Förpackningshysteri

 En stilla fundering går genom mitt huvud här på morgonen, med kaffekoppen bredvid mig, solen som skiner ute och fåglarna som besöker matbordet, alltså fåglarnas, med en temperatur utomhus på -18 grader.

Funderingen är följande: På de flesta varor idag, alltså på förpackningarna, står det hur de ska sopsorteras. Ena delen ska dit och den andra ska dit. Ja, alla som läser det här vet hur man gör och hur det står. Men det finns en förpackningstyp där tillverkaren tydligen INTE kan eller behöver fundera över miljön. Det är varor inköpta på Apoteket. Jag tänker då på mediciner i första hand. 

En del preparat ligger i "blisterförpackning" som det heter. Hur sorteras den? En del i burk av plast vilken har en "torkgrej" i locket. Hur gör jag med den? Den enda grej jag kan vara säker på är pappkartongen som allt är instoppat i. Den kan jag nämligen elda upp eller sortera bland förpackningar.

Varför behöver inte apoteket skriva på sina förpackningar??

Kanske för att det tror att det  räcker med att innehålllet inte hamnar i avloppet eller i soppåsen? Eller kan det vara så att de tror att huvudsaken är att vi äter av innehållet och blir nöjda med det?

Etiketter: , ,

3 kommentarer

  1. Charlotte af Klercker

    Hej!
    Du tar upp en viktig fråga. Apoteken är återförsäljare av läkemedel och det v, apotek och konsumenter, gemensamt kan göra är att ställa krav på läkemedelstillverkarna att bli bättre på att miljömärka sina förpackningar. Du kan alltid lämna gamla läkemedelsförpackningar till ditt närmsta apotek så skickas det till destruktion på särskilda miljöstationer. Läs gärna mer om vad vi och våra kunder kan göra för läkemedel och miljö på vår hemsida http://www.apotekhjartat.se. Sök på ordet miljö.
    Vänliga hälsningar
    Charlotte af Klercker, presschef Apotek Hjärtat

  2. Christine Svensson

    Svar till Charlotte af Klercker (2011-04-01 14:37)
    Ok. Men hur ska jag kunna ställa krav på läkemedelstillverkarna? Är det inte apoteken som säljer som måste vara den länken mot tillverkarna? Eller vem ska jag kontakta?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.