Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Fyra år till med alliansen!

Det ser onekligen ut att bli så. Kanske är det som jag filosoferat förr, kanske behöver det bli ännu sämre innan det kan bli bättre. Kanske är det så att det måste svida rejält i plånboken, vilket det kommer göra under alliansen, för att människor ska vakna och inse att de inte vill ha en sådan här regering.

Det tycks mig som om många tyvärr gått på alliansens politiska trams och tyvärr inte ser längre än näsan pekar. Att man har tusen kronor mer idag, javisst, men vad kommer det innebära för välfärden på några års sikt? Det kommer vi alla att drabbas av, den försämring av välfärden som alliansen både förutser och planerar med sina åtgärder.

Privatiseringsiver, tanken om varje människa som en ö (extrem individualism för att förhindra att människor sluter sig samman) och det ständiga tjatet om frihet (har ni glömt att den fattige är ofri?). Dessa begrepp är den teoretiska sidan av det hela.

Den praktiska sidan är jobbskatteavdrag (i syfte att underminera välfärden, varpå privata försäkringar ska "rädda" de som har råd), försämringar i a-kassa, utförsäkring av sjuka och den inhumana arbetslinje som alliansen bedriver. 

Allt detta tillsammans, ideologin i kombination med de praktiska åtgärderna, håller på att skapa ett egoistiskt sköt-dig-själv-och-skit-i-andra-samhälle. Uppenbart är att denna helhetsbild ännu inte är tydlig för alla. Opinionsundersökningarna säger att vi behöver fyra år till av denna egoism och privatiseringsivrande profithunger (som gynnar företagarna och inga andra) innan något uppvaknande kan ske.

So be it. Jag när dock en naiv förhoppning om att ni på valdagen tänker om, ni, en majoritet som högern aldrig gynnat och aldrig kommer gynna. För landets och för välfärdens och för jobbens skull, snälla vakna!

Otaliga gånger försöker högern göra gällande att vänstern kör en "bidragslinje", vad nu det skulle innebära. Alla, vänster som höger, inser att arbete är vägen framåt och socialdemokraterna har en strategi för fler jobb. Tyvärr tycks dock många gå på högerns planterade fördomar om bidragslinjen. Snälla, var lite kritiska! Detta är en valstrategi, inget annat! Rösta rätt, rösta rött!

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer

  1. Uffe N

    Om man lägger politiska idéer åt sidan så tycker jag inte att det är en bra sak att samma parti (eller grupp av partier) sitter i regeringsställning för länge. Och regeringen Persson hade suttit för länge: höga företrädare för S pratade om att moderaterna kommit till makten genom en statskupp när det var klart att S inte kunde fortsätta regera! Det om något är ett tydligt tecken att de suttit för länge.
    Men det samma gäller nuvarande regering: om den får sitta mer eller mindre oförändrad kommer den förr eller senare att behöva bytas ut, även om man gillar deras politik.

  2. Uffe N

    Dessutom finns det en aspekt till: med tanke på hur diverse höga tjänstemän tillsätts i landet måste det vara lite rotation på regeringarna, som annars kommer att ha tillsatt tex alla positioner som landshövdingar med sina egna partikamrater. Och det är knappast tanken att ett enda parti skall tillsätta sådana positioner…

  3. Alejandro Caviedes

    Jag tycker Uffe har en poäng. Sverige behövde en paus från Göran Persson. Socialdemokraterna behövde en paus för att reflektera vart de är på väg. Men jävlar vad dyrt priset blev! Högern fick regera och snabbt vad det var började de rusta ner välfärden i snabb takt. 4 år av moderatstyre är mer än nog. Högern måste bort! För folkets skull!

  4. Conny Forsström

    Svar till Alejandro Caviedes (2010-07-29 14:27)
    Ett fruktansvärt pris. Folk insåg nog inte hur långtgående konsekvenserna skulle bli, och har i värsta fall kanske inte ens nu insett det. Men jag hoppas jag har fel.

  5. Uffe N

    Jag är inte övertygad att priset på ytterligare fyra år med regeringen Persson hade varit nämnvärt billigare än priset för ett byte. Annorlunda, ja. Men inte nödvändigtvis billigare i längden. Men som sagt, det var dags för ett byte, oavsett.

    Även om jag ibland kritiserar USA så har de en sak jag gillar: efter två mandatperioder på presidentposten kan du inte bli vald till president mer. Kanske vi skulle ha något liknande i Sverige: ett visst antal mandatperioder du kan få ha samma ministerpost, innan du måste byta. Tyvärr betyder det att om vi hittar en minister som brinner för uppdraget….

  6. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2010-07-30 22:42)
    Jag kan hålla med dig till viss del. Det är trots allt så att den förda partipolitiken är det viktigaste, inte vem som sitter på posten. Men som jag observerat tidigare, vid mer fokus på person än politik gynnas högern. Fokuserar vi enbart på politik vinner vänstern opinionen, precis som i detta val där moderaterna ”hotar” med Mona Sahlin och smutskastar henne. De har gjort det till ett personval i motsats till ett politiskt vägval. Månde folket bara inte svälja det betet….

  7. Mr Z

    Varför skulle de bli bättre med en röd regering? Du har själv skrivit att du inte vill ha ett nytt Sovjet, men vad var det enligt dig för fel med det systemet? Där om något hade du ett system, där staten i princip ägde och styrde allt. Hur kommer det sig då att människorna i det forna Sovjetunionen inte hade det så bra, trots att staten skötte i princip allt? Om högerns politik är fel med privata entreprenörer, fri konkurrens etc. och den Sovjetiska modellen med full statlig kontroll också är fel, vad är då en röd regerings universallösning?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.