Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Kommunen JO-anmäld

Vi är många som haft problem med att få ut handlingar från kommunen och när väl något levererats så är det ofta obrukbart. I vissa fall svarar de inte ens på begäran, så med anledning av detta har nu kommunen JO-anmälts…

Här nedan finner ni den JO-anmälan som skickades in vid ett-snåret inatt! Efter mycket vånda så tyckte jag ändå att det var befogat med tanke på hur svårt vi upplevt att det varit att få ut uppgifter gällande framförallt skolfrågan i Bullmark och Botsmark. Hela strukturen kring den stuprörsorganisation som byggts upp motverkar dessutom effektivt alla försök att granska den kommunala verksamheten och så ska det väl ändå inte få vara!

Mot vem riktas anmälan

Myndighet och/eller tjänsteman som anmälan riktar sig mot

Anmälan riktas mot Umeå kommun. Specifikt i detta fall gäller det framförallt För- och grundskolenämndens registrator. Generellt så gäller detta dock hela Umeå kommuns organisatoriska struktur som kraftigt motverkar medborgarnas möjligheter att få ut relevanta handlingar.

Beskrivning av ärendet

Den 23 maj 2016 skickade jag en begäran om att få ut offentlig handling i form av ett protokoll från För- och grundskolenämndens arbetsutskott. Begäran skickades i form av e-post till registrator i aktuell nämnd. Efter detta har jag inte hört något från kommunen i frågan.

På vilket sätt anser Ni att myndigheten/tjänstemannen har agerat felaktigt?

Jag anser att tjänstemannen här agerat felaktigt på så vis att denne efter 14 dagar fortfarande inte levererat någon handling och ej heller angett något skäl till att den aktuella handlingen inte skulle kunna lämnas ut. Här borde kommunen även ha gett mig någon form av besvärshänvisning om det nu var så att det aktuella protokollet skulle vara för tidskrävande att ta fram, vilket inte låter så sannolikt. Så detta till synes enkla ärende har definitivt inte hanterats med den skyndsamhet som lagen kräver.

Övriga upplysningar

Generellt så är det väldigt krångligt och tidsödande att försöka begära ut handlingar från Umeå kommun. Umeå kommun har byggt upp en struktur där varje nämnd har sitt eget diarium vilket innebär att de har 17 st olika diarier. I de fall man vill begära ut t.ex. ekonomiska uppgifter som ligger till grund för beslut så måste man veta exakt vilken uppgift som skall begäras från vilket diarium eftersom det ofta är flera nämnder inblandade. Som vanlig kommuninvånare vill man kunna vända sig till ett enda ställe för att få fram underlag gällande den verksamhet man vill ta del av. Man ska inte själv behöva leta sig fram till varje separat siffra i denna labyrint som skapats. I den ogenomträngliga struktur som nu råder i Umeå kommun är hanteringen av den här typen av ärenden allt annat än skyndsam. Dessutom får man inte veta exakt vad som måste begäras från ett annat diarium förrän en handling eventuellt levererats eller när avslag ges, detta innebär att man tvingas gå igenom denna procedur med orimligt mycket väntan för att ett flertal gånger tvingas begära ut underlaget del för del. Så en såpass grundläggande sak som att få ut en resultatredovisning för en skolenhet är ett i princip ogenomförbart projekt eftersom uppgifter splittrats upp på flera olika ansvariga nämnder/diarier och det faller tillbaks på den som begär ut uppgifter att själv ta reda på var respektive uppgift skall begäras ut. Dessa omständigheter skapar en situation där det som vanlig medborgare är i princip omöjligt att få ut någon form av vettigt underlag från kommunen. Detta utgör ett allvarligt hot mot den demokratiska processen i Umeå kommun.