Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Lämplighetsprövning av kommuner

Låt kommunerna bevisa att de kan driva skolor!

Inför lämplighetsprövning för kommuner som vill bedriva skolverksamhet. Svenskt Näringsliv ställer krav på regeringens skolkommission. Vid stora brister ska Skolinspektionen kunna tvångsförvalta kommunala skolor, föreslår Tobias Krantz, chef för Utbildning, forskning och innovation på Svenskt Näringsliv och ledamot i regeringens skolkommission.

Tobias Krantz kommer till slutsatsen att det nu krävs skarpare insatser mot kommunala skolhuvudmän. Allt för många kommuner saknar de organisatoriska, ekonomiska och kunskapsmässiga förutsättningarna för att bedriva skolverksamhet.

Ofta handlar det om små kommuner med svagt elevunderlag. Men även större kommuner misslyckas. Dessa kommuner saknar helt enkelt förutsättningarna eller förmågan att bedriva det kvalificerade och systematiska kvalitetsarbete som Skolinspektionen finner hos de stora skolkoncernerna.

Umeå kommun verkar tyvärr höra till den kategori av större kommuner som på papperet har alla förutsättningarna men sedan i praktiken totalt saknar förmågan att bedriva en hållbar skolverksamhet på ett vettigt sätt.

Denna väckarklocka borde till och med kunna räcka till för att väcka Umeås slumrande skolpolitiker. Med tanke på den häpnadsväckande kortsiktighet som politikerna uppvisar i hanteringen av kommunens skolfrågor så sitter de säkert och darrar av skräck just nu. För tvångsförvaltning av Umeås skolor låter faktiskt riktigt rimligt med tanke på hur situationen är just nu på Umeås skolfront. Ja ska vi vara helt ärliga så borde väl egentligen hela Umeå kommun tvångsförvaltas. För de signaler som vi har fått kring hur arbetet med Umeås budget fortlöper är väldigt oroväckande, kaos råder, allt är framskjutet och troligtvis sliter finanschefen sitt hår i vånda eftersom det helt och hållet saknas vettig styrning från den politiska ledningen. Men vi kan väl ta det hela steg för steg och börja med att tvångsförvalta skolan…

Länk till originalartikeln hittar ni här: Lämplighetsprövning av kommuner

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.