Dag 1: Ingen pizza för mig!

Av , , 2 kommentarer 3

Nytt år och nu är jag i gång med inledningen av fastan. Jag kommer att köra en kort nedtrappning, eftersom jag vet att kroppen klarar av det. Jag tog min sista kopp kaffe i morse. Kaffet är det som jag minst av allt brukar sakna, men jag har aldrig varit någon stordrickare.

Jag vet att de som är storkonsumenter av kaffe också ofta får mycket huvudvärk på grund av kaffeabstinensen.

I dag körde jag sallad och frukter fram till klockan sex i kväll och går sedan över till juicer. Det som står på menyn i kväll är tomatjuice, äppeljuise och mintte. Detta samtidigt som jag vet att många svenskar frossar i en pizza. Nydagen är ju den största pizzadagen på året.

Det är klart att det känns i kroppen redan nu att matintaget upphört och vemodigt psykiskt att veta det inte blir nån mat på två veckor. Men det känns oerhört skönt redan nu att inse att fastan har börjat och jag känner mig jättetaggad! Att jag samtidigt i dag gör mitt sista helgpass bidrar till att humöret är på topp.

Tveka inte. Ta steget mot två spännande veckor och friskare kropp!

Här är allt du får dricka

Av , , 3 kommentarer 0

Att fasta innebär att du rengör kroppen från gifter och laggprodukter som samlats i cellerna under åren. Det är alltså inte i första hand en bantningsmetod.

Fastan har varit med som en mänsklig botemetod sedan urminnes tid. Det viktiga om man fastar är att göra det seriöst. Det här schemat visar när och vad du ska dricka. Om du sedan byter ut morotssaft mot rödbetssaft är av mindre betydelse. Det viktiga är mångfalden. Både fruktjuicer och rotfruktsjuiser och buljonger.

>> Här är hela schemat igen  för två veckor

Nedtrappning efter tolvslaget

Av , , Bli först att kommentera 0

Nu har jag bestämt när jag ska börja min fasta.

Efter tolvslaget på nyårsaftonen börjar jag nedtrappningen under nyårsdagen. Egentligen ska man ha två nedtrappningsdagar, enligt det schema jag delgett er, men jag har fastat så pass länge (sedan 1980) att jag vet att min kropp klarar sig med en dags nedtrappning.

Sedan går jag ”all-in” för fasta från och med 2 januari. Jag har inte bestämt hur länge jag ska köra, men minst 10 dagar och gärna längre. Det beror på hur jag mår och hur min arbetssituation och livet hemma ser ut.

Det jag lärt mig genom åren är att man blir ganska asocial under fasteperioden. Inga luncher med arbetskamraterna eller familjemiddagar hemma, men det har de lärt sig stå ut med. Svårast att acceptera fastandet har min gamla mor, som i över trettio år, trott att jag ska hungra ihjäl eller tyna bort. Såna är väl mödrar. Det ingår i deras nedärvda, biologiska gener att se till att barnen har mat, äter och är friska.

På tal om friskhet. I vår familjs sedvänjor på nyårsaftonen vid tolvslaget ingår att dela ett äppel och äta varsin bit. Den seden kommer från min framlidna svärmor, som härstammade från Skåne. Äppelbiten skulle  ge hälsa och välmående under det kommande året.

Det är en tradition som vi tagit till oss och som nu sprider sig bland våra släktingar och vänner. Det här nyåret kommer äppelbiten att bli väldigt symbolisk för min egen del eftersom den innebär början till min fasta. För bättre hälsa och ett friskt 2018.

Är du redo? Nu trappar vi ner!

Av , , 2 kommentarer 0

Ok, nu är julhelgen slut och vi börjar närma oss nyår. Det är också slut på frossandet. Jag har försökt hålla tillbaka och satsat mera på lax och sill än julskinka. Jullådorna med recept från Finland sitter också bra (kålrotslåda och morotslåda). De känns nyttiga fast jag vet att de innehåller grädde och sirap eftersom jag gjort dem själv.

Jag har tänkt köra min fasta direkt efter nyår fast jag vet att det är trist med tanke på trettondagen, men eftersom jag kommer att jobba kvällskifte både måndag och tisdag är ändå de dagarna förstörda :).

Jag har inga problem att fasta och jobba. Tvärtom är det bra att vara koncentrerad på nåt annat än mat.

Kolla när det passar dig att börja och ställ in dig på det!

Börja sedan att planera din fasta. Främst gäller det att psykiskt ställa in sig, men också genom att minska på dina matintag så att kroppen vänjer sig med mindre mängd mat. Du kan redan nu komplettera måltiderna med mycket frukt och fruktjuicer.

 

Här är det schema jag brukar dela med mig av till de som vill fasta. Körde det första gången i vår weekend-bilaga Magasinet på 90-talet. Själv har jag fastat på grunden i schemat nästan årligen sedan 1980 och mått jäkligt bra av det! Schemat är väldigt detaljerat hur mycket man ska dricka, men man kan dricka hur mycket och hur ofta man vill. Dock enbart fruktjuiser, buljonger och örtte,

>> Här är schemat för två veckor

fastabild-300x148

Dag 13: Nu är det slut

Av , , Bli först att kommentera 1

Så himla skönt. Ännu ett års fastande är slut!

Körde sakta upptrappning i  dag. Det blev en banan till lunch jämsides med morotsjuice och de andra fastedryckerna. Tog också några smörgsrån, som man brukar ge till småbarn att tugga på. Det är just tuggbehovet som blir störst under fastan.

Till middag festade jag loss med en kokt potatis, kokt torsk och lite lättcremefraiche. Ljuvligt!

I kväll har druckit hälsoyoghurt som är mild för magen och för att återfå en del av den naturliga bakteriefloran i magen. Men jag kör också en del juice som finns kvar.

Summering:  Jag har gått ner 5,5-6 kg under fastan, jag känner mig otroligt fräsch inombords, det märks tydligt hur jag rensat kroppen från gifter och skit, och jag har fått ner ett aningen högt blodtryck till godkänd nivå (117/83).

Jag vill tacka er som hängt på och själva fastat, eller ni som bara varit nyfikna på hur det går. Jag återkommer nästa år med en ny fasta!

Dag 12: Kommit i gång med löpningen

Av , , Bli först att kommentera 1

Synd när man har ett eget gym i källaren att det använts så lite… Nu har det i alla fall blivit en ändring under fastan. Har kommit igång med både löpning och styrketräning.

Nu har fastan börjat nå sitt slut. Det har som vanligt gått bra. Jag kämpade nån dag för att inte drabbas av svår huvudvärk när gifterna skulle ut och lyckades mota Olle i grind.

I kväll kör jag fortsättningsvis drycker, men kommer att ge mig på en banan som första fasta mat. I morgon kommer jag också att köra drycker fram till middagen.

Jag vill poängtera igen hur viktigt det är att ge magen en så skonsam start som möjligt. Hela systemet har legat nere under nästan två veckor och klarar inte av en våldsam rivstart. Tänk bebismat, brukar jag säga. Kanske inte välling precis, men banan, hälsofil, kokta grönsaker mm. Och njut för varenda tugga!

Dag 11: Rullar mot slutet

Av , , Bli först att kommentera 1

Den elfte dagen med ren fasta har gått alldeles utmärkt. Känner egentligen inget behov av att börja äta, men jag vet att kroppen inte klarar av hur lång fasta som helst.

Speciellt när man jobbar med ”inre tjänstgöring” funkar det bra. Skippade faktiskt matrasten. Man sitter ju och smuttar på juicer och örteer hela tiden.

Dag 10: Fastedryckerna slut

Av , , Bli först att kommentera 3

Tionde dagen – känns helt otroligt. Det är ungefär vad jag brukar köra, men eftersom jag kommer att jobba kvällspass måndag-tisdag är det lika bra att köra två fastedagar till. När det går så bra som det gör.

Jag besökte hälsoaffären på Avion för att komplettera med lite dryck. De hade sålt slut på  de fastepaket de haft. – Det har inte hänt förr, säger expediten.

Om det beror på att folk följt fastebloggen, eller annars gått in för ett sunt gott nytt år, må vara osagt.

Det fanns fastedrycker av märket Biotta. De är bra, men hör inte till mina favoriter. Jag kör hellre eget i fruktcetrifugen. Så det blev bara inköp av några mindre juiceförpackningar 4U som man kan ha med sig när man går på promenad  eller nån annastans. Två för 26 kronor var dessutom ett bra pris.

images

Dag 9: En egen komponerad drink

Av , , Bli först att kommentera 3

Det sköna med helger är att man kan ta det lugn. Klev upp 10-tiden och drack frukost medan jag läste morgontidningen och skummade av webbsajter.

Sedan blev det en 6 kilometers promenad fram och tillbaka till Backens kyrka. Härligt väder och många som passade på att njuta. Jag hade med en extra dricka i fickan ifall jag skulle behöva, men oroade mig för att få akut toanöd, men det gick bra.

På helgerna kan man pressa sina egna fruktjuicer i fruktcentrifugen. Jag hittade av en händelse en egen favoritblandning. Den uppkom när Aftonbladet var här och fotade. Jag körde först 3-4 morötter, sedan några äppel. – Ta nån apelsin också, tyckte fotografen. När fotograferingen var över tyckte jag att jag borde smaka på denna speciella blandning, och oj, vad gott det var. Det höll fotografen med om när han fick smaka.

Så idag till lunch blev det en blandning av morötter, äppel och apelsin. Och det var fortfarande lika gott.