Lennart

    Medlemsavgift om 15.000 kr, är det privatpersonerna i styrelsen som betalt denna eller är de de företag och/eller kommunen som de är verksamma i? Om det är det senare så är det en ideell förening ägd av styrelseledamöternas arbetsgivare. Är det förenligt med kommunens villkor för stöd av ideella föreningar? Medlemsavgiften om 15.000kr är förmodligen satt som en ”gatekeeper” som skall förhindra alltför många medlemmar. Publicera stadgarna när du får dem.

    • JonasE

      Man kan ju undra om nuvarande ”medlemmar” betalat denna avgift alls – skulle tro att du har rätt om ”gatekeeper”

      • Robert Axebro (inläggsförfattare)

        Alla i styrelsen verkar ju inte ens vara medlemmar så det är väl inte så noga ned pengarna! Huvudsaken att ingen annan blir medlem…

    • Robert Axebro (inläggsförfattare)

      Kerstin det har vi ju märkt ganska tydligt inte minst vad gäller landsbygdsskolorna, så det är väl inte så förvånande egentligen! Men vi har nog fått den ledning vi förtjänar, det är väl så här det blir när vi inte engagerar oss nog mycket!

  2. Robert Axebro (inläggsförfattare)

    Jag har stadgarna! Så de kan jag lägga som en länk längst ner i detta inlägg, men det får bli imorgon!
    Tyckte dock att det mest intressanta var marknadschefen som sitter på båda sidor av denna bidragshärva!

  3. Pingback: Åtala de skyldiga… | Axebros syn på politiken…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.