LO tar inget ansvar

Skrev replik på LOs debattartikel i Folkbladet om arbetsmarknaden: http://www.folkbladet.nu/1453966/alla-unga-kan-inte-utbilda-sig

LO:s företrädare Per-Erik Johansson och Adam Wallgren skriver (13/2) att 2 800 ungdomar saknar sysselsättning i Västerbotten.
Det är ungdomar som riskerar ökad psykisk ohälsa. Vi delar helt klart LO:s oro. Det är ett självklart problem att Sverige har strukturellt högre arbetslöshet bland ungdomar än i jämförbara länder. I Tyskland är ungdomsarbetslösheten 7,2. I Sverige 21,8 procent.
Märkligt nog fortsätter Johansson och Wallgren att försvara den stelbenta arbetsmarknadspolitik som lett oss hit. Istället skyller de på förra alliansregeringen. En regering som med sänkt arbetsgivaravgift för unga, lägre skatter, bättre företagsklimat och RUT-avdrag skapat över 300 000 nya jobb. Det är istället med gammal protektionistisk lagstiftning och höjda skatter som LO vill skapa jobb.

Därför är det konstigt att de själva fastslår att ”politiker inte skapar jobb” samtidigt som de också pekar på “90-dagarsgarantin” som en bra åtgärd. Det är en direkt politisk sysselsättningsåtgärd som Socialdemokraterna vill införa. En symbolpolitik utan effekt. Vi har sedan 70-talet en lagstiftning som är anpassad till hur arbetsmarknaden såg ut då. Höga fackligt förhandlade ingångslöner, en stelbent arbetsrätt och turordningsregler har alla en negativ inverkan på personer utanför arbetsmarknaden. Därför har också Sverige hög arbetslöshet bland främst unga och invandrare. Arbetsskyddslagstiftningen måste anpassas.

Istället för att se till sitt eget ansvar vill Johansson och Wallgren utbilda bort arbetslösheten. Det stämmer att unga utan gymnasieutbildning är överrepresenterade bland arbetslösa. Men det beror knappast på att den gymnasieutbildning krävs bakom kassan. Om alla hade gymnasieutbildning skulle selektionen istället ske på högskolebehörighet. Det ända LO:s förslag skulle innebära är att kravnivån förflyttas uppåt. Det är att göra unga en björntjänst.

Vi är alla olika och unika. Alla vill och kan inte utbilda sig. Istället krävs en omreglerad arbetsmarknad som ger fler chansen.

Det behövs en bättre lärlingsanställning, lägre ingångslöner, avskaffade turordningsregler och företagsvänliga reformer. Annars kommer svenska ungdomar och invandrare fortsätta stå utanför, på den LO-reglerade arbetsmarknaden.

Felix Arnstedt
ordförande KDU Umeå
Thomas Nordvall
ekonomi- och arbetsmarknadspolitik
talesperson KDU

4 kommentarer

 1. Daniel

  Märkligt att trots alla de grejer ni gjorde i alliansregeringen hjälpte det inte ungdomsarbetslösheten. Otrygghet och piskor är inte vägen fram till en bättre arbetsmarknad av allt att döma. Så vem försvarar något stelbent i detta sammanhang? Tycker du inte pajkastningen är lite väl tråkig och att det finns ett stort mått av dubbelmoral i det du skriver?

  De 300.000 jobb du pratar om är dessutom inga som ni i alliansregeringen skapat. Jobbtillväxten är naturlig när befolkningen växer (många nya svenskar har flyttat hit). Tycker du inte det är ganska dumt att vara oärlig om detta och försöka påskina att ni skapat 300.000 jobb? Det finns en stor vinst i att vara just ärlig. Människor lyssnar mer till ärlighet än osanningar. Men betänk ifall ni skulle skapat dessa jobb (kan politiken skapa jobb i den borgerliga logiken?) hur kommer det då sig att arbetslösheten var högre när ni avsattes än när ni tillträdde? Hur kommer det sig att ungdomsarbetslösheten inte blev ljusare? Nåväl skyll på det internationella läget, men det är också bara en undanflykt för en misslyckad politik med tydlig klassprofil (ge mer till de rika på de fattigas bekostnad).

  Vänligen,
  Daniel

  • Thomas Nordvall (inläggsförfattare)

   Låt mig omformulera; Alliansen ”skapade” inga jobb. Men vi möjliggjorde för fler företag att skapa dem. Tycker du jobbtillväxten sett naturlig ut i andra europeiska länder, bara för att befolkningen växt? Du får läsa någon av konjunkturinstitutet och IFAU;s rapporter kring de olika jobbskapande åtgärderna alliansen sjösatte. Om du tar in det kommer du inse att jag inte ljuger. Du kommer också inse att du valt att vara väldigt selektiv utifrån din politiska ideologi. Jag tror faktiskt vänsterpartiet är det enda parti som helt missat finanskrisen. Det ekonomiska system du förordar har aldrig funkat Daniel!

 2. Bergis

  300000 nya jobb men då har du inte räknat med befolkningsökningen under er tid vid makten. De få jobb som trots skapades var väl skitjobb inom restaurangnäringen. Sen förstår jag inte ditt resonemang om höga ingångslöner. Ta ett skitjobb som städare eller köksbiträde. Dom har knappast över 20000kr i ingångslön före skatt. De pengarna räcker knappt till att betala hyra och räkningar, ändå vill du sänka lönen.

  • Thomas Nordvall (inläggsförfattare)

   Till skillnad från dig tycker jag alla jobb är viktiga. Tjänstejobb är verkligt viktiga. 20 000 är väl ingen dålig lön för att inte behöva utbildning, erfarenheter mm? Själv fick jag ut 11-12 000 under många herrans år och var nöjd med det. Någonstans ska man börja och erfarenheten av de jobben har lagt grund till att jag också kunna klättra uppåt. Det är den resan du tar ifrån ungdomar genom den inställning du har.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.