Klimatsmart…

Av , , 1 kommentar 21

… vad är det?
Fick min nya tidning ”I Form” nu innan helgen.
När jag väl har öppnat plastförpackningen och börjar läsa i den så det första jag möts av är en pyramid som de kallar klimatpyramid.
Bland de största bovarna är enligt denna: Nötkött, lammkött, frysta räkor och plattfisk, vispgrädde, ost och smör.
Sedan följer : Griskött, kyckling, färska räkor och plattfisk, torsk, lax och ris.
När man så bläddrar vidare i tidningen så kommer jag till olika recept för veckan…
Heta salladswraps med kyckling och kvarg-kräm (behövs väl kor för att få fram kvarg), och ett annat kyckling med kål, vitlök, tomat och bönor…..
Ska då alltså grönsakerna jämka för kycklingen som var så klimat-osmart?

På ett annat ställe kan jag läsa att potatis som börjat få knoppar/blastanlag ska man kasta. Den är inte hälsosam att äta.
Herregud säger jag hur mycket potatis har man inte ätit som börjat få knoppar som man rensat bort innan kokning?
Och än lever jag!

Jag blir faktiskt ganska less på detta eviga tjat om vad vi ska äta och inte. Är det kanske månne för att jag bor där jag bor?

Reseservice igen

Av , , 1 kommentar 9

Nu har det gått ett tag sedan jag spydde sist så nu är det dax.
Var det 10 miljoner namnbytet till Regionvästerbotten kostade? Men de går tydligen inte att förbättra systemet för reseutbetalningar till något bättre. Rena stenåldern i systemet.
Allt på den fronten går manuellt via pappersmetoden och när man äntligen får ut pengarna så måste jag ringa för att få veta vilka resor jag fått bidrag för. Ingen redovisning, ingen specifikation.
Sila mygg och svälj kameler. Ett bra uttryck. Fy, säger jag!

Snöröjningen….

Av , , 2 kommentarer 4

Äntligen ser jag att politiken har vaknat!
Det har varit märkligt tyst i den frågan och det är som jag skrivit tidigare rena vansinnet det som nu sker.
Hoppas bara att vår Landshövding, som jag tycker verkar vara en mycket bra och vettig kvinna, kan hjälpa till i detta!
Sedan läser jag i Maria Kristofferssons blogg att man också tänker agera lite mer i avlopps-brunns-frågan.
Jobba på!

Nu ska jag göra Leif Mannerströms julköttbullar.

Kräk time

Av , , Bli först att kommentera 8

Så här på lördagen kan man skriva lite kräk.
Inte ens en vanlig hederlig diskpropp fungerar längre. Köpte en ny och den är som ett sladder. När man fyllt diskhon med vatten och gosigt diskmedel, ja då släpper proppen! Alltså jag blir galen!!
Den propp som jag har haft och nu varit tvingad att byta ut höll i 40 år!!!!
Den här funkar inte alls.

Måste jag byta diskbänk?

Snöröjning

Av , , 8 kommentarer 12

Visst är det lite märkligt det här med snöröjning av idag?
Det har ju skrivits spaltmeter på spaltmeter om detta fenomen som nu har inträffat i Sverige idag. Men jag kan ändå inte låta bli att skriva lite jag också.

Nu har det då snöat, andra dygnet nu. Äntligen säger jag. Men man blir lite fundersam.

Först kommer plogbilen. Samma plogbil och samma chaufför som vi nu haft ett par år här på vår väg som går till Skog och Mark. Den har nog varit upp en tre-fyra gånger nu. Men han åker ju förbi de enskilda vägarna som vi har i byn, noga räknat drygt 4 km.
Idag alltså andra dagen med snöfall kommer då en traktor som plogar de enskilda vägarna till ett pris som jag vet är betydligt högre än vad plogbilen kostade förra vintern.
Alltså måste bidragen till enskilda vägar, där post och annan trafik måste komma fram, höjas om de ska kunna hållas öppna för de människor som fortfarande bor efter dessa vägar. Eller tänker jag fel?

Det måste ju vara någon ”slipsnisse” som räknat och kommit på detta! Någon som aldrig har varit utanför tullarna (Stockholms) och sett hur det fungerar i vekligheten.

Man slutar aldrig att förvånas över allt konstigt som händer omkring oss.
Vad säger alla miljömänniskor om det här? Vi ska köra mindre bil och vi ska tänka på utsläpp hit och dit men att plogbilar och traktorer kör om och förbi varandra, för att köra där någon av dom redan varit, räknas inte det?

Idag har jag stöpt på

Av , , Bli först att kommentera 6

Idag har jag bakat tunnbröd för sista gången i år. Det blev en hel del och jag kunde inte låta bli att småle när jag tänkte på min mamma Eva.

När jag var barn var det vanligt att jag fick följa med min mor, eller rättare sagt man hade inget val, när hon skulle baka detta hemska mjukbröd som man tyckte då. Hon hade ingen egen bakestuga utan for land och rike, åtminstone mellan olika stugor i byn och även till andra byar ibland.
Det var långa dagar och timmarna var långa tyckte jag då.

Något jag aldrig kunde förstå var att den där stöpkaggen var lika full jämt. Det var som att det aldrig minskade. Den räckte i evigheter tyckte jag.
En dag fattade jag vad det var som hände. Hon stöpte på, som de sa. Alltså innan det var riktigt tomt i kaggen gjorde de en ny stöpning i det som var kvar. Det där fattade aldrig jag utan tyckte bara att det var konstigt.
Idag sa jag högt till min mor, som jag tror satt och tittade på mig från ovan, att nu ska jag också testa att stöpa på som du gjorde.

Alltså har jag för första gången stöpt på och det gick ju det också. Brödet blev gott och mycket blev det.
Tack mamma för att du lärde mig baka tunnbröd och tack för att du lärde mig att stöpa på.

Ny erfarenhet

Av , , Bli först att kommentera 6

För bra precis en månad sedan fick jag en ny erfarenhet i mitt 65-åriga liv. Jag träffade, eller blev träffad av, Nutella. Låter kanske märkligt för en person som verkligen älskar nougat. Köpte mig naturligtvis en burk för att smaska på när godisjävulen sätter till.
Gött sä nanting!
Men… när jag läser på burken ser jag att denna produkt som många andra innehåller palmolja, den där produkten jag brukar kolla efter, på alla varor jag köper om det finns där eller inte. Om den finns brukar jag i möjligaste mån undvika den.
Palmolja som framställs på marker där man bränt ner och skövlat regnskog, jordens lungor, för att kunna odla och framställa denna produkt, inte bara till livsmedel utan även till bl.a. biodiesel.
Nu läste jag i Land häromdagen att det finns certifierad palmolja som skall vara lite mer genomtänkt men det är inte lätt för mig som konsument att se det.
Det finns ju två sidor av de mesta, oftast. En sida av denna ”palmoljeodling” är ju att det finns människor i länder som lever på att framställa och sälja palmolja till hela världen. Vi får hoppas på att den mesta av den är och blir odlad som den som certifieras.

Enligt artikeln i Land så skall jag kunna fortsätta smaska på Nutellan.
Ibland i alla fall.

Nyttan med att bära reflex

Av , , 1 kommentar 11

Är det skämmigt att ha en reflex som dinglar utanpå jackan när jag är ute i mörkret?
Ibland undrar jag hur det är ställt med folks vett!

Igår åkte jag vid 15-tiden genom Skansholm på väg in till Vilhelmina. Vid gamla Konsum i Skansholm stod en person som förmodligen skulle åka med bussen. Helt svartklädd och trots att det inte var riktigt mörkt såg jag inte människan förrän jag nästan åkt förbi henne. Ja det var en hon!
Många går omkring med jackor eller västar med reflexer på och det är ju bra. Men…. låt även en reflex finnas längre ner på kroppen också. I tätbebyggt område där gatlyse finns och jag i regel kör med halvljus ser jag dig inte lika bra och snabbt som om du skulle haft en reflex där ner också.
Inne på köpingen och även inne i Stan behöver du reflex. Kom ihåg det!!

Som gammal Bilkårist (Kvinnliga Bilkåren hette det då) var vi ute i skolorna på höstkvällarna med föräldrar och barn för att verkligen visa alla hur det märktes skillnad med eller utan reflex vid hel- och halvljus körning.
Men då bör det tilläggas att våra barn är bättre rustade än vi vuxna. De har reflexer på sig och det skäms inte heller, vilket jag tror tonåringen och en del vuxna gör.

En reflex som dinglar på din jacka är en billig livförsäkring för dig, och det gör så att jag som bilförare inte behöver sitta med hjärtat i halsgropen mörka kvällar!

Med halvljus
Mörkklädd: 20 – 30 meter
Ljusa kläder: 60 meter
Med reflex: 125 meter

Med helljus
Mörkklädd: 150 meter
Ljusa kläder: 300 meter
Med reflex: 400 – 450 meter

Hämtat från körkortsskolan.se

Väder och kläder

Av , , Bli först att kommentera 3

Ingen snö men rimfrost så det är alldeles vitt, både i träden och på marken.
Solen, en ganska blek sådan, lyser fortfarande på trädtopparna men kommer snart att i stort sett att försvinna bakom trädtopparna, från min gård sett.
Förkylningen gör sig påmind och har tagit omtag på mig, och i år har jag blivit uppmanad av läkarna att ta influensavaccin vilket jag aldrig gjort tidigare. Får väl se om det finns något kvar till mig. Jag har ju även vår honung som vi och våra bin har framställt. Det är ju också bra för onda halsar.

Idag blir det att elda i vår gamla vedspis och att ha tjocksockar på sig. Fåglarna ska få lite mera mat och sen är det stickningen som gäller.
Trevlig dag där ute!

Det är dax nu

Av , , Bli först att kommentera 12

Det är ett tag sedan sist jag skrev något. Men nu känner jag att det börjar bli dags.
Jag läser dagens VK att Loomis tänker stänga ner bankboxarna på flera ställen i inlandet och nu tycker jag det går för långt. Det är ju nu en del år sedan vi inte fick lämna in pengar på banken, vilket gäller både föreningar och företag.
En fet avgift tas ut varje månad samt för varje insättning som görs. Jag själv är kassör i en förening som måste betala en ganska hög avgift för ca 3-4 insättningar per år. Och hjälp säger jag om jag behöver kontanter. Då sätter jag in pengar till Loomis och köper mina egna pengar. Sedan får jag gå till ICA, Postens utlämningsställe, 6 mil (tur och retur) bort för att hämta dom där pengarna jag köpt.
Hur ska företagarna göra, ska de sitta och köra för att banka pengar, där det finns en bank, och sedan betala för det?
Är det så här vi ska ha det? Ska vi dräpas ut? Är detta inte konstigt. Först byter vi ut alla pengar och sedan ska vi inte kunna använda dem för det är väl det som kommer att ske. Ingen handlare vill ha kontanter utan kommer att behöva begära att alla betalar med kort.
Vad är det frågan om egentligen?

Allt har ju blivit snett! Vägarna på landsbygden, enskilda vägar, får ingen plogning som tidigare. Vi kan inte gå på banken med pengar…..
Vad blir nästa steg?