Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Axebro har gått för långt!

Åtminstone så tycker Hans Lindbergs spökskrivare det!

Först och främst måste jag säga att det var på tiden att någon socialdemokrat till sist gjorde ett försök att bemöta den bild jag har presenterat av Umeås politiska kaos de senaste fyra månaderna. Den enda tolkning jag kan göra utifrån detta är att de ledande socialdemokraterna hållit med om allt jag sagt fram till nu…

Lena Sandlin vars åsikter vi kan följa när hon skriver Hans Lindbergs blogg tyckte uppenbarligen att måttet nu var rågat. Den där Axebro använde två våldsamma kraftuttryck i beskrivningen av hur Guitargate har hanterats. Det som Sandlin ansåg vara grova övertramp finns att läsa i mitt blogginlägg, ”Vad är det Hans Lindberg inte förstår?”

Vilka var då de kraftuttryck som fick Sandlin att tycka att jag gått över gränsen så i den milda grad att hon kände sig tvungen att kliva fram från den anonyma tillvaron som spökskrivare? Håll i hatten nu gott folk, ni kanske rent av måste tvätta munnen med tvål om ni låter dessa uttryck passera era läppar:

  • Moraliskt tveksamt
  • Regelvidrigt

img_1331.jpg

Ja du Lena!

Jag har inget minne av att jag någonsin begränsat mig till att endast referera till att KSAU’s beslut i frågan skulle vara omoraliskt och regelvidrigt. Jag avser förstås hela hanteringen av frågan allt från politiker, tjänstemän och kommunala bolag. Men jag kanske måste förtydliga mig lite, den här typen av kraftuttryck kan man ju inte slänga sig med hur som helst. För att göra det enkelt så punktar jag här nedan upp några av mina utgångspunkter:

  • Bostaden, ett kommunalt bolag, fattar beslut om sponsring av Gitarrmuseet medan de fortfarande var ett aktiebolag. Detta anser jag vara regelvidrigt då det strider mot Bostadens egna regler samt mot kommunallagen. Jag tycker dessutom att det är omoraliskt. (Troligtvis gäller samma sak för UPAB och Umeå energi)
  • Bostadens fd VD Ann-Sofie Tapani, beviljar bidragen till Gitarrmuseet och ”belönas” med en styrelsepost och troligtvis ett gratis medlemsskap. Precis som Anna Olofsson som också blev medlem gratis. Det här är gravt omoraliskt och strider mot själva grundtanken kring ideella föreningar. Köpa styrelseposter med bidrag/sponsring är både omoraliskt och regelvidrigt. Föreningens stadgar och årsmötesbeslut talar ju tydligt om hur man blir medlem och detta regelvidriga förfarande fanns inte beskrivet. (Om kommunen resp. Bostaden betalat medlemsavgifterna är det hela ännu värre)
  • Hans Lindberg har klart och tydligt sagt att han inte ser några problem med att ge bidrag till Gitarrmuseet nu när de blivit en förening, vilket måste betyda att han såg problem med bidragen när det handlade om ett aktiebolag. Eftersom kommunallagen säger att enskilda näringsidkare inte får gynnas är det ganska uppenbart att föreningen skapades för att kringgå detta. Detta förfarande anser jag vara både regelvidrigt och framförallt väldigt omoraliskt.
  • Att vara delaktiga med att sätta upp en i princip sluten föreningsstruktur, i en förening där kommunen har så tydliga ”ägarintressen”, trots att det strider mot kommunens och skatteverkets regler för ideella föreningar kan i mina ögon inte heller anses vara något annat än regelvidrigt och omoraliskt.
  • Vad gäller beslutet i KSAU så är det väl troligen så att alla inte haft nog bra underlag för att fatta ett korrekt beslut, för det är ju ingen nyhet att det är lite si och så med vilka som får ta del av all väsentlig information inför beslut. Detta är inget unikt i KSAU utan vi har även sett detta faktum i För- och grundskolenämnden där inte alla ledamöter fick de underlag de behövde, trots att de efterfrågade dem. Jag nöjer mig med att säga att det inte är OK, men troligtvis skulle vi kunna slänga in ett par riktiga kraftuttryck gällande detta…
  • Ja listan kan göras i princip hur lång som helst men jag tror vi nöjer oss här.

Lena! Jag tror problemet helt enkelt är att vi utgår från olika moraliska måttstockar i vår bedömning av denna hantering!

Min måttstock kallas sunt förnuft, vad kallar du din?

10 kommentarer

  1. Kerstin Hammarberg

    Har sagt det förut, men det tål att upprepas. Din undersökande, tecknande och journalistiska förmåga är suverän. Spökskrivarens inlägg i debatten innebär endast, att respekten för Umeå kommuns styre dyker ännu längre ner under nollstrecket.

    • Robert Axebro (inläggsförfattare)

      Hej Kerstin!
      Tack för de värmande orden 🙂
      Spökskrivaren kanske skulle ha gjort som de övriga i S, nämligen att försöka tiga ihjäl det hela…

  2. JonasE

    Jag förstår att dom på kommunen tycker du är tröttsam – det kan ju inte vara kul att faktiskt behöva stå för det man gör, när man gör fel……….att dom sen mörkar och nekar tyder ju bara på att du har rätt, och att det är Kommunen som gjort sanningen till ett problem…….

    • Robert Axebro (inläggsförfattare)

      Hej Jonas!
      Med minskande politisk öppenhet och transparens blir självklart sanningen lite besvärande emellanåt! Hoppas att det framöver blir en förändring för det skulle underlätta både för politikerna och de som vill granska dem…

  3. Lena Sandlin

    Spökskrivare? Jag arbetar som politisk sekreterare. Det innebär att jag förbereder och tar fram underlag till den socialdemokratiska fullmäktigegruppen. När jag kommenterar saker via min Facebooksida gör jag det naturligtvis som privatperson.

    • Robert Axebro (inläggsförfattare)

      Hej Lena!
      Vill börja med att ge dig en stor eloge för att du bemödar dig att kommentera detta! Sedan är det ju också extra roligt att du finner mina inlägg nog intressanta för att lägga tid på att läsa dem! 🙂
      Ber om ursäkt för att jag titulerade dig som Spökskrivare men dels lät det lite ”bättre” och dels kändes det lite befogat efter att Hans nu gått ut med att han står bakom allt som skrivs i hans namn oavsett om han skrivit själv eller inte.
      Självklart vet jag att du har fler strängar på din lyra genom ditt politiska uppdrag. Men som sagt Spökskrivare låter ju lite mer lockande…
      Vidare så anser jag dock generellt att man i egenskap av offentlig person nog har svårt att i vissa specifika frågor hävda att man uttalat sig som privatperson även om det skett på Facebook. Men som sagt så uppskattar jag verkligen din kommentar, jag tror att det gynnar båda sidor och att det kan vara ett steg på rätt väg…
      Med vänlig hälsning,
      Robert Axebro

  4. Pingback: sex games tentacles

  5. Pingback: 1refugees

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.