Kusligt eller husligt?

Min man och mellandottern hamnade i någon sorts konsekvensdiskussion i soffan igår kväll.

Maken: Du har ju inte varit någon särskilt bra dotter på sistone!
Julia: Nähä??
Maken: Du har inte varit särskilt huslig!
Julia: Går ”huslig” och ”bra dotter” hand i hand eller?
Maken: Alltså..
Julia: Vad har jag gjort? Eller inte gjort???
 
Jag förstår precis vad han menar. Ska vi ut och övningsköra med henne vareviga stund som passar henne, så får hon dra sitt strå till stacken och ta över någon syssla här hemma som vi egentligen skulle ha gjort den där övningskörningstiden. Som att tömma diskmaskinen, hänga en tvätt eller laga middag. Inte bara sjunka ner framför datorn och TV:n med uppehåll för powerwalks med sin lillasyster eller timslånga telefonsamtal.
 
Och samtidigt förstår jag Julia. Hon går upp sex varje morgon utan att någon av oss bryr sig och hon kommer hem vid fem på eftermiddagen. Då är hon ganska slut. Jag fattar att man behöver säcka ihop i soffan en stund innan man tar itu med alla läxor och hemuppgifter som ska göras. Det är inget slapparliv de lever på gymnasiet direkt.
 
Jag tycker däremot att hennes fråga om ”huslig” och ”bra dotter är samma sak, är lite intressant. Jag tror nämligen att det är lätt att man mixar ihop de två begreppen till ett, även om man tänker att det ska vara lika för pojkar och flickor. Skulle vi ha använt samma term på Petter? Eller hade det hetat ”hjälpa till hemma” då? Det kanske är samma sak, men begreppet huslig har för mig lite 50-talsklang med förkläden och rosiga kinder på hemmafruar.
 
Så nej, huslig och bra dotter är inte samma sak. Fast det gör inget om man kan kombinera egenskaperna!
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.