Hur var det nu? Framåt eller bakåt……

Av , , Bli först att kommentera 1

Det är alltid lika knepigt. I lördags gjorde jag en utedag. Rengjorde o plockade bort trädgårdsmöblerna etc. Och igår kom första snön. Som tur var låg den inte kvar särsklit länge men ändå. Första snön har kommit för i år.

 

Det är konstigt. Det är alltid roligare att plocka fram trädgårdsmöblerna än att plocka bort dem. Förklara varför? På tal om det så brukar en del ha trädgårsmöblerna som koll på vinter respektive sommartid. Om man ska ställa fram klockan eller ställa bak den. Vad man har för bilder spelar ingen roll huvudsaken att man gör rätt. Alltså ställer fram klockan när det ska vara så och ställer den bakåt när det är aktuellt. Hur var det nu i höst är det framåt eller bakåt? J

 

I lördags kopplade vi också in lyse i vår nya stuga. Trevligt med ”grannar” på gården. O dessutom grannar som hjälper till med kopplingen av fas, nolla o jord. Tack Rune!

 

Naturligtvis återstår det ännu några förhoppningsvis vackra höstdagar innan vintern tar sitt tag om oss på allvar. Dagar som den som vi haft idag t ex. Med gula vajande löv o solsken. Hösten är inte heller så dum egentligen.

 

Så här såg det ut på bron när jag kom hem igår. Blomman har nog gjort sitt till fömån för annat……

Kluven tunga.

Av , , Bli först att kommentera 5

Debatten i dagens fullmäktige bevisar att majoriteten talar med kluven tunga. Budgeten debatterades rätt länge idag. Själva fullmäktige höll på i 4 timmar där naturligtvis budgeten och verksamhetsplanen var huvudfrågan.

 

Kommunstyrelsen la ett förslag till fullmäktige där vi var i stor sett överens om tagen. Vi i borgerligheten ville tydliggöra de pengar som vi fördelade extra till BoU skulle villkoras med att om de tillsköts så skulle ”skolslakten” som börjat utredas inte ska bli aktuell. Men i det läget var majoriteten inte med på tåget. Kommunalrådet uttryckte att man inte var där ännu. Men det är viktigt att man är med på tåget när tåget går o inte sitter kvar på perrongen.

 

Nu har ju även majoriteten flaggat för att skolfrågan ska skjutas fram ”i överskådlig tid”. På allmänhetens frågestund ställde Stina Jansson (förälder i Brån) den berättigade frågan vad majoriteten menar med ”överskådlig tid”. Något tydligt svar tycker jag inte hon fick.

 

På tal om tåget som går. Vi hade en tydlig ideologisk gräns i fullmäktige i dag när frågan om intraprenader kom upp. Tycker det är synd om dem som idag driver o framöver vill driva i intraprenadform. (enda alternativ vi har i denna stalinistiska delen av Umeregionen).

 

Majoriteten talar med kluven tunga och menar ett o gör ett annat. Man ser svårigheter istället för att se o ge personalen möjligheter. Man är naturligtvis rädd att tappa makten. Att det ska vara så svårt. Nu säger man att det kommer bli intraprenad ändå men man vill få bort den tydliga skrivning i frågan som både majoriteten o oppositionen i kommunstyrelsen låg bakom.

 

Så den som lever får se. Men man blir orolig när jag citerade den strategiska planen så menar Vänstern att vi måste se över den eftersom tiderna förändras. Och det är sant. Men jag önskar en utveckling av strategiska planen och inte en tillbaka gång det skulle bli om Vänstern fick bestämma. Umeå nämndes i sammanhanget. Där har man betydligt större utbud av det mesta trots socialistiskt styre. Vad ser Holmlund som inte Vännässossarna ser?

 

Kom igen Johan. Kör över de ”stalinister” du har kvar att samarbeta med och lyssna på din företräder Matts och kompisen Holmlund o anamma nya tankar som ligger i tiden.

Hur ska vi som egentligen är ”Umeregionens Schweiz” lyckas attrahera folk att bo här med total avsaknad av valfrihet. När våra grannar Umeå har ett annat utbud och dessutom så ligger arbetet ofta i Umeå. Då finns det tyvärr inte så många orsaker att välja ”Schweiz” om man flyttar till regionen.

 

I alla fall så tror jag att det blev inte mindre än 6 reservationer från oss i borgerligheten på budgeten.

 

”Umeregionens Schweiz”….. Smaka på ordet. Återkommer i saken

 

Fullmäktige

Av , , Bli först att kommentera 0

Så är det då dags för fullmäktige. Gruppmötet höll på fram till lunch. Och efter lite mat i magen så är vi nu hungriga på att ta oss an diskussionen. Just nu är det formalia med upprop etc. Sen har vi allmänhetens frågestund o ledamöternas frågesund. Tänker ställa en eller ett par frågor till kommunalrådet på den punkten. Få se hur resonemanget går. Lämnar rapporteringen nu då jag ska koncentrera mig på diskussionen. Mera sen…

Gruppmöte

Av , , Bli först att kommentera 0

Sitter nu på fullmäktiges gruppmöte. Vi har ändrat tiden denna gång o börjar kl 10 med gruppmöte. Annars brukar det börja kl 13 och KF börjar 15. Tror den här ordningen är bättre då vi får mer tid att diskutera. Vi har ju några viktiga frågor på dagordningen. Ja det har vi ju egentligen alltid. Men det är budget o verksamhetsplan vi ska anta idag. Så nu håller vi på diskutera om vi som borgerlighet ska hitta en gemensam linje som vi kan driva.

 

 

Utveckling – avveckling

Av , , 1 kommentar 4

Så har då majoriteten i Vännäs bestämt sig. Liksom oss i oppositionen väljer man utveckling. Grattis Vännäsbor!

 

För infrastrukturen är byskolorna/de mindre enheterna en viktig faktor. Det visar forskning. Och det ser vi också vilken sprängkraft det är när man pratar om skolförändring. Sen har vi också i kristdemokratin fastställt att de små ofta ”egenbyggda” grupper är en trygghet för människan. Gammal som ung.

 

Dock är det viktigt att vi som politiker vågar fatta beslut trots att grupper är mot beslutet. Vi har ett övergripande ansvar för ekonomin. Det är farligt om man allt för mycket faller i gropen där populisterna ligger inför ett valår.

 

Men i denna utredning. Med alla sidoutredningsuppdrag som förvaltningen fått har vi inte hittat ekonomiska incitament som motiverar denna karusell. Snarare har det visat sig att de besparingar vi skulle ha gjort med förändring i byskolorna gör att vi får dyrare verksamhet pga. att man kan befara att en del föräldrar valt andra skolor i andra kommuner.

 

Det har uppkommit en olycklig situation. Det jag tänker på att barn o föräldrar i centralorten anser sig misskrediterade för att man anser att barnen i byarna har fördelar. Det finns ett ordspråk som säger: När krubban är tom bits hästarna.

Menar att det är viktigt att vi ser hela kommunen som viktig och varje medborgare som lika viktiga. Och jag vill inte sätta någon mot den andre. Återkommer till den diskussionen senare.  

 

Nu återstår att hitta samordning o utveckling så att vi utvecklar verksamheterna i vår kommun så att vi får fler att flytta in. För oss Kristdemokrater är förvaltarskapstanken central. Den innebär i stora drag att vi är satt att förvalta vår ekonomi. Och se till att inte denna generation skjuter över kostnader till nästa generation, våra barn. Här är ju också kommunallagen tydlig. Så ett vet vi säkert. Besparingar kommer det framöver. Och det finns faktiskt saker som blir positiva när man förändrar. Varför ska man alltid göra på samma sätt som man alltid gjort?

 

Nomineringar

Av , , Bli först att kommentera 0

Ja så var det då offentligt för nån dag sen att vår riksdagsledamot Gunilla Tjernberg inte kandiderar till nästa period i riksdagen. Det kommer nog som en överraskning från många i vårt län. En engagerad riksdagsledamot från länet som väljer att satsa sin tid på annat. Varför detta besked släpptes nu är att vi står inför provvalet som jag ska skicka ut på måndag. Och om detta ska vara till någon rådgivning så är det bra om en tidigare ledamot inte sopar mattan i provvalet som hon nog annars gjort.

Vårat provval är endast rådgivande och är en av parametrarna vi i kommittén fått från stämman i länet. Sen har vi också ett antal parametrar som vi ska ta hänsyn till som beslutats av partifullmäktige. Vad som är intressant är att VK redan har svaret vem som kommer att sitta på bänken. I och för sig så gör man några antaganden och man räknar upp några tänkbara kandidater. Men jag har funderat om inte det är lite knepigt att VK siar hur det kommer bli innan ordförande och vi övriga i nomineringskommittén bestämt oss hur det ser ut. Vi kanske inte behövs? Det räcker med att VK säger hur det ska vara. Dessutom räknar man bara upp några tänkbara. Vi har betydligt fler i vår "byrålåda" kan jag säga.

Så jag ser fram emot ett spännande (rådgivande) provval. Spänst i diskussionerna i partiet och jag är övertygad om att det förslag som vi kommer att presentara på nomineringstämman i januari kommer att vara en mycket intressant lista med kompetenta politiker väl förankrade i den Kristdemokratiska ideologins mylla.  En lista med verklighetens folk som vill påverka samhället i rätt riktning.

 

Trygghet?

Av , , 3 kommentarer 0

Trygghet vad innebär det för dej? Som man frågar brukar man få svar. Och det beror också på vem man frågar vilket svar man får.

 

För mig kan trygghet vara att jag t ex har möjlighet att själv välja i samhället. Att jag vet att det finns en trygg vård om jag behöver. Samt att jag får vara frisk o umgås med familjen som är en stor del av min trygghet.

 

Vi var hela familjen i Kenya 2002 i inte mindre än 5 veckor. En otroligt intressant resa som jag skulle kunna skriva hur många blogginlägg som helst från. Vi träffade så många människor med stor fattigdom. Men vad som slog mig var att jag aldrig heller mött så positiva o glada människor. De var glada trots sin fattigdom. Det lärde mig en hel del. Det hade varit intressant att fråga dem vad de relaterar till när de hör ordet trygghet.

 

Trygghet för verklighetens folk. Verklighetens folk är som folk är mest. För just dessa människor blir ordet trygghet viktigt. Många relaterar till sitt jobb. Det är en trygghet att veta att man har ett jobb att gå till. Tyvärr inte allom givet i dessa tider.

  

Trygghet har också med livsåskådning att göra. Det är en trygghet för många att tro på Gud. Andra sätter sin tilltro till annat.

Alltså för många har ordet trygghet olika betydelser. Man får olika svar beroende på vem man frågar.Och jag tror att trygghet behövs i både större o mindre saker. Så därför passar ordet trygghet in både i det stora o det lilla.

 

 

 

 

Reformatius pejus

Av , , Bli först att kommentera 0

I tisdags var det en dag på Hovrätten. Två mål där det egentligen uteslutande rörde ungdomar från en del av vårt län. Det gör uppriktigt ont i hjärtat när man ser dessa ungdomar som kommit på glid.

 

När de sitter där lite tafatt och försiktigt tillsammans med sina försvarsadvokater så kommer ofta tanken vems är ansvaret. När man sedan kommer till personalia så får man ofta svaret. Dålig relation till sin pappa kan det stå. Och ofta är det pojkar som inte fått rätt ingång i vuxenvärlden.  Det är klart att detta inte är den totala bilden men det har slagit mig att detta händer rätt ofta.

 

Har också varit med då en förälder skäller ut rätten inför sin son. Och då får man ett kvitto direkt vart problematiken har börjat. Däremot så finns det bevisligen mödrar som ofta har en lättare ingång till sin son på glid och kan vara ett stort stöd.

 

Jag är ju för valfrihet. Det torde inte vara nån nyhet för dej som läser bloggen. Och valfrihet kan vara svår att få till inom många områden. Men den absolut omöjliga valfriheten att få till är om barn kunde välja sina föräldrar. Ibland borde det nog varit till förmån för barnen o till nackdel för oss föräldrar.

 

Just uppdraget som nämndeman i Hovrätten är nog ett av mina intressantaste uppdrag. Man får bred erfarenhet av än det ena o än det andra. Och det är också intressant att ge sig in i diskussion med domarkollegorna som har de juridiska kunskaperna. Man blir lite matt hur stelbent juridiken kan vara ibland. Men det är väl då våra egenskaper kommer in. Och visst har det hänt att ett domslut, en påföljd eller ett skadestånd har ändrats med goda argument.

 

Misshandel är ofta förekommande mål. Dessa delas upp i ringa misshandel, misshandel av normalgraden och grov misshandel. Och naturligtvis styrs påföljden av var man hamnar i skalan. Och detta är ju sen den bedömningen vi ska göra i vilken skala vi lägger misshandeln. För övrigt är det ett roligt utryck. Misshandel av normalgraden. Man kan ju tolka det som att det är normalt att misshandla till en viss gräns J.

 

Reformatius pejus diskuteras ibland. Alltså vi har inte rätt att i högre instans ge högre straff än det redan utdömda om enbart den åtalade överklagar. Men är det så att båda parter överklagar så har vi andra möjligheter.

Du som vill förkovra dej i ämnet kan läsa vad Tauno Tirkkonen skriver om just reformatius pejus.

Ett år kvar …..

Av , , Bli först att kommentera 1

Ett år kvar tills vallokalerna stänger. Det allmäna valet 2010 har hållits och allehanda förståsigpåare och kommentatorer har utryckt än det ena o än det andra. Ett antal institut har gjort sina mätning på opinionen o tror sig ha resultatet klart. Men det är som det alltid har varit du som väljar som har makten i din hand.

Vem vill du se fortsätta regera vårt land?  En regering som med kraft tagit sig an svårigheterna i en lågkonjunktur av sällen skådat slag. En regering som tagit tag i arbetslinjen och inte sagt att det är bidrag man ska leva på. En regering som ansvarsfullt har styrt Sverige i 3 år. Mot detta står en rödgrön koallition med villrådiga samarbetspartner där den ena anser sig förfördelad mot den andre och man har inte lyckats presentera nåt gemensamt för man är oense om det mesta.

Just det. Jag tror du vet vad jag menar. Alliansen har ett år på sig innan nytt förtroende ska ges. Detta manifesterade vi på Apberget i Umeå idag. Alliansen var samlad  till toner av Gun o Anders som lockade många förbipasserade att lyssna. Erik Sedig skötte mikrofonen mellan varven o våra riksdagsledamöter berättade vad som hänt den senaste tiden i respektive utskott. Centerns riksdagsman Åke Sandström var inte med. Möjligen befann han sig i skog o mark eller vid nåt slakthus milt vårdande det djurbetånd som finns i skogen. Lars Weinehall fick i hans ställe svara på en del frågor.  

Jag tror du vet hur jag tycker du ska rösta men det hinner jag nog skriva om många gånger innan dess.

Erik Sedig inledde mötet.

Gun o Anders håll musiken igång.

Gunilla svarar på frågor om arbetet i utbildningsutskottet.

Maria svarar på frågor runt sitt arbete i socialutskottet.

Ulf Grape berättar från försvarsutskottet.

Två ivrigt kampanjande alliansare. (i vanliga fall Kristdemokrater)

Samtalen med väljare i full gång.

Det dök också upp två kända Vännäsmoderater.

 

Övergrepp på kyrkan.

Av , , 1 kommentar 0

Mats Olofsson har ett par gånger skrivit om att "partierna begår övergrepp på kyrkan".

Jag anser att Mats är inne på rätt spår även om jag nog tycker ordet övergrepp i sig blir ett övergrepp.

 

När kyrkan skildes från staten så vore det mest logiska att kyrkan behandlas som vilket samfund som helst. De personer som engagerar sig i kyrkan bör vara dem som sitter i styrelser o arbetsgrupper. Varför ska de som inte annars sätter sin fot i kyrkan sätta sin fot där när det är kyrkofullmäktige etc.

Det mest logiska vore om partierna släpper kyrkan fritt. Alltså inte fortfarande gastkramande håller den i sin hand för att påverka den. Kyrkan lider av detta. Jag är övertygad om att om kyrkan fick leva sitt liv utan partipolitik så skulle den se helt annars ut.

Det talas om folkkyrka och vad är det som säger att den inte kommer vara en folkkyrka om partierna släpper det gastkramande greppet.

Inom Kristdemokraterna har vi släppt svenska kyrkan från politiken. Det finns ett associerat förbund som heter Kristdemokrater i Svenska kyrkan som driver frågorna i kyrkans värld. De som engagerar sig där är människor som även sätter sin fot i kyrkan än om det inte är sammanträden.

Så uppmaningen till er andra partier. Släpp det gastkramande greppet. Det kan bara bli bättre.

 

Slutligen vill jag dock påminna dej som har rösträtt att ändå nyttja den. Det är din medborgerliga rättighet men också plikt. Eftersom valdeltagandet brukar vara ordentligt lågt så är det lätt för t ex Sverigedemokraterna komma in i kyrkans värld. Och där hör de inte hemma. Det är min absoluta övertygelse. För om deras människosyn inte håller på den rent "världsliga" arenan. Så passar den då definitivt inte i kyrkans värld.