Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Skattefusk på hög nivå!

Vad säger ni alliansare, om de 133 miljarder i skatt som staten går miste om p.g.a. skattefuskande företag? (Siffran från Alejandro Caviedes blogg) Nej, istället har alliansen tagit BORT revisionskravet för små och medelstora företag. Att sanktionera fusk är tydligen ok så länge det är företag som fuskar. Jag har inga siffror på hur mycket det kostar staten att enskilda fuskar. För det första så förekommer det inte i så stor omfattning. För det andra så lär det inte ens vara en TIONDEL av företagens skattefusk. Nå, är det nu lika viktigt att stoppa företagsfusket?

Vad konstigt att detta inte förekommer i er retorik om fusk!!! Eller kanske INTE så konstigt om man betänker högerpartiernas historiska ryggdunkar åt de bemedlade i samhället…

Ja, jag vet, har skrivit om detta men det tål, precis som alliansen upprepar sin retorik, att upprepas gång på gång tills man får ett svar!

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

25 kommentarer

  1. Conny Forsström

    http://blogg.vk.se/alejandro/2010/07/19/svarta-ganget-179787/#kommentarer
    Elfte inlägget uppifrån, jag klistrar också in vad han skrev här:
    ”Enligt de senaste siffror jag fått tag på så försvinner 133 miljarder årligen i skattefusk, och den absoluta merparten (60%) står små- och medelföretagen för. Istället för att skärpa kontrollen har regeringen tagit bort småföretagens skyldighet att tillämpa revision. Utöver det tvingas skatteverket halvera sin kontrollverksamhet för att regeringen gett dem fler uppgifter utan att finansiera dem. GIssa vilka: administrera rutavdraget.”

  2. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2010-08-03 18:55)
    Det blir nog inga problem att få fram källor skulle jag tro. Under tiden så kan jag ju fråga dig och andra på högersidan vad ni tycker om sådana här siffror och alliansens beslut att ta bort revisionen på små och medelstora företag. Samtidigt som skatteverket alltså får mindre resurser att kontrollera. Men att försöka måla ut arbetslösa och sjuka som bidragsfuskare, det gör regeringen (och i alla fall en del av dess anhängare) gärna. Även om det finns ett litet antal som fuskar, ja, ok, dessa jagar regeringen med blåslampa. När ska företagen jagas?

  3. Janet

    Du kan fortsätta ljuga och ljuga. Vi kommer ändå inte få ditt kommunist drömsamhälle i Sverige. Flytta till Nordkorea om det nu är så dåligt här.

  4. Uffe N

    På CIAs sida (https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sw.html) framgår att Svenska statens budgeterade inkomst är 217,6 miljarder US$. Det borde bli omkring 1500 miljarder svenska kronor.

    Hur då svenska företag skall kunna fiffla undan 133 miljarder vet jag inte… Det blir var tolfte krona som fifflas bort.

    Den enda slutsats jag kan dra så här långt är att jag inte tror på ACs siffror, innan jag fått en trovärdig källa.

  5. RWR

    Uffe N: Källan är skatteverket och försiktighet skall iakttagas då det bara är en grov uppskattning. Den största delen är svartjobb ca 66% så utan ROT och RUT lär siffran växa!

    Ladda ner här: http://www.skatteverket.se/download/18.2ef18e6a125660db8b080001132/15212.pdf?posid=11&sv.search.query.allwords=Vad

    Conny: Du uttalar dig om frågor du inte ens kontrollerat källan på! Men det är väl som alltid i socialist leden den kollektiva ledaren har aldrig fel!

  6. Uffe N

    RWR: på vilken sida på det jättedokumentet förekommer de 133 miljarder som AC pratar om? Själv hittar jag bara, på sida 209, att det skall fifflas för 7,3 miljarder

    ”Uppbördsförlusterna… uppgick år 2008 till cirka 7,3 miljarder kronor eller 0,5 procent av den totala skatteuppbörden.”

    Och jag vill påpeka att där är en ohygglig skillnad mellan 133 och 7,3 miljarder.

  7. Uffe N

    Vad gäller rent fusk med skatten skulle jag faktiskt tro att det är som CF säger: att privatpersoner fuskar mycket mer. Åtminstone om man ser till antalet fuskare: jag tror fler personer än företag fifflar med skatten. Och anledningen är enkel: myndigheterna har inte lika mycket koll på privatpersonerna som på företagen.

  8. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2010-08-04 12:25)
    Ser man till antalet miljarder som fuskas bort..vilka ”vinner” då? Knappast fattiga privatpersoner. Det lär i första hand vara företag och i andra hand rika som vet hur man ”kommer runt” regler och bestämmelser.

  9. RWR

    Uffe N: Det du tittat på är Uppbördsförlusterna dvs de skatter som var förväntade men inte kom in pga tex konkurs. Dessa ökar alltid i lågkonjunkturer.

    Ta en titt i kapitel 10 under 10.10 finns en ”Skattefelskarta”. Men som sagt ta den med en nypa salt.

    Eftersom Conny inte läser på utan bara lyssnar på andra likasinnade har han inte upptäckt att privatpersoner och sk. Microföretag står för den störst delen! DVS den stora delen fuskas bort av vanliga svenssons:)

    Notera också tabell 10.6: Det är 9% arbetslösa och 9% långtidssjukskrivna som svartjobbar! Det är totalt 34000 personer!

  10. RWR

    Det finns 2 viktiga slutsatser:

    1) Det är som Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand påpekar att det skulle istället kunna ge 1000kr i sänkt skatt till landets löntagare. Se: http://www.rod.se/politikomraden/utbildning_och_skola/Skattefusket-kostar-133-miljarder/ Sänkt skatt gynnar också viljan att betala skatt då en faktor till fusket är just att man tycker att skatten är för hög.

    2) Genom tex RUT så kan vi se till att göra svarta jobb vita. Varför ska mansdominerade yrken gynnas av ROT men kvinnodominerade straffas utan RUT? Vad skiljer Eva som skruvar gips från Adam som städar?

  11. Uffe N

    CF: om man ”kommer runt” lagar och paragrafer har man inte fuskat, tycker jag. Det är när man medvetet uppger fel siffror eller undanhåller uppgifter som man fuskar.

    Jag delar inte din uppfattning att ”de rika” vet hur man ”kommer runt” lagar/paragrafer. De köper sig den kunskapen: genom att anlita en skatteexpert för 50K kan de spara 300K på skatten. Och så länge det är lagligt har jag inget emot det.

  12. Uffe N

    Och vad gäller rent fusk, där man medvetet bryter mot lagar/paragrafer för att minska sin skatt tror jag inte att de rikaste tjänar mycket på det: de kollas så pass ordentligt av myndigheterna att chansen att inte bli upptäckt är ganska liten. Jag tror mer att det är ”vanliga knegare” som fuskar för några tusenlappar som är vanligare: antalet vanliga knegare är så stort att chansen att åka dit är ganska liten. Alltså är det värt risken för de flesta vanliga knegare att försöka lura till sig någon tusenlapp på skatten.

  13. Conny Forsström

    Svar till Andreas Jansson (2010-08-05 16:15)
    Jo, nästan så länge som jag haft blogg har det funnits varianter av mitt namn. Jag får väl se det som smicker att jag av alliansanhängarna ses som så betydande i opinionsbildningen att en del av dem t.o.m. parodierar mitt namn 😉

  14. Uffe N

    Jag väntar mig inte att du tar Thatcher, och det hon säger, på allvar. Men du kan knappast förneka att en viktig del av vänsterns politik är att beskatta ”de rika” extra hårt, för att få medel till statens åtaganden. Och det lär medföra att förr eller senare står staten där utan ”rika” att beskatta…

    Och jag skriver rika inom citattecken eftersom begreppet inte har definierats.

  15. Mr Cool

    Du är rolig du Conny för först säger du att du har INGA siffror på vad det privata fusket kostar staten och i nästa andetag hävdar du att det inte förekommer i så stor omfattning. Sen hävdar du att det inte ens är en tiondel av företagens skattefusk!!! Jag försvarar inte på något sätt företagens skattefusk men vill skonsamt meddela att just avdragsmöjligheten som över tiden skapats av vänstern som är grogrund till eventuellt fusk och likaså möjligheten att nolltaxera privat.

    Men som vanligt saknar du helt verklighetsförankring i dina jämförelser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.