Högt pris för fackets makt

Skriver i Corren angående fackets agerande i fallet Ingeborgs bageri. 


Efter en vecka av blockad tvingades Ingeborgs bageri i Linköping till förhandling. Men företaget ansåg sig inte ha råd. Nu har facket tvingat butiksägarna Ahmed och Sema Mehdi att säga upp sin enda anställda. Vill facket ha fler i arbetslöshet och färre företagare?

I tisdags kom nyheten att facket försatt en anställd på Ingeborg bageri i arbetslöshet. Det blev konsekvensen av fackets hårda krav på företaget. Att facket tvingar företag till kollektivavtal är bekymmersamt. Vi har sett konsekvenserna av samma agerande förut där företag fått ekonomiska problem och i värsta fall gått i konkurs. Sanktionerna bygger på en syn där endast kollektivavtal är gott nog för att garantera anställdas villkor. Att konsekvenserna blir arbetslöshet verkar vara irrelevant.

Fackets stora makt är en del i bred problematik på svensk arbetsmarknad. Den starka arbetsrättsliga lagstiftningen gynnar i alltför stor utsträckning endast facket. Det gör att fackets stridsåtgärder riskerar att få oproportionerligt stora konsekvenser för företaget och de anställda. För att fler människor ska få jobb måste de små- och medelstora företagen få bättre förutsättningar. Inte sämre.

Jobben inom tjänstesektorn är ett viktigt första steg in på arbetsmarknaden. I synnerhet för alla de nyanlända och unga som vill jobba i Sverige. Mot den bakgrunden är det mycket märkligt av facket ända ner på lokal nivå gör allt i sin makt för att driva igenom ohållbara villkor. Ingeborg är bara ett av alla fall. Samtidigt motverkas företagen av en bred majoritet i regeringen. Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitik går enbart dem själva och facket till mötes. Det är direkt skadlig med kraftfullt höjda avgifter och skatter på företagare. Är det någon som tror att Ingeborgs bageri skulle få lättare att anställa när kostnaden blir högre?

Fallet Ingeborg spänner över den politik som varit och är förhärskande i Sverige. Ett fack med för stor makt och en socialdemokratisk politik som ser sig bäst lämpade att skapa jobb. För att fler ska jobb ska bli till måste fler vilja bli företagare. Då är fackets agerande direkt skadligt.

Vi unga kristdemokrater anser istället att det krävs sänkta avgifter för att anställa, lägre ingångslöner, minskade regelbördor och en mindre stel arbetsrätt. Det är – tvärt emot vad facket anser – bättre för människor, som får det enklare att gå från arbetslöshet till ett arbete. Det hade tjänat Ingeborgs bageri väl.

Thomas Nordvall
Carl Olehäll

4 kommentarer

 1. andersforss

  Thomas,

  Till att börja med är fackets makt för närvarande för liten jämfört med vad den borde vara. Med det sagt är fackets ambition att se till att alla företag som har anställda även har tecknat kollektivavtal inget annat än ett sätt att säkerställa att ”Flertalet alltid har makten över fåtalet”.

  I ett svenskt perspektiv innebär det att arbetstagarna är betydligt fler än arbetsgivarna och att arbetstagarna därför bör ha ett inflytande som är minst lika stort om inte större över arbetssituationens utformning.

  Alla de åtgärder som du föreslår är precis de saker som nu lett till att sjukskrivningstalen ökar i en aldrig tidigare skådad takt. Dessutom är anledningen till sjukskrivningarna allt som oftast psykosociala orsaker vilket tar längre tid att rehabilitera.

  Jag håller Alliansregeringarna och deras påfund Arbetslinjen som ensamt ansvariga för detta. Det går inte att ge arbetsgivarna oinskränkt makt över hur arbetet ska bedrivas. Det leder bara till den situation som skett under era 8 år vid makten, nämligen att stressen och arbetsbördan blivit större i och med att färre och färre ska utföra mer och mer arbete.

 2. Lars Gidlöf

  Hej

  Jag vet inte vad du jobbat i ditt yrkesliv men jag har lite frågor.

  1: Vad är det för fel för den anställde att bolaget som han/hon jobbar i har kollektivavtal?Vilka nackdelar ger det den anställde om bolaget har kollektivavtal?

  2: Vad är det för lika konkurrens om vissa bolag har kollektivavtal och vissa har det inte?

  3: Har du någon information om varför detta bageri inte har råd med kollektivavtal medans andra bagerier har det? det borde ju på samma marknad,med samma prissättning ha råd att ha det eftersom andra bagerier har det.

 3. Roger

  Klarar man inte att uppfylla lägsta kraven i kollektivavtalet ska man inte ha företag utan göra något annat.
  Det verkar vara alldeles för lätt att ha företag i Sverige . Hoppas det blir någon mera seriös som tar över bageriet .

 4. John

  Alltid fackets fel , med andra ord Arbetarens fel . Varje påhopp på facket är ett påhopp på arbetare . Tack för att du agerar och argumenterar mot facket ( arbetarn ) det bevisar vilket jävla Skitparti KD är .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.