Byskolornas exixtens.

Så har klubban fallit. Majoriteten har i eftermiddag förslagit fullmäktige att lägga ner alla tre byskolor.

Klubbslaget föregicks förstås av en hel del diskussioner. Att lägga ner en byskola är inte roligt. Att lägga ner tre är ännu värre. Sessionssalen var full av förväntansfulla föräldrar till byskolebarnen och dessutom var några av barnen med.

Blev liksom en talande bild att det är dessa barn som får ta konsekvenserna av vårt beslut. Men barnen får också ta konsekvenserna av att vi inte har en budget i balans. Och där är kommunallagen tydlig att varje generation ska bära sina egna kostnader.

Det jag och KD har satt oss emot är att det råder ingen tvekan om att det är ett rejält demokratiunderskott i frågan. Allt ska helt plötsligt gå så fort. Jag ifrågasatte en hel del som inte finns belyst.

Skolchefen har gjort en konsekvensanalys utifrån skolans område där han belyser än det ena än det andra. Så dessa konsekvenser anser jag vara belysta. Men vi har ingen analys på frågan i ett större perspektiv. Skolchefen skriver i förordet till sin utredning att han inte har tagit upp samhällsekonomiska konsekvenser. Han gör helt rätt och hänvisar den frågan till kommunstyrelsen. Och det är också kommunstyrelsens uppgift och ansvar att ta reda på dessa konsekvenser.

Det är ingen lätt uppgift. Men anser att detta ändå måste finnas med i beslutsunderlaget. Det svar jag får från majoriteten är att det är svårt att göra och konsekvensen blir att man struntar i att ta fram de samhällsekonomiska konsekvenserna. Man gör inte ens ett försök. Vad ska vi t ex göra med skolbyggnaderna? Skrämmande hållning!

I vissa fall har man utrett och utrett i all oändlighet frågor som vi ansett bara är att agera i. Ett sånt exempel är ev utförsäljning av fastigheter. Denna fråga har man utrett och gömt bort för att man inte vill sälja. Och en sådan fråga vill majoriteten lägga pengar på att utreda. Men inte en så pass viktig fråga som att lägga ner 3 byskolor. Den behöver inte analyseras ur ett samhällsekonomisk konsekvens.

Skrämmande oansvarigt! Behöver jag säga att jag reserverar mig mot sådana beslut. Mot beslutet reserverade sig KD, MP o C. Så nu har vi två veckor till fullmäktige att fundera vidare. Men jag kommer även där kritisera att KS inte tar sitt ansvar.

Vi kan i slutända måsta komma till att vi inte har råd att ha kvar byskolorna. Men det ska inte beslutas på dåliga underlag. Det är Kristdemokraterna hållning i byskolefrågan. Vi tycker de små viktiga gemenskaperna för barnen är värd att analyseras på ett bättre sätt.

Etiketter: , , , , ,

4 kommentarer

 1. Hans Granberg

  Håller helt med om att det är tragiskt att man föreslagit
  fullmäktige att lägga ner byaskolorna , men vad har ni för ide att få budgeten att komma i balans ? Ett sätt borde vara att få er allians i regeringen att ge kommunerna de pengar de borde ha rätt till enligt en rättvis omfördelningspolitik.
  Jag kan för mitt liv inte förstå alliansregeringens tankegångar vad gäller en levande landsbygd.

 2. Hans-Inge Smetana

  Svar till Hans Granberg (2013-02-11 22:34)
  Tog just upp detta på styrelsen idag. Man säger att alliansregeringen har inte tillskjutit pengar tillräcklingt och att man får mindre nu än tidigare. Liksom ett mantra har jag hört detta till leda. Men det finns ingen substans i detta. Sedan alliansregeringen tillträtt så har Vännäs kommun fått ytterligare intäkter med 159 miljoner. Ganska stora pengar tycker jag. Och det är reella siffror. Så det är för enkelt att tala om att det är regeringens fel.

 3. Barbro Johansson

  Hans-Inge en eloge till Dej och dina partikamrater!

  Hanteringen av denna så viktiga fråga är fullkomligt oacceptabel. Från att på kommunens hemsida tagit del av snabbjusterade protokollet från KS au den 29 januari och till KS den 11 februari hade föräldrar/vårdnadshavare/ personal 11 dagar på sig att reagera och agera.
  Visst är det så att ”viktiga samhällsekonomiska frågor skall beredas och beslutas i sann demokratisk anda”
  Här kan man inte tala om demokratisk anda, utan motsatsen.TYVÄRR!
  Kom det som en blixt från klar himmel att byarnas barn skall betala priset för en kommunal budget i obalans?
  Hanteringen är ovärdig Vännäs kommuns beslutsfattare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.