Tack för allt Göran

Avskaffande av fastighetsskatten. Mer frihet för barnfamiljer genom ett vårdnadsbidrag. Halverade köer till vården, avskaffande av apoteksmonopolet, avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer, sänkta skatter för pensionärer och ökade satsningar på utsatta grupper. 

Listan kan göras mångdubbelt lång på de saker som Göran Hägglund uträttat under sin tid vid makten. Och när Göran nu avslutar ett kristdemokraternas mest slagkraftiga perioder inom politiken finns det anledning att stanna upp för reflektion.

Det var med en stor portion energi som han höll sitt tal. Det märktes att förslagen om frihet, valfrihet och vardagsnära förslag har legat Göran varmt om hjärtat. Han har drivit igenom paradigmskiften inom svensk politik. Flyttat makt från stat och politiker till enskilda människor och familjer. Det har han gjort med ett genuint intresse för att underlätta för medborgare att leva sina egna liv.

”Att ingen hålls tillbaka, och ingen lämnas efter”. Orden bevingade. Ett motto som Göran hållit fast vid, skapat politik kring och nu summerar sitt politiska verk med.

Det sammanfattar också den politiska inriktning som Göran lyft fram Kristdemokraterna med och som blivit viktiga ledord för många kristdemokrater runt om i landet. Och när han nu summerar sin gärning blir det tydligt att ord och blivit handling.

Göran Hägglund kommer bli saknad. Trots skrala opinionssiffror har genomslaget i praktisk politik varit stor. Valfrihet, frihet, ansvarstagande. Hur resultaten kommunicerats har dock varit bristfällig. Det är en av lärdomarna vi måste dra som parti och inför nästa period av makt.

Och partiet behöver nu välja riktning på den framtida resan. Valet av partiledare är viktig. Ebba Busch Thor och Acko Ankarberg Johansson är två av de jag vill se. Men partiets förnyelse och förändring får inte stanna vid partiledarbyte. Behovet av nya politiska lösningar är stor. Det har påbörjats inom integration och migration. Det krävs en skyndsam och noggrann förbättring av den ekonomiska och arbetsmarknadspolitiska politiken.

Förändringen av arbetsmarknaden, konkurrensen från andra länder, strukturella förändringar gällande demografi, kunskap och utbildningskrav kräver helt nya lösningar. Jag tror inte vi kan nöja oss med skattesänkningar, förenklingar och avdrag för vissa sektorer. Det kommer krävas åtgärder som sträcker sig in i LO:s makthegemoni på arbetsmarknaden.

Andra prioriterade områden är skolpolitik, psykisk ohälsa bland unga, miljöpolitik och hur framtidens välfärd ska finansieras och organiseras. Det kommer bli viktiga frågor för partiet att söka svar på.

Göran nu lämnar med fanan i topp. Han har skrivit klart sitt kapitel och lämnat för partiet att starta på nytt blad. Det bådar gott. Inom partiet känns att det blåser friska vindar och denna nystart har gett energi åt många att ta ett större ansvar inom partiet.

Göran kommer vara saknad. Vi har all anledning att tacka honom för det han gjort i svensk politik. Och som han sa i slutet av sitt tal;

”Sverige har aldrig varit så kristdemokratiskt som nu.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.