Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Hotad vid fullmäktige?

Hans Lindberg och Umeå kommun vill göra alla anställda ”hemliga”

I en artikel i gårdagens VK (länk här) kunde vi läsa att Hans Lindberg och tillväxtdirektören Johan Gammelgård vill inskränka allmänhetens insyn i det offentliga genom långtgående begränsningar i offentlighetsprincipen. När Hans uttalar sig om orsakerna till denna kraftiga begränsning av en grundlag så säger han att det är för att lösa en problematik gällande hot och våld mot de anställda.

”Vi kan se en hotfullare stämning i samhället. Därför måste vi som arbetsgivare, utifrån arbetsmiljölagen, vidta åtgärder för att kunna garantera en säker arbetsmiljö”

Hur ser problematiken kring hot och våld ut i Umeå kommun? (VK’s fråga)

”Den är påtaglig, speciellt där beslut fattas och där anställda möter individer.”

Hot och våld är aldrig okej och är det så att anställda får utstå hot och våld när de möter individer (jag gör tolkningen att han här med individer avser medborgare) så måste naturligtvis något göras åt detta. Allra mest anmärkningsvärt här är dock det faktum att Hans säger att detta med hot och våld är påtagligt speciellt där beslut fattas. Jag kan inte tolka detta på något annat sätt än att den hotfulla stämning som Hans beskriver alltså även letat sig in i nämnder och fullmäktige för det är väl där alla beslut fattas trots allt! Den bild jag här får upp i mitt huvud är inte helt olik de scener vi emellanåt får se från ryska duman där det ibland debatteras flitigt med nävarna, troligtvis efter en riktigt stärkande vodkalunch…

Om vi ska bli något allvarligare för ett ögonblick så är det här med minskad insyn och att stänga medborgarna ute inget nytt för vår politiska ledning! Det är ju trots allt bara några veckor sedan som de kom med förslaget att allmänheten ej längre skulle ha tillträde till beslutsmöten i samma utsträckning som tidigare. Vi har även sett ett misstänkt försök att låta kommunens jurister lura medborgarna genom att hänvisa till ej längre gällande regeldokument. Även i övrigt så kan vi se att det blir allt svårare för medborgarna att få insyn i vad politikernas beslut egentligen grundas på. Så att det blir hemligare och hemligare råder det nog inget tvivel om!

Det vi nu ser i Umeå är en kraftig urholkning av de grundläggande demokratiska värderingarna, som bygger på öppenhet och insyn. Det vi istället är på väg mot är ett samhälle helt utan den demokratiska öppenheten där medborgarna inte kan räkna med att ha någon som helst insyn i de förtroendevaldas förehavanden. Lite märkligt är det att socialdemokraterna i Umeå så hårt driver denna linje som trots allt måste sägas stå i ett totalt motsatsförhållande till deras egna grundläggande värderingar.

Att gräva fram förklaringarna till att Hans Lindberg & CO vill skapa en alldeles egen hemlig klubb helt utan insyn kan vi kanske lämna till lite mer seriösa politiska murvlar, som just nu säkerligen för fulla muggar håller på att färdigställa en hel artikelserie om den osunda maktcentrering som vi just nu kan bevittna i Umeås S-topp. Det här har faktiskt potential att bli minst lika intressant som artiklarna om en annan hemlig klubb, nämligen frimurarna!