Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Kloka föräldrar är Umeås hopp

Det är märkligt att det krävs diverse föräldrainitiativ för att det ska hända något i Umeå. Vi har engagerade föräldrar som i det här fallet kämpar oförtrutet för en rättvis hantering av Umeås byaskolor. Men vi har också engagerade föräldrar som kämpar för en vettig barnomsorg inte minst avseende storleken på barngrupperna. Vansinniga beslut där ingen hänsyn tas till helheten kan inte vara vägen framåt för Umeå. Nej, det är dags att lyssna på dem som faktiskt begriper något! I det här fallet föräldrarna ute i byarna.

I dagens VK (idag på webben, imorgon i pappersupplagan) kan vi läsa en kanonbra insändare som på ett lysande sätt beskriver de märkliga turerna i lokalpolitiken när det gäller Bullmarks skola. På följande länk hittar ni insändaren i VK, dela den gärna det kommer iaf jag att göra.

Insändaren: Lyssna på föräldrarna i Bullmark

Här nedan hittar ni också insändaren, men in på VK och dela…

”I minst tio år har det pratats om en ny F-6 skola i Bullmark och sen äntligen, och glädjande, avsattes pengar för detta i kommunens budget. Men glädjen krossades när kommunens politiker och tjänstemän 2016 kom med beskedet att skolan skulle krympas till en F-3 skola. Dessutom skulle den nya skolan byggas på ett litet utrymme på en stenkulle mellan de två största vägarna i Bullmark, med små, väldigt begränsade ytor för lek och idrott.

Kommunen har sen också fastslagit att den nuvarande skolan, som är i dåligt skick, ska fortsättningsvis inhysa åk 4-6. Skolan i Bullmark ska alltså splittras i två fysiskt och organisatoriskt olika delar på var sin sida en relativt högt och tungt trafikerad väg.

Det är en mycket olycklig vändning från ett barnperspektiv där barnen kommer att behöva flera gånger per dag korsa vägen för lunch etc i den ena skolan, barnen blir separerade från varandra i två delar i en redan ganska liten skola (cirka 100 elever). I dag finns det en väl fungerade fadderverksamhet och samspel mellan eleverna i de olika årskurserna. Från ett organisatoriskt perspektiv behövs det följaktligen fler resurser för att driva två parallella skolor med personal och byggnader. Det är från ett ekonomiskt perspektiv ineffektivt och en merkostnad för kommunen. Helt enkelt dumt.

Kommunen krymper bygget av nya skolan för att spara pengar, men verksamheten kommer att bestå av två skolor, vilket rimligen ökar de totala kostnaderna! Från ett lärarperspektiv betyder den fysiska delningen en försämrad arbetsmiljö eftersom personal inte på samma sätt kan samarbeta och ha en god översikt över skolarbete och barn i två separata delar. Dessutom blir det en oattraktiv arbetsplats för lärare eftersom klyvningen av skolan innebär en mindre väl fungerande arbets- och skolmiljö.

Trots många tillfällen för kommunen att lyssna och ta in föräldrars och andras synpunkter har varken ledande politiker eller tjänstemän gjort detta under de senaste årens diskussioner kring Bullmarks skola. Vi upplever oss som totalt ignorerade och förbigångna med inget som helst medborgerligt inflytande i processen.

Vi hävdar att för en långsiktig hållbar utveckling för skolan, barnen och bygden ska en F-6 skola byggas enligt originalplanen. Placeringen av skolan behöver ändras till ett annat område där förutsättningarna är betydligt mer gynnsamma utifrån ett helhetsperspektiv: kommunen äger redan marken, byggkostnader blir lägre eftersom där inte behöver göras lika mycket markarbeten, trafiksäkerheten för barnen är väsentligt bättre då inga stora vägar finns i anslutning till platsen och där finns redan ytor for lek samt både fotbolls- och ishockeyplan, vilket är fördelaktigt både för barnen och ekonomiskt för kommunen. Den skolan skulle endast ligga 5–10 minuters promenad från den nuvarande skolan.

Politiker och tjänstemän i Umeå kommun: Lyssna på medborgarna, gör om och gör rätt!

Bullmarksbor: Lämna gärna dina synpunkter på detaljplanen för nya skolan senast 2 juni via Umeå kommuns hemsida!

/Bullmarksföräldrar”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>