Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

KSAU, Kulturen Stjäl Alla Utbildningsslantar

Vissa politiker hävdar dock att KSAU betyder, Kommunstyrelsens arbetsutskott. Jag tvivlar kraftigt och tror nog mer på den alternativa lydelsen. Så jag är definitivt inte övertygad. Men idag får vi kanske se hur det ligger till med den saken…

Med tanke på att det idag är sammanträde i KSAU kan vi väl nästan räkna med att förra mötets återremitterade slamkrypare återkommer med förnyad kraft. Ärendet jag tänker på från förra mötet heter: Omdisponering mellan nämnder 2016 – Norrlandsoperan. 

Men ärendet borde nog egentligen heta Omdisponering av skolans slantar till Norrlandsoperan för det är vad jag tror att det faktiskt handlar om. Här nedan ser ni förra mötets beslutsförslag i det aktuella ärendet:

Skärmavbild 2016-05-23 kl. 22.10.06

Ärendet blev återremitterat och dyker som sagt säkert upp även idag. För eventuellt nytillkomna läsare kan jag påminna om att jag redan tidigare flaggat för att dessa pengar för investering i upprustning av kulturen ograverat kommer att tas från skolans investeringsbudget och då självklart i första hand drabba landsbygdsskolorna.  Det blogginlägget hittar ni här: Re(NO)vering med skolpeng…

Självklart hoppas jag att det inte blir så, men hela upplägget luktar riktigt illa så jag är kraftigt oroad inför dagens möte. När sedan protokollet blir offentligt får vi se om politikerna vid rodret lyckas överraska positivt för en gångs skull. Personligen betvivlar jag dock detta…

I beslutet om återremiss andades det inte för ett ögonblick om att det var ett problem att ta pengar från skolan, förlåt omdisponera mellan nämnder menar jag förstås… Så här löd beslutet om återremiss:

Skärmavbild 2016-05-23 kl. 22.46.24

Kärnfrågan här som jag ser det är att de tänker ta från den fattiga skolan för att ge till den rika kulturen. Detta nämns inte överhuvudtaget, det enda återremissen handlar om är att tydliggöra arbetsmiljöproblemen och säkerhetsriskerna på NO. Smart där, för ingen kommer väl att opponera sig mot något som har ett så gott syfte. Inte ens jag tycker att man kan fuska med arbetsmiljö och säkerhet. Kors i taket…

Men om vi drar det hela till sin spets så är det alltså viktigare med kulturarbetarnas arbetsmiljö och säkerhet än barnens. Att barnen har trånga och dåligt anpassade lokaler samt att de skickas ut på på dåliga vägar veranda dag från tio års ålder det handlar uppenbarligen inte om arbetsmiljö och säkerhet. Är det inte lite märkligt???

Så kära KSAU’are om ni idag sitter och ska fatta beslut om hur ni ska lösa problemen på Norrlandsoperan kan ni väl lova att ni tänker efter ett ögonblick extra om det skulle råka vara så att ni funderar på att tillstyrka ett beslut om att norpa mer skolpengar. Eftersom KSAU är en ganska S-tung samling så skickar vi med några av era egna visdomsord inför dagens möte:

”Det är också helt centralt att vi känner solidaritet med de människor som ska leva här i framtiden. Barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Vilken framtid de ska gå till mötes bestämmer vi som lever i dag. Hur skulle du vilja att vi agerade om situationen var den omvända?”

Lycka till…